Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Dimmer jako on/off

Recommended Posts

Guest KubaW
Posted

Klient chce pod dzwonkiem do drzwi zamontować naszą kostę, aby naciśnięcie dzwonka odpalało odpowiednią scenę. Niestety pod dzwonkiem nie ma przewodu masy, ani nie ma możliwości jego podciągnięcia (kucie ścian). Puszek nie ma, stara instalacja.

Pytanie - czy dimmer spełni swoje zadanie? Z tego co wiem dimmer cały czas puszcza jakieś impulsy, czy to nie będzie powodowało charczenia dzwonka u klienta w domu? Czy w dimmerze da się ustawić czas odpalania i wygaszania, aby po wyłączeniu odcięcie zapalania było jak najkrótsze, bez tego charakterystycznego zaniku?

Guest Bartek
  • Topic Author
  • Posted

Proszę przeczytać instrukcje przed zadaniem pytania na forum.

To jest pierwsze ostrzeżenie!

Odpowiedź na pytanie: FGD211 można skonfigurować jako łącznik elektroniczny co jest opisane w instrukcji. Pracuje on wtedy w dwóch stanach 0 lub 100%. Gdyby dzwonek lekko dzwonił w stanie czuwania proszę zastosować urządzenie FGB001 podłączając je równolegle do dzwonka co także jest opisane w instrukcji.

Guest KubaW
  • Topic Author
  • Posted

Przeczytałem instrukcję przed zadaniem tego pytania. Po pańskiej odpowiedzi przeczytałem ją jeszcze raz i faktycznie, mea culpa - znalazłem "czas przejścia miedzy skrajnymi wartościami poziomu ściemnienia", rozbity na dwa parametry.

Jeśli można, to jedno spostrzeżenie - biorąc pod uwagę, że produkt ma być na tyle prosty i intuicyjny aby być konfigurowanym przez rzesze zwykłych użytkowników, powinniśmy pewne podstawowe opcje dać bardziej na front. Myślę tutaj np. o prostym polu wyboru "tryb urządzenia", z zawartością typu "dimmer", "on/off", "silnik" itp, które by przy okazji zmieniało ikonę (np. usuwało suwak w trybie "on/off") oraz podstawowe parametry urządzenia (np. stosowne minimum przy silniku na prąd przemienny). Albo nawet prościej - wizard odpalany automatycznie po dodaniu urządzenia.

Guest Adam
  • Topic Author
  • Posted

Czas przejścia miedzy skrajnymi wartościami jest dla regulacji ręcznej oraz automatycznej.

Na rynku jest bardzo dużo różnych odbiorników jeżeli zdefiniujemy określone parametry to będziemy zmuszeni do ograniczenia podłączonych urządzeń. Ponieważ nie jesteśmy wstanie przetestować wszystkich urządzeń dostępnych na rynku.

Aktualnie trwają prace nad zoptymalizowaniem procesu definiowania poszczególnych odbiorników.

Jeżeli spotka się Pan z nietypowym odbiornikiem który nie można ustawić prawidłowo proszę o kontakt.