FORUM FIBARO
Forum systemu FIBARO

| FAQ |  Search |  Memberlist |  Usergroups |
| Register |  Log in |

Previous topic «» Next topic
Universal Sensor + Dallas DS18B20
Author Message
Robertos80 

Age: 34
Joined: 19 Jan 2012
Posts: 96
Location: łódzkie
Posted: 2012-12-27, 22:09   Universal Sensor + Dallas DS18B20

Witam.
Mam problem z spięciem elementów z tematu.
Dochodzę do momentu kiedy wykrywam 3 urządzenia np. 55, 55.1, 55.2. Wszystkie są to oczywiście wej. bezpotencjałowe ale nie znajduje mi urządzenia z odczytem temperatury.
Mam podłączony pod 1-wire 1x DALLAS.
Próbowałem już z innym U Sensorem ale bez zmian.
Próbowałem dodawanie i usuwanie z przytrzymaniem 10s. przycisku B i dalej tylko 3 urządzenia.
Ver. soft. 1.40, bo do 1.44 oczywiście nie mogę z jakiś powodów zaktualizować...:(

Proszę o poradę.
_________________
HC2 (0-150)
 
 
Robertos80 

Age: 34
Joined: 19 Jan 2012
Posts: 96
Location: łódzkie
Posted: 2012-12-30, 17:45   

Dobra udało się.
Walka aż do osiągnięcia celu :) - II procedura resetowania zadziałała po n-tym razie.
Długo jednak się nie cieszyłem, bo po upływie ok. 30min. czujnik zaczął pokazywać 0st.C.
I tak jest zawsze po II-procedurze dodania pokazuje poprawnie przez pierwsze 30min. a później jedynie wskazanie to 0st.C. Nie pomaga reset centrali, wył./wł. zasilania czujnika.
Jakieś pomysły?
_________________
HC2 (0-150)
 
 
A.Socha 
FIBARO developer Team

Joined: 26 Oct 2012
Posts: 2507
Location: Poznan
Posted: 2012-12-30, 19:46   

Robertos80, UBS ma domyślne parametry?
 
 
Robert K

Joined: 05 Oct 2012
Posts: 159
Location: Poznań
Posted: 2012-12-30, 20:03   

Witam.
Ja mam inny problem.Gdy podłącze więcej niż 1 dallasa , nie widać go.
Podłączenie ok. Ew. dokonuje sie jakieś zmiany w ustawieniach ?
 
 
A.Socha 
FIBARO developer Team

Joined: 26 Oct 2012
Posts: 2507
Location: Poznan
Posted: 2012-12-30, 22:15   

Robert K, a jak dodajesz kolejnego Dallasa to dodajesz i usuwasz UBS do centralki?
 
 
Robertos80 

Age: 34
Joined: 19 Jan 2012
Posts: 96
Location: łódzkie
Posted: 2012-12-30, 23:02   

Tak mam domyśle parametry i wiem, że gdy zmieniamy konfigurację musimy od nowa odjąc i dodać do systemu.
_________________
HC2 (0-150)
 
 
Robert K

Joined: 05 Oct 2012
Posts: 159
Location: Poznań
Posted: 2012-12-31, 10:42   

próbowałem wszystkiego na dwóch sensorach.Walczyłem prawie cały dzień.Myślałem ,że może przy więcej niż 1 dallas coś trzeba zmienić w konfiguracji.
 
 
wiesiekr 

Joined: 17 Mar 2012
Posts: 100
Location: Dolnośląskie
Posted: 2013-02-02, 12:02   

Witam.
U mnie taka sama sytuacja, jak podłącze jednego Dallasa wszystko ok jeżeli dodaje następne to pokazuje błędna temperaturę 0 lub 126,36, może ktoś ma jakieś pomysły na rozwiązanie problemu ?
_________________
wiesiekr
 
 
Bobik 

Joined: 24 Mar 2012
Posts: 150
Location: Polska
Posted: 2013-03-21, 19:25   

Ja trochę z innej beczki, a mianowicie chodzi mi o sposób podłączenia sensorów. Czy wszystkie sensory muszą być podpięte równolegle (do tych samych przewodów), czy też do każdego z sensorów mogę pociągnąć oddzielny kabel (tak jak na schemacie)?:

ubs.jpg
215 Time(s) 22.12 KB

 
 
andre 

Joined: 27 Aug 2012
Posts: 127
Location: Polska
Posted: 2013-03-21, 19:37   

Właśnie tak mam podpięte dallasy tylko przez dodatkową kostkę i działało prawidłowo.
Ważne aby przewody łącznie nie były zbyt długie bodajże do 30m.
 
 
Bobik 

Joined: 24 Mar 2012
Posts: 150
Location: Polska
Posted: 2013-03-21, 20:26   

Dzięki andre.
 
 
MietekK 

Joined: 15 Jan 2013
Posts: 206
Location: Milanówek
Posted: 2013-04-08, 14:38   

Mam podłaczone dallasy i tak i tak, tzn do jednego wejśca poprowadziłem dwa czujniki osobnymi przewodami i dwa czujnik na wspólnej magistrali. działa.
 
 
Krystian 
FIBAR GROUP


Joined: 27 Mar 2012
Posts: 761
Location: Poznań
Posted: 2013-04-09, 16:34   

Bobik, to też jest połączenie równoległe - możesz je podłączyć na osobnych liniach.
 
 
ivan.ruban 

Age: 29
Joined: 13 Aug 2013
Posts: 165
Location: Sweden
Posted: 2014-02-15, 19:01   

wiesiekr wrote:
one Dallas connecting all ok if it adds more shows incorrect temperature of 0 or 126.36

I have exactly the same problem. My universal sensor is connected to 2 temperature sensors DS18B20. First temperature sensor (the nearest one) is OK. The second sensor shows 0°C or 127.93°C.
:?: wiesiekr, have you managed to fix the problem?

My sensors are connected in parallel but with different cables. But Krystian tells it is also OK to connect in this way:
Krystian wrote:
this is also parallel connection - you can connect them on separate lines.

I think personally the problem can be related to a bad cable connected to a second sensor. So there is a bad contact somewhere. I have no other ideas.

P.S. re-adding the universal device and reconfiguration does not fix the problem. :-(
_________________
VeraLite
Fibaro: 7 dim, 3 plug, 2 univ, 3 switch, 1 flood, 3 D/W, 2 RGBW, 1 multi
Everspring: SP103, SP814, temp/hum, siren, smoke
Other: Philio, Danfoss LC, HRT4-ZW/ASR-ZW, 2 ZW.Me dimm, QEES dim, Aeon4-1, Vision shock, Tenvis JPT3815W, GC WF2IR
 
 
wiesiekr 

Joined: 17 Mar 2012
Posts: 100
Location: Dolnośląskie
Posted: 2014-02-16, 08:23   

Witam.
Problem udało sie rozwiązać za pomocą wymiany usb na inny, po wymianie usb odnalazł wszystkie czujnik i działał przez rok wmiare ok. Przy podłączeniu czujników trzeba zwracać szczególna uwagę na połączenia żeby nie było zimnych lutów. Teraz wysłałem ubs do reklamacji ponieważ przestał mi raportować temperaturę. Podpiolem w miejsce usb którego wysłałem do reklamacji innego ubs i pojawia sie ponownie problem z dwóch czujników temperatura jest odczytana ok a z trzeciego "0" ewidentna wina usb, jak mi wróci tamten z reklamacji to wysyłam ten.
_________________
wiesiekr
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme created by kemustek from Forum PC
Page generated in 0.08 second. SQL queries: 15