Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Kalibracja rolet

Recommended Posts

Guest KubaW
Posted

Witam,

mam pytanie a propos dokładnej kalibracji rolet. Jak wygląda procedura? 3x zjechanie góra-dół niestety nie daje zadowalających rezultatów.

Jak dodatkowo dokalibrować roletę? Czy tylko krancówkami, czy jeszcze można w sofcie coś pogrzebać?

Mała sugestia - czy nie dałoby się zrobić osobnej, dedykowanej procedury kalibracyjnej z poziomu centralki? Mogłoby to działać np. tak:

krok 1. Zamknij Roletę. (zerowanie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />)

krok 1. Otwórz całkowicie roletę (pobranie 100%).

krok 2. Opuść roletę i spauzuj jak się zrówna z górą okna (pobranie 100-x%)

krok 3. Opuść roletę i spauzuj jak sie zrówna z dołem okna (pobranie 0+x%)

krok 3. Zamknij całkowicie roletę (pobranie poziomu 0%)

Krok 4. Podnieś roletę i spauzuj na poziomie lamelek (pobranie poziomu lamelek)

Po takiej kalibracji mamy zapamiętane położenia - całkowicie zamknięte, całkowice otwarte (skrajne pozycje suwaka), lamelki. Suwak (poza zakresami skrajnymi) operowałby na zakresie 0+x, 100-x)

Guest Adam
  • Topic Author
  • Posted

Tylko poprzez krańcówki jest możliwość kalibracji rolet.

Proszę mi wierzyć kalibracja rolet to nie jest taka trywialna rzecz jak może się wydawać.

Prędkość rolety jest wykładnicza w zależność i od średnicy walca na który nawija się roleta.

Dodatkowo dochodzi jeszcze bezwładność silnika oraz poślizg podczas startu.

Poprzez krańcówki roleta kalibrowana jest nieustanie. Np zimą rolety pracują dłużej.

Guest KubaW
  • Topic Author
  • Posted

Ależ wierzę że nie jest to trywialne. Prędkości kątowe, zmiana promienia, grawitacja, tarcie, elektryka itp. Miałem laborki z fizy i wiem gdzie szukać odpowiednich wzorów.

Abstrahując od stopnia zawiłości matmy i fizy które wchodzą w rachubę - obecna procedura kalibracyjna o jakiej wiem to "wykonanie dwóch pełnych przebiegów zamknięcia/otwarcia rolety".

Jak na tak skomplikowane zagadnienie procedura kalibracyjna wygląda niezbyt precyzyjnie. I w ogóle od którego momentu kostka liczy te pomiary? Bo np. samo dodawanie kostki powoduje ruszenie roletą. Jeżeli pierwszy pomiar do kalibracji jest brany od dodania kostki do systemu, to od razu mamy błędny wynik (roleta nie leci w całym zakresie). W tej sytuacji rozsądnie byłoby wspomnieć w instrukcji, że roletę należy zamknąć przed dodaniem kostki (klawisz dodawania zazwyczaj zamyka roletę).

Kalibracja krańcówkami to też nie jest takie hop siup. Raz że się trzeba do nich dostać a dwa, że tylko od dołu możemy sobie kręcić do woli, od góry trzeba dać czas żeby zaskoczyły odpowiednie łapy blokujące rulon rolety (i to zawsze będzie wprowadzać przekłamanie przy obecnej kalibracji biorącej pod uwagę tylko położenia skrajne).

Dla mnie jako osoby pokazującej system klientom są ważne dwie rzeczy:

- precyzja suwaka (50% suwaka to roleta na środku okna)

- lamelki

Dlaczego? Akurat te dwie funkcje najczęściej klikają nasi potencjalni klienci jak damy im do ręki iPada. Praktyka pokazała że 50% suwaka to zazwyczaj coś w granicach 1/3, 2/3 okna, a ilość otwartych lamelek zależy od tego, czy lecimy od góry czy od dołu.

Nigdy nie wiem, czy klient kliknie lamelki gdy roleta jest u góry czy na dole. Dlatego tutaj widzę proste rozwiązanie. Komenda lamelki powinna zamykać całkowicie roletę i dopiero w drugim kroku otwierać ją do pozycji lamelek.

50% suwaka nie wiem jak rozwiązać, szczególnie że mam ograniczone pole manewru górną krańcówką. Jedynym prostym rozwiązaniem jakie widzę jest softwarowe "odcięcie" końcowych obrotów silnika w górnym położeniu oraz lamelek w dolnym położeniu - wtedy roleta wypadnie wizualnie najbliżej środka okna.

Guest Bartek
  • Topic Author
  • Posted

Porusza Pan ciekawe zagadnienie i dobrze ze taki wątek powstał.

Na początku zaznaczę ze nie polecam zmiany ustawienia krańcówek, gdyż może to grozić zablokowaniem się listew i np rozerwaniem obudowy rolety. Proszę także zauważyć, ze problem jaki Pan opisuje występuje głównie przy sterowaniu roletą zewnętrzną, a przecież istnieją inne napędy które można kontrolować poprzez sterownik FGR221 np. żaluzje lub markizy, gdzie wspomniane przez Pana "martwe pole" nie występuje.

Co do komendy Lamelki - nie powinna występować rozbieżność tego położenia pomiędzy jazdą w dół a w górę. Prawdopodobnie roleta haczy o listwę prowadzącą lub silnik długo pracuje i np wyłącznik termiczny wyłącza go co sterownik uznaje za dojazd do krańcówki. Proszę skalibrować sterownik przy zimnym silniku.

Jeżeli chodzi o "50%" to jest to połowa długości rolety a nie okna. W proponowanym przez Pana rozwiązaniu klient nie będzie w stanie ustawić np połowy lamelek otwartych a połowy zamkniętych. Mimo wszystko propozycja zostanie przez nas przeanalizowana.

• 7 months later...
    Posted

Jak w takim razie powinna wyglądać kalibracja rolety? Założyłem sterownik odpaliłem prąd dwa razy góra dwa razy dół. później suwak na 25 % a roleta zamyka się na 90 %. Może źle je zkalibrowałem ?

Guest m.denysiewicz
  • Topic Author
  • Posted

I tak przy okazji.

Krańcówki elektroniczne uniemożliwiają pełne sterowanie roletą - czy tak?

Dlaczego przy krańcówkach mechanicznych nie działają lamelki? Nawet a aplikacjach natywnych ich nie ma jako ikony.

Posted

I jak tam z tymi roletami może ktoś by się wypowiedział?