Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Aeotec Smart Switch - How is yours configured ?


AutoFrank
 Share

Question

Hi,

I was recently told by fibaro support that my aeotec smart switch was one of the busiest in the zwave network.

My was excluded from polling so I wanted to see how people had set theirs up and if they changed the default values

 

This is how mine is setup and I was wondering if anybody had some tips

Polling : Exclude from global polling

 

Parameter 3 Current Overload Protection
Load will be closed when the Current overrun (US: 15.5A, other country: 16.2A) and the time more than 2 minutes

0 - disabled

 

Parameter 20 Output Load Status
Configure the output load status after re-power on

0 - last status

 

Parameter 80 Notifications to associated devices
Enable to send notifications to associated devices (Group 1) when the state of Micro Switch’s load changed

1 - hail status

 

Parameter 81 Configure the state of LED
Configure the state of LED when it is in 3 modes

0 - The LED will follow the status (on/off) of its load (Energy mode)

 

Parameter 83 RGB value
Configure the RGB value when it is in Night light mode.
0 - 255 -> Set the indication value of red Led.
256 - 65535 -> Set the indication value of green Led.
65536 - 16777215 -> Set the indication value of blue Led.

 

Parameter 90 Enable/disable parameter 91/92
Enables/disables parameter 91 and 92 below

1 - enabled

 

Parameter 91 Report of minimum change in wattage
The value here represents minimum change in wattage (in terms of wattage) for a REPORT to be sent.

25W

 

Parameter 92 Minimum change in wattage in percent
The value here represents minimum change in wattage percent (in terms of percentage) for a REPORT to be sent.

5%

 

Parameter 101 Which reports need to send in Report group 1

Auto send Meter REPORT (for voltage) at the group time interval

Auto send Meter REPORT (for current) at the group time interval

Auto send Meter REPORT (for watt) at the group time interval

 

Parameter 102 Which reports need to send in Report group 2

Auto send Meter REPORT (for kWh) at the group time interval

 

Parameter 103 Which reports need to send in Report group 3

nothing set

 

Parameter 111 Time interval 1
The time interval of sending Report group 1

120s

 

Parameter 112 Time interval 2
The time interval of sending Report group 2

3600s

 

Parameter 113 Time interval 3
The time interval of sending Report group 3

600s

 

Parameter 200 Partner ID

0 - Aeon Labs Standard Product

 

Thanks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Hi @autofrank, are you talking bout the smart switch 6? On mine I just set the LED ring to follow the load.

rest let at default.

 

Jim

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • 1 hour ago, jimicr said:

    Hi @autofrank, are you talking bout the smart switch 6? On mine I just set the LED ring to follow the load.

    rest let at default.

     

    Jim

     

    Thanks @jimicr

    yep, thats the one...

     

    so default all the way..

    I'll try that for a while...

     

     

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Just checked, I set par. 3 to 1, the over current protection.

     

    To bad we don't have a way to see how much traffic devices generate.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • 1 hour ago, jimicr said:

    To bad we don't have a way to see how much traffic devices generate.

     

    yep..  but hopefullly we will have it sometime..

     

    When fibaro were remoted into my HC2 this week I asked them to check how busy the traffic was and this is what I got back which was great

    Please login or register to see this code.

    its a mix of devices and vd's but useful either way

    interesting last comment though with the icons..

     

    BTW - the ID's are the following...

    Please login or register to see this code.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    This is very interesting, we need to see this.

    If a vd is generating big amounts of congesting traffic due to bad code or a typo it could disrupt your whole house and have you searching endlessly in the wrong places.

     

    Jim

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Watch out for devices reporting "power". Some loads may appear constant to us, but are in fact pulsing. An example from my house: Jura espresso machine. When the machine is on and it is idle, it pulses to keep temperature constant. The pattern is 1 second on, 1 off, 1 on, 5 off. So it roughly generates 30 power reports per minute. Well, it would do that if I had it connected to a Z-wave plug, which is not the case.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • 5 hours ago, petergebruers said:

    Watch out for devices reporting "power". Some loads may appear constant to us, but are in fact pulsing. An example from my house: Jura espresso machine. When the machine is on and it is idle, it pulses to keep temperature constant. The pattern is 1 second on, 1 off, 1 on, 5 off. So it roughly generates 30 power reports per minute. Well, it would do that if I had it connected to a Z-wave plug, which is not the case.

     

    Thanks @petergebruers

    I'll talk a look at my loads and see if any match the above profile...

     

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    I added mine to my HC2 but looks strange.

    It is saying not configured, no matter what I tried (like soft reconfigure), and it seems Its doubled.

    Any suggestions on this?

    Please login or register to see this attachment.

    Edited by kalmanv
    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...