Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Powiadamianie przez telefon

Question

Guest Anonymous
Posted

Witam, mam pytanie odnośnie powiadamiania przez telefon. Kiedy będzie dostępna opcja że system Fibaro powiadomi Cię poprzez sygnał albo sms, o tym że np. czujnik zalania sięwłączył, albo czujnik dymu itp.?

Pozdrawiam

Tomek

Recommended Posts

• 0
Guest vayher
  • Inquirer
  • Posted

Co do płatności za smsy, to problem w niektórych bankach występował przez polskie znaki w tytule płatności ("Płatność za smsy nr ..."). Dziś wyjaśniłem ten problem z pośrednikiem - Platnosci.pl - i został on rozwiązany.

• 0
    Guest Krzysztof
  • Inquirer
  • Posted
    W praktyce będzie działała ona inaczej niż powiadamianie sms w systemach konkurencyjnych.

Nasz klient nie musi kupować specjalnego modułu gsm (chyba że chce) wkładać doń karty sim i opłacać abonamentu.

Czy to znaczy, że użytkownik może dołączyć do naszego systemu moduł GSM do komunikatów SMS? Dlaczego o to pytam.. otóż, gdy dom utraci połączenie z internetem, centralka nie będzie miała połączenia z serwerami, a wówczas nie będzie żadnej opcji zdalnego sterowania. Zainstalowanie modułu GSM da pewną niezależność od dostawy internetu.

• 0
    Guest wojtek
  • Inquirer
  • Posted

Jeżeli o mnie chodzi i o powiadamianie przez sms to rożnie to bywa mianowicie sms z zapytaniami o stan np świateł przychodzi po 12 godz. Drugim przykładem jest sytuacja kiedy daje mylne inf. np o danym pokoju kiedy to wedle systemu swiatło się pali a w rzeczywistości nie. Nie wiem od czego to zależy ale na pewno nie ułatwia...

• 0
    Guest vayher
  • Inquirer
  • Posted
    Jeżeli o mnie chodzi i o powiadamianie przez sms to rożnie to bywa mianowicie sms z zapytaniami o stan np świateł przychodzi po 12 godz. Drugim przykładem jest sytuacja kiedy daje mylne inf. np o danym pokoju kiedy to wedle systemu swiatło się pali a w rzeczywistości nie. Nie wiem od czego to zależy ale na pewno nie ułatwia...

Badałem Pana centralkę.

Jeśli chodzi o smsy z "błędnym" stanem, to nie jest to błąd powiadomień smsowych. Sprawdzałem głębiej w centralce i centralka rzeczywiście miała w logach informację o włączonych niektórych światłach. Przekazałem ten problem do centrali. Badamy sprawę.

Jeśli zaś chodzi o smsy, które przyszły po 12h, to znalazłem przyczynę. W najbliższej aktualizacji wyjdzie poprawka eliminująca takie opóźnienia.

• 0
    Guest wojtek
  • Inquirer
  • Posted

Od jakiegoś czasu mam kłopot z powiadomieniami sms pod kątem opóźnień tzn. przychodzą np. po 2 godzinach informacje o stanie np. swiateł czy rolet a czasami w ogóle nie przychodzą, a na koniec podają różny stan urządzeń różniący się od faktycznego. Troszkę mi przeszkadza w prezentacjach

Czy ktoś ma podobne problemy czy tu mnie coś kuleje?

• 0
    Guest simryc
  • Inquirer
  • Posted

[...]

Czujnik zalania, czujnik dymu może aktywować i dezaktywować alarm. Oznacza to ze jeżeli czujka dymu wykryje dym to aktywuje alarm, jeżeli zagrożenie jest wyeliminowana to czujka dymu odwołuje alarm.

Funkcja wyłączenia alarmu z centralki będzie możliwa, w najbliższym czasie

czy ta funkcjonalność już działa? jeśli tak to jak wyłączyć taki alarm?

Dziękuje i Pozdrawiam

ps.

Trochę odgrzewam kotleta ale obecnym moim sposobem jest wyłączenie zasilania modułu i podłączenie ponownie