Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Witam,

Poszukuję zestawu do sterowania ogrzewaniem podłogowym z pompą ciepła - zakładam że to ogrzewanie wodne.

Do obsługi:
2 rozdzielacze:
- Rozdzielacz 1 - 12 pętli - 3 strefy
- Rozdzielacz 2 - 12 pętli - 4 strefy

Plan mam taki:
Tremostaty do pokoi po jednym do każdej ze stref. Chciałbym żeby te termostaty były integrowalne z Fibaro (HC3).

Zależy mi też na tym, że jeśli Fibaro padnie z jakiegoś powodu to chcę mieć działające sterowanie ogrzewaniem.

Do stref mam puszczone kabelki od rozdzielaczy.

Oczywiście wiem o istnienu: MCO Home MH7H-WH, ale nie jest to najpiękniejszy termostat. 

Czy może ktoś doradzić co dobrze zadziała z Fibaro w tym temacie oraz jakie najlepiej dobrać do tego sterowniki?

Pozdrawiam i dziękuję

Posted

Nice Warm-Control są ładniejsze niż MCO.

Niedługo będę mieć coś takiego w ofercie jak na zdjęciu. Sterowanie ogrzewaniem (zawór + wentylator) + 4 przyciski pod sceny edytowalne. Całość szkło czarne lub białe.

Please login or register to see this attachment.

Posted (edited)
W dniu 31.03.2025 o 21:51, q3madox napisał:

Oczywiście wiem o istnienu: MCO Home MH7H-WH, ale nie jest to najpiękniejszy termostat.

nawet czarny?

z tych, które testowałem, ma najlepszy pomiar wilgotności, więc nawet dla tej funkcji pominąłbym wygląd,

poza tym nie jest bateryjny , co jest ogromną zaletą bo oprócz baterii odpadają ci zdalne włączniki pętli w rozdzielaczu (piszesz, że masz kable pomiędzy pokojami i rozdzielaczem)

wszystkie bateryjne rozwiązania wymagają: termostat + double switch w rozdzielni do sterowania siłownikami

Taniej się nie da:

Please login or register to see this link.

+ double switche w rozdzielaczu

oba urządzenia "spięte" w konfiguracji jako wirtualny termostat

kolejne rozwiązanie (bezprzewodowe, bateryjne):

MCO Home IR2900

+ double switch

powyższy termostat ma kiepski pomiar temperatury (zaniża, trzeba ustawiać offset) oraz pomiar wilgotności mógłby być lepszy, ale działa.

poza tym trzeba pacnąć palcem,żeby właczyć wyświetlacz (bo jest bateryjny)

Jak będziesz chciał to możesz przetestować to:

ja jeszcze nie testowałem bo cena jest podobna do kompletu z double switchy

Edited by GanzConrad
  • 1 month later...
  • Topic Author
  • Posted
    On 4/1/2025 at 9:19 AM, viperlodz said:

Nice Warm-Control są ładniejsze niż MCO.

Niedługo będę mieć coś takiego w ofercie jak na zdjęciu. Sterowanie ogrzewaniem (zawór + wentylator) + 4 przyciski pod sceny edytowalne. Całość szkło czarne lub białe.

Please login or register to see this attachment.

To wygląda całkiem ładnie. Z jakimi zaworami w rozdzielaczu będzie działać ten sterownik?

Posted
    25 minut temu, q3madox napisał:

To wygląda całkiem ładnie. Z jakimi zaworami w rozdzielaczu będzie działać ten sterownik?

Wszystkimi. Wyjście 230V + jest także sterowanie pod wentylator 3 biegowy lub 0-10V.