Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Głowice termostatyczne - brak regulacji offsetu ...

Recommended Posts

Posted

Witam

Czemu w najnowszych wersjach oprogramowania zabrano regulacje offsetu temperatury ?

Regulacja temperatur w domu teraz jest koszmarem .... czujniki maja rozbieżność miedzy sobą o ponad 1 st. i fizycznie czuć różnicę w pokojach ...

jest opcja przywrócenia offsetu temperatur ? w obecnej wersji cały system staje się bezużyteczny, mam 23 głowice podpięte i 17 pomieszczeń ..... teraz musiał bym każde pomieszczenie z osobna ustawiać na terminarzach .... to jakaś porażka

komu i czemu przeszkadzała opcja offsetu temperatur na głowicach ? 

proszę o wyjaśnienie sytuacji bo w obecnej formie to całość jest bezużyteczna. 

proszę o przywrócenie offsetów w głowicach ... czujniki zewnętrzne są zbyt rozbieżne żeby nie było można ich skorygować ....

Posted

Offset został usunięty ponieważ on nie wpływał na regulację temperatury co wprowadzało klientów w błąd - Twój post jest na to dowodem. 

Offset o którym mówisz tylko i wyłącznie przekalkulowywał wartość widoczną w systemie na wykresach czy na kafelku czujnika, nie wpływało to na głowicę termostatyczną i sterowanie.

Jego brak nic w kwestii odczuwania temperatury czy komfortu termicznego nie zmienia i nie zmieniał.

Ustawiając offset na -10C głowica nadal sterowałaby do wartości z czujnika a nie wartości czujnika skorygowanej o 10C.

• Topic Author
  • Posted

to dziwne bo jednak widzę to inaczej .... a raczej czułem i widziałem 

dajmy tak pokój 1 ... czujnik położony obok innego dokładnego termometru i dodatkowo mierzony podczerwienią ... temp na termometrze 22,2 pomiar czujnika podczerwienią czujnika fibaro -  22,2 ... w fibaro odczyt 21.4 pokój dogrzany według fibaro do 22,4 ale wtedy w pokoju bylo ponad 23,2 ... 

korekta czujnika o 0,8  i nagle temperatury zaczynają się zgadzać .... 

usuwacie offset i nie ruszając nic rodzina zgłasza mi ze cos się rozjechało bo temperatury wychowalnie różne miedzy pokojami ..... 

czyli jednak działo ..... nie do końca wiem czy problem nie powstał po aktualizacji głowic do 4.9 .... a skoro tak to łatwiej było usunąć offset z całością niż naprawić soft w głowicach  ... bo na 100% w poprzednim roku i wcześniej działało ... temperatury z termometrów zgadzały się z tymi ustawionymi w fibaro po korektach ...

o aktualizacji 4.9 nawet nie wspomnę .... od tej pory już 2 głowice po prostu się zawiesiły ... pokazywały temp np 21.9 i nie sterowały ogrzewaniem wcale ... w pokoju 20 na termometrze kontrolnym ... pomaga dopiero wyłączenie i włącznie głowicy ... porażka ...

co do czujników to skoro ma nie być offseto to te czujniki powinny być kalibrowane w czasie produkcji bo ich rozbieżność to masakra ..... od 0.4 co nie jest az takie problematyczne ... ale mam 3 które maja ponad 1.5st ... to nie jest juz wysoka liga tylko chińczyk z marketu .... tylko za duża kasę .... 

mam 18 czujników i tylko jeden jest ( był ) na 0 .. reszta to loteria ..... nie wspomnę o 2 które rozładowują się w miesiąc .... 

poważnie zastanawiam się nad zmiana systemu bo mam HC3 i 22 głowice 18 czujników i masę innych urządzeń fibaro od momentu premiery HC3 ... ale coraz więcej problemów mam z ta centrala i urządzeniami a "chyba" powinno być odwrotnie ... coraz mniej ...

Posted

Jeśli masz problemy z samymi głowicami i ich zachowaniem - napisz na support o wsparcie w diagnozie.
    A z offsetem jest tak jak pisałem, to tylko kompensacja wskazania temperatury w pomieszczeniach bez wpływu na regulację.

Sama funkcjonalność offsetu w głowicy i jej oprogramowaniu była rozważana ale na ten moment takiej funkcji po prostu nie ma. 

W każdym razie, aktualizacja 4.9 nie zmieniała nic w zachowaniu regulatora także bym tego nie wiązał. 

• 2 weeks later...
    Posted

Ja z kolei mam wrażenie,że nowsze czujniki "mydelniczki" mają większa dokładność niż starsze (kilku letnie)

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

- Czy mógłbyś to potwierdzić lub skorygować? Czy w produkcji tych czujników były różne wersje hardware/software ?