FORUM FIBARO
Forum systemu FIBARO

| FAQ |  Search |  Memberlist |  Usergroups |
| Register |  Log in |

Previous topic «» Next topic
Wideodomofon, wideofurtka
Author Message
alexsos
Novice

Joined: 15 Dec 2012
Posts: 22
Location: Szczepanow
Posted: 2013-02-11, 17:11   Wideodomofon, wideofurtka

Witam.

Potrzebuję praktycznych porad co do:

a) wyboru producenta/modelu - proszę doradźcie coś 'fajnego' = nieprzesadnie drogiego przy akceptowalnej dobrej jakości

b) funkcjonalności - jak to działa? jak to połączyć z FIBARO, w nowej becie widzę, że domofon wymaga IP, muszę LANa podciągnąć do furtki, czy wystarczy do panela

Zawsze sobie to tak wyobrażałem, że w domu mam panel na którym widzę obraz z kamery z furtki, do tego kilka przycisków (do rozmowy, do otworzenia elektrozaczepu). Dobrze kombinuję? Czy są opcje podłączenia wideodofonu do TV przez Fibaro?

Pozdr.,
alexsos
 
 
KubaW
www.homelogic.pl

Joined: 09 Jun 2011
Posts: 216
Location: Poznan
Posted: 2013-02-11, 19:46   

Jeśli chodzi o pełną integrację z Fibaro to nie ma wielu alternatyw - Helios albo Mobotix (obraz mjpeg, audio VoIP). Helios jest tańszy, ale nie tani - w wersji video trzeba wydać ponad 3k:
http://sklep.homelogic.pl/pl/c/VIDEODOMOFON-IP/71.

Mobitix sam moduł kamery + audio (do zabudowania własną płytą) kosztuje ok. 800 EUR, ale ma bardzo dobrą kamerę 180 st. (w Heliosie jest coś a'la webcam i potrafi nie łapać twarzy gdy słupek jest niski).

W nowej becie jest pełna obsługa Heliosów (pewnie Mobotix też pójdzie).

Do panela ciągniemy LAN + 12V (niby działa PoE, ale przy dłuższym kabelku nie uciąga elektrozaczepu). Elektrozaczep łączymy bezpośrednio do panela.
_________________
Homelogic - Inteligentne Instalacje - Poznań, ul. Hetmańska 12
Last edited by KubaW on 2013-02-11, 20:54; edited 1 time in total  
 
 
uk4sh

Joined: 04 May 2012
Posts: 48
Location: Białystok
Posted: 2013-02-11, 20:01   

Namierzyłem jeszcze chiński wideodomofon VoIP. Zastanawiałem się nad zamówieniem go bo jest niedrogi ale wygląda na to, że raczej że jest to taki VoIP kompatybilny z samym sobą. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to posiadam gdzieś dokumentację.
 
 
rafalh 

Age: 38
Joined: 28 Jan 2012
Posts: 26
Location: Poznań
Posted: 2013-04-12, 18:02   

witam, w temacie wideodomofonu - po instalacji VLC Web Plugin-a zarówno na mac os x 10.8.3 jak i windows 7 brak jest obrazu z kamery wideodomofonu - zamiast mamy komunikat:

Aby móc oglądać widok z kamery domofonu zainstaluj VLC Web Plugin.

Możesz go ściągnać ze strony producenta VLC Media Player:

VLC Media Player

czy macie jakąś radę?

dodatkowo zaobserwowałem problem polegający na tym że dzwoniąca dzwonkiem przy drzwiach osoba po naciśnięciu klawisza uzyskuje sygnał "zajętości"
odpięcie heliosa od hc2 powoduje iż jego działanie wraca do normy..

niestety nie widać wiedodomofonu w aplikacji na iphona - integracja wygląda jak na ten moment słabo.... nie wiem też czy jest możliwość rozmowy z dzwoniącym do drzwi?
 
 
KubaW
www.homelogic.pl

Joined: 09 Jun 2011
Posts: 216
Location: Poznan
Posted: 2013-04-17, 17:13   

Nie wiem jak wy, ale mnie bardzo zastanawia jedna rzecz - dlaczego Fibaro zdecydowało się na 2n i nie uwzględniło Mobotixa?

Na początek proste podliczenie kosztów:

1. Helios:
- Helios Vario (videodomofon): 2877 zł
- Licencja gold (bez tego nie pójdzie video): 250 EUR, czyli ok. 1025 zł
Razem 3902 PLN netto.

2. Mobotix:
- Moduł T24 + I/O + ramka + puszka: 994 EUR
Razem ok. 4070 zł netto

I teraz powstaje pytanie, co nam daje dopłata niepełnych 2 stówek:

- wypasiona kamera 180° 3mpix (z czarami typu strefy detekcji, alarmy, korekty jasności i ogólnie cud miód orzeszki)
- wbudowany serwer SIP
- otwarte API, dostępne na stronce
- dużo lepsza ergonomia (Vario ma fatalnie zaprojektowany przycisk dzwonka)
- dostępny w ofercie natynkowy panel głosowy jako alternatywa do telefonów VoIP pokroju Grandstreama


WTF???
 
 
ejsi

Joined: 07 Mar 2013
Posts: 68
Location: Elblag
Posted: 2013-05-20, 15:30   

A mnie zastanawia inne rozwiązanie. Bramofon Slican spięty z ich centralką VOIP. Można to poźniej odbierać nawet poprzez appke softphone w telefonie. Jakoś nie wierzę w kamery montowane w domofonach i już lepiej postawić niezależną kamerę tylko do tego celu. Często też domofon jest na słupku na takiej wysokości, że nie widać dobrze twarzy.

Jedyne co mnie zastanawia, to jak to zintegrowac z Fibaro. Oczywiście mogę wpiąć się w przycisk do dzwonienia i otwierania ale to nie jest zbyt ciekawa metoda i dubluje mi urządzenia.

Najlepsze by było przepuszczenie takiego VOIPa przez Fibaro i tu zastanawia mnie jak chcecie tego Helios na VOIPie połączyć.

[ Dodano: 2013-05-24, 10:57 ]
Może komuś się przyda http://www.2n.cz/download...11_v2.3.0.1.pdf po wielu poszukiwaniach odkryłem automatyzacje zadań w Heliosie. Jest możliwość dwustronnej komunikacji po HTTP. Co to oznacza?

Możemy sobie otworzyć drzwi wywołując zapytanie HTTP ze skryptów lua, nie są potrzebne switche on/off. Dodatkowo domofon może wywołać API Fibaro, jeśli np. ktoś dzwoni lub też jeśli są otwierane drzewi.

Póki co podchodzę do tematu czysto teoretycznie, jednak googlowałem sporo poszukując najlepszego rozwiązania i na dziś to wypada najlepiej.
 
 
dayton84 

Joined: 07 Aug 2013
Posts: 26
Location: Poland
Posted: 2013-08-20, 13:19   

Jaki jest powód ograniczenia do komunikacji z domofonami dwóch producentów?. Jakie warunki trzeba spełnić aby wideodomofon zaczął działać?

Mamy wiele różnych modeli voip/sip, które mają bardziej przystępne ceny, np:
http://www.voipsklep.pl/E...P00C_365_2.html
http://www.voipsklep.pl/S...ofon_362_2.html

Czy te modele da się zintegrować z fibaro?
 
 
ejsi

Joined: 07 Mar 2013
Posts: 68
Location: Elblag
Posted: 2013-08-21, 09:17   

Ja ostatecznie kupiłem Heliosa i to nie tylko z racji wspierania przez Fibaro:
- wygląda lepiej
- cena wcale nie różni się od pozostałych, które wymieniasz
- ma API HTTP dwustronne, więc można robić cuda

Mam już zamontowane, jednak jeszcze nie konfigurowałem. Jednak obstawiam, że jeśli te domofony mają API HTTP, to nie ma problemu z zintegrowaniem ich z Fibaro. Jedynie otwieranie, trzeba zrobić skryptami LUA.
 
 
A.Socha 
FIBARO developer Team

Joined: 26 Oct 2012
Posts: 2494
Location: Poznan
Posted: 2013-08-21, 09:22   

ejsi, Helios szykuje nowe api, na tym nowym będzie można zrobić więcej i dużo lepiej no i wygodniej
 
 
kubeksrubek

Joined: 24 Mar 2012
Posts: 34
Location: Gdańsk
Posted: 2013-08-31, 18:16   

dayton84 i jak udało się z tymi videodomofonami? i czy jest jakaś lista współpracujących videodomofonów, rozumiem, że Heliosy działają, jeśli tak to jakie?
 
 
dayton84 

Joined: 07 Aug 2013
Posts: 26
Location: Poland
Posted: 2013-09-12, 12:07   

Na razie byłem tylko pytającym. jeszcze się nie zdecydowałem
 
 
ejsi

Joined: 07 Mar 2013
Posts: 68
Location: Elblag
Posted: 2013-10-26, 15:31   

Mam 2NŸ Helios IP Uni i Fibaro znajduje domofon, jednak nie działa automatyczna konfiguracja. Trzeba ręcznie wpiąć się przez panel VOIP.

[ Dodano: 2013-11-08, 10:12 ]
Moje doświadczenia z Heliosem:

1. Cena produktu nie uwzględnia licencji, bez której część rzeczy jest zablokowana w oprogramowaniu domofonu. W moim przypadku wywołanie GETa do API Fibaro nie jest możliwe. Koszt tej licencji (są różne) to ~50 EURO.

2. Jeden z domofonów przyszedł walnięty. Po odesłaniu okazało się, iż jest uszkodzony mechaniczne (chyba lutowanie jednego z elementów na płytce było za słabe i odpadł). Producent nie uznał reklamacji. Nierealne do udowodnienia z mojej strony. Jednak dla osób, które kupują informuję. Jest to element, którego nie widać przy montowaniu domofonu. Jest on ukryty pod dodatkową osłona, której się normalnie nie zdejmuje.

3. Panel WWW: Przyciski zatwierdzające (submity htmlowe) są pozamieniane na obrazki, czasami dość niefortunnie jak tu gdzie po wybraniu pliku z nowym firmware, klikamy w obrazek po lewej.

4. W angielskiej dokumentacji używają słowa "switch" do kliku rzeczy, przez co nie jest do końca jednoznaczne i jeśli to nie wynika z kontekstu to nie wiemy czy piszą o elektrozaczepie czy o przycisku wywołania na panelu domofonu, czy też o przycisku otwierania.

Pomijając powyższe punkty, sama idea domofonu na VOIP jest bardzo praktyczna i polecam każdemu zamontowanie takiego domofonu, niezależnie na jakiego producenta się zdecyduje.

[ Dodano: 2013-11-19, 14:51 ]
Panowie, z tymi domofonami Heliosa to jednak jest jakiś cyrk i to za niemałe pieniądze. Musiałem ekstra zapłacić za licencje na automatyzacje, bo jak się okazało domofon ma poblokowane funkcje. Wydawało się, że nic już mnie nie zaskoczy, a jednak.

Okazuje się, iż cała oferta producenta i dokumentacja jest zła. Domofon nie wspiera tego co oferują. Co więcej, producent sprzedał mi licencję, której nawet nie można użyć.

Teraz nagle szybko zmieniają na swoich stronach wszystkie dokumenty.

Moja opinia: Odradzam domofony tej firmy, a Fibaro powinno się dobrze zastanowić czy wybór Heliosa jako partnera to dobry pomysł.
 
 
farmi

Joined: 02 Sep 2013
Posts: 25
Location: Poznań
Posted: 2014-06-27, 22:17   

Znalazłem takie cudo


http://derso.pl/produkty/...p-indywidualne/

Kamerka trochę słaba ale mógłbym potraktować ją jako pomocniczą a co sądzicie o reszcie parametrów?
Pójdzie to z fibaro?
 
 
Robertos80 

Age: 34
Joined: 19 Jan 2012
Posts: 89
Location: łódzkie
Posted: 2014-08-22, 10:11   

Derso ponoć nie pójdzie. Nie obsługuje MJPEG...:(
Chociaż w specyfikacji Heliosa tez tego nie ma ...
Ekipa FIBARO - proszę dajcie jakieś rozwiązanie dla Wideodomofonu IP...
_________________
HC2 (0-150)
 
 
j.nowacki 
FIBAR GROUP

Joined: 02 Jun 2014
Posts: 861
Location: Poznań, Poland
Posted: 2014-08-22, 15:06   

W chwili obecnej wspierany jest tylko Helios Vario professional 1.15.4. W wersji alfa i kolejnej aktualizacji pula wideodomofonów zostanie powiększona.
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme created by kemustek from Forum PC
Page generated in 0.07 second. SQL queries: 13