Welcome to Smart Home Forum by FIBARO
Dear Guest,
as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.
As a member you can:
- Start new topics and reply to others
- Follow topics and users to get email updates
- Get your own profile page and make new friends
- Send personal messages
- ... and learn a lot about our system!
Regards,
Smart Home Forum by FIBARO Team
Question
filipstrozyk 0
Cześć,
Mam od wczoraj problem z tworzeniem scen w HC3. Większość oświetlenia w mieszkaniu jest podłączona do Dimmerów - i staram się system skonfigurować tak, aby nie było potrzebne korzystanie z telefonu - czyli uruchamianie scen za pomocą przycisków monostabilnych.
Część scen została już przeze mnie zaprogramowana jakiś czas temu i działają. Ale tworząc nowe, nie mogę z listy urządzeń wyzwalających wybrać pilota żadnego z dimmerów w systemie. Same dimmery są widoczne, ale ich piloty już nie - w związku z czym, nie mogę stworzyć sceny która jest aktywowana przyciskami dimmerów.
Żeby było lepiej - sceny, które stworzyłem sobie już wcześniej, w widoku edycji, w kafelku "urządzenie wyzwalające" nie mają teraz wybranego żadnego urządzenia (bo tam był pilot dimmera, a teraz z jakiegoś powodu nie jest dostępny w tworzeniu scen). Ale sceny w dalszym ciągu działają prawidłowo przy wyzwalaniu ich z przycisków podłączonych do dimmerów.
Nadmienię tylko, że piloty są widoczne w systemie na liście urządzeń. Mam wrażenie, że problem powstał w ostatnią sobotę po dodaniu dwóch nowych dimmerów do systemu (i uwaga - piloty tych dwóch dimmerów widać!!!!!!).
Myślałem, że sprawę naprawię rekonfigurując urządzenia - i faktycznie, po rekonfiguracji dimmera, jego pilot zaczyna być widoczny jako możliwe do wyboru urządzenie wyzwalające w scenie. Ale po około 24h znika
Dodam jeszcze tylko, że przez cały czas piloty innych urządzeń (RGBW Controller, Single Switch itd.) są stale widoczne w widoku tworzenia scen. Problem dotyczy WYŁĄCZNIE dimmerów (poza dwoma, które dodałem do systemu w ostatnią sobotę).
Ktoś może pomóc, bo dostanę szału?
1 answer to this question
Recommended Posts