Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Fibaro FGD-211 and FGD-212 on smartthings with Momentary Switches


scr321
 Share

Question

I have several Fibaro FGD-211 and FGD-212 on Smartthings Hub 2 with Momentary Switches (MK Grid type).

When I initially add a dimmer to the hub it works fine on both the wall momentary switch and also with the app and Z-wave control via the hub. But after a few minutes, the hub seems to reconfigure the dimmer parameters(?) so that the wall hardware switch doesn't work at all. The app continues to work fine for control. I note that there are some Device Handlers in the smarttthings community that should solve this problem but don't seem to.

This is quite a critical problem as I have dimmers in every room and at the moment I cannot connect them to the hub - otherwise when you walk into the room and use the light switch it doesn't work.

Stephen

(also posted on Smartthings forum)

Link to comment
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

So... when you click S1 nothing happens? And when you hold S1 for a few seconds, it doesn't dim up?

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • For the first few moments the switch works perfectly.  Short press of S1 switches the circuit on/off, press and hold S1 dims it up and then down. Which is how I want it configured.
     

    Then after a period of time it doesn't.  In order to put it back in the right switching mode I press and hold S1, release it, press and hold and release it, and then...Short press of S1 switches the circuit on/off, press and hold S1 dims it up and then down.

     

    Then after a period of time it doesn't.

     

    Any thoughts?

     

    I have configured a device handler on Smartthings according to the log on the Smartthings hub sets the following:

    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:23: debug Reading Device Parameters of Bedroom 1 Lights...
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:23: debug Listing of current parameter settings of Bedroom 1 Lights
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:23: debug Bedroom 1 Lights parameter '1' with a byte size of '1' is set to '[255]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:24: debug Bedroom 1 Lights parameter '6' with a byte size of '1' is set to '[0]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:24: debug Bedroom 1 Lights parameter '7' with a byte size of '1' is set to '[1]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:25: debug Bedroom 1 Lights parameter '8' with a byte size of '1' is set to '[1]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:26: debug Bedroom 1 Lights parameter '9' with a byte size of '1' is set to '[5]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:27: debug Bedroom 1 Lights parameter '10' with a byte size of '1' is set to '[1]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:27: debug Bedroom 1 Lights parameter '11' with a byte size of '1' is set to '[1]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:28: debug Bedroom 1 Lights parameter '12' with a byte size of '1' is set to '[99]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:29: debug Bedroom 1 Lights parameter '13' with a byte size of '1' is set to '[2]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:29: debug Bedroom 1 Lights parameter '14' with a byte size of '1' is set to '[0]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:30: debug Bedroom 1 Lights parameter '15' with a byte size of '1' is set to '[1]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:31: debug Bedroom 1 Lights parameter '16' with a byte size of '1' is set to '[1]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:32: debug Bedroom 1 Lights parameter '17' with a byte size of '1' is set to '[0]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:32: debug Bedroom 1 Lights parameter '18' with a byte size of '1' is set to '[0]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:33: debug Bedroom 1 Lights parameter '19' with a byte size of '1' is set to '[0]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:34: debug Bedroom 1 Lights parameter '20' with a byte size of '1' is set to '[110]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:34: debug Bedroom 1 Lights parameter '30' with a byte size of '1' is set to '[3]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:35: debug Bedroom 1 Lights parameter '39' with a byte size of '2' is set to '[2, 88]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:36: debug Bedroom 1 Lights parameter '40' with a byte size of '1' is set to '[99]'
    81610aae-d144-4ed9-a725-1cf7e02c4213 16:31:37: debug Bedroom 1 Lights parameter '41' with a byte size of '1' is set to '[0]'

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Yes, that does ring a bell. But only for the older fgd-211. There's an issue called "the triple click problem". It's a firmware bug and these modules are not upgradeable. The bug manifests itself randomly and on rare occasions. Unless you use associations and s2 if my memory serves me well. It's called like that because you want to turn on the light, but it only does so on the 3rd click. I'll see if I can find out more, my memory fails at the moment. I have both dimmers and I have experienced this issue (on the old one). I now use scene activation instead of association (not only for this reason).

     

    Here's an idea: can you remove *all* associations from the dimmer?  Your hub will no longer have the correct status, but it's only a test. You should be able to control the switch locally and remotely.

     

    Edit: as @scr321 stated, set 'Parameter No. 10  - Time of Automatic moving the Dimmer between the extreme dimming values.' to 'disabled' to get rid of the 3-click problem.

    Edited by petergebruers
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • It seems that disabling the 'Parameter No. 10 - Time of Automatic moving the Dimmer between the extreme dimming values.' functionality seems to have solved the issue.

     

    Many thanks for your help.  Sadly it means I've lost the smooth transitioning between on and off, but it does mean I've gained a lot of working wall switches.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    1 hour ago, scr321 said:

    It seems that disabling the 'Parameter No. 10 - Time of Automatic moving the Dimmer between the extreme dimming values.' functionality seems to have solved the issue.(...)

     

    Right, that brings back some of my memory. I think there is - indeed - no other option... Thanks for the feedback!

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Hi guys 

    I onowcthiscis an old thread but I'm having the same issue along with others and setting parameter 10 to 0 doesnt seam to solve my issue but having said that changing my parameters doesnt seem to change anything on the dimmer the save but it's like they dont get sent to the dimmer.

     

    Its driving me crazy please help

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...