Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Sterowanie piecem c.o.

Recommended Posts

Guest KubaW
Posted

Klient zażyczył sobie bezpośrednie sterowanie piecem Brotje WBC 22.

Instalacja ma dwa obiegi grzewcze. Komunikacja między piecem a modułami odbywa się poprzez LPB.

Pomiar temperatury na danym obiegu realizowany wewnątrz, dlatego odpadają Danfossy i w ogóle jakiekolwiek głowice na kaloryferach (facet skręci kaloryfer i piec zacznie dowalać bo stwierdzi że za zimno).

Instrukcja montażowa (schemat elektryczny str. 14):

Please login or register to see this link.

Jakie mamy opcje? Da się zrobić?

Guest Fidziu
  • Topic Author
  • Posted

Jakub, na poczatek zaznacze ze mnie przeraziles tym pytaniem!

Gdybym nie wiedzial ze siedzisz w IT potraktowal bym to z przymruzeniem oka.

Ale do jasnej ciasnej kolego. Nie dosc ze nie zachowales minimum netykiety - opisales temat tak ze nic konkretnego nie wiadomo to jeszcze calkowicie zlales klienta i bezczelnie przewalasz problem do centrali. Bez takich prosze!

1. Co to jest: LBP?

2. Co znaczy: instalacja ma 2 obiegi grzewcze? Ogrzewanie i CWU, podlogowka i kaloryfery, podzielil se na pietra, konkrety!

3. Jak sobie klient wyobraza sterowanie strefowe jezeli nie chce instalowac termostatow? Jak chce sterowac tym ogrzewaniem? Wlaczac i wylaczac piec? Ma tam jakis mieszacz czy cos? Wdrozyliscie sie w ogule w to?

4. Dlaczego zakrecenie glowicy na kaloryferach ma spowodowac ze "piec zacznie dowalac"? Jaki to ma zwiazek? Co maja zawory i temp. w pomieszczeniach do pieca?

Mamy instalacje na 7 stref podlogowki, kilka grzejnikow, cwu, 3 mieszczace, zasobnik, recyrkulacja cwu, zapiete do 2 vailantow 29kW i bez problemu sie tym steruje!

5. Po raz kolejny przypominam. Labolatorium w centrali nie bedzie przegladac setek czy tysiecy instrukcji! (chyba ze wyraznie o jakas poprosimy). Wy jako partnerzy musicie umiec wykorzystac rozwiazania i zintegrowac u klienta.

6. Oczywiscie ze da sie to zrobic! Rozwiazan jest przynajmniej kilka!

Guest KubaW
  • Topic Author
  • Posted

Panowie, nie ma potrzeby się unosić. Podałem wszystkie informacje jakie dostałem od klienta plus od siebie dodałem to co znalazłem w necie. Niestety na piecach kompletnie się nie znam, dlatego proszę o ciut lżejsze potraktowanie, przynajmniej do czasu aż trafię na wasze szkolenie techniczne.

W odpowiedzi na twoje pytania:

1. LPB - Local Process Bus, standard chyba Siemensa jeżeli chodzi o komunikację urządzeń grzewczych. Myślałem, że się już zetknęliście.

2. Obiegi grzewcze bez uwględniania CWU. Pierwszy obieg - parter (podłogówka). Drugi obieg - piętro (kaloryfery naścienne).

3. Pomiar temperatury realizowany tylko wewnątrz - jeden termostat na parterze, drugi na piętrze. Wdrażanie jest w toku, mam nadzieję że szkolenie techniczne które organizujecie przyśpieszy ten proces.

4. Cytowałem klienta. Na logikę ma to sens - piec bierze temperaturę z termostatów i ma za zadanie utrzymać zaprogramowaną temperaturę w danej strefie. Skręcając kaloryfer odcinam ogrzewanie danej strefy, czyli powoduję spadek temperatury. J/w, liczę na to że poruszycie tematy niuansów ogrzewania na szkoleniu.

5. Temat jest zbyt poważny na eksperymenty i zastanawianie się gdzie wetknąć kabelek. Oficjalnie proszę o wsparcie centrali, bo nie chcemy zawalić sprawy.

Guest Fidziu
  • Topic Author
  • Posted

2. Rozumiem ze klient ma mieszcz do tego?

3. Nasz system musi w jakis sposob pobrac temperature z pomieszczenia.

a) poprzez termostat scienny z pomiarem wilgotnosci

b) poprzez glowice danfosa

c) poprzez "pimpusia" z podlaczonym dallasem (opcja dostepna za ok 4 tyg)

Termostaty klienta nie sa "inteligentne" nie musi ich wcale kupowac. Ale jak sie uprze to mozecie je wykozystac, warunek - termostat musi posiadac dowolne wyjscie cyfrowe.

4. To co klienowi zaproponowal hydraulik to bardzo prymitywne rozwiazanie. Piec zawsze utrzymuje okreslona temperature. Jak mu spadnie w obiegu to sie sam odpala i sobie dogrzewa. W zaleznosci od ukladu definiuje sie na piecu ze ma utrzymywac w gotowosci temp. w obiegu np: 70 stopni C. (ta temp. Zalezy od odbiornikow, sa nisko i wysoko temperaturowe).

Jezeli klient ma tylko 1 sterownik na pietro bez regulacji na grzejnikach ugotuje sie w kosztach ekspolatacji. Bedzie bowiem pompowal we wszystkie pomieszczenia cieplo, niezaleznie czy z tych pomieszczen kozysta czy nie. Ponadto nie chcacy moze przegrzac niektore pomieszczenia starajac sie utrzymac komfortowa temp w innych.

Tak czy siak nasz system temperature w jakis sposob musi zmierzyc by wykonac okreslone czynnosci.

I teraz niezaleznie czy podepniecie sie "pimpusiem" do sterownika, czy zastosujecie inne rozwiazanie pomiaru temperatury. Musicie wpiac sie w piec.

Robicie to standartowym on/offem. Poprostu wylaczacie grzanie tak jak robi to orginalny termostat.

Musicie zlokalizowac wejscie termoostatu. 99% piecy posiada uniwersalne wejscie na termostat dowolnego producenta. Takich termostatow na rynku jest masa. Swoja droga jak bdzie pimpus na rynku bedziecie go mogli integrowac w takie termostaty.

Niezaleznie od tego proponuje zasugerowac klientowi podzial na strefy. W zaleznosci od rozmiaru budynku inwestycja zwroci sie w ok. 3 sezony. Mamy rozwiazania gdzie zrwocila sie po pierwszym.

Sterowanie podlogowka rozwiazujecie w ten sam sposob.

A gdy przekonacie klienta do stref mozecie zalozyc mu zwykle tanie elektozawory do podlogowki za 80zl i podpiac do tego on/offy.

Podzial na strefy to bardzo wygodne i ekonomiczne rozwiazanie. Ja podzielilem sobie podlogowke w lazienkach na 2 - nie podgrzewam brodzika jak nie biore prysznica. Oczywiscie w tym wypadku podlogowka zainstalowana jest tylko do otrzymania komfortu, ogrzewanie pomieszczenia realizuje nadmuchem. To drobny przyklad jak mozna wykozystac system.

Tak czy siak najwazniejsze jest uswiadomienie klienta.

Mamy jedna z instalacji w budynku ponad 600m2 podzielonym na strefy, z inteligentnym zarzadzaniem m in. Ogrzewaniem. Rachunek gazowy u klienta za 2 miesiace 1600 zl.

Temperatura komfortowa 24 stopnie, noc 20 stopni.

• 4 weeks later...
    Guest Anonymous
  • Topic Author
  • Posted

Drogi Fidziu

Niestety to rozwiązanie Fibaro jest prymitywne.

Bo co to jest czujnik temperatury Everspring + HC Fibaro?

W tym zestawie nie ma NIC!

Ani modulacji mocy pieca,

Ani algorytmu PID,

czas reakcji 15min o kant d... stołu potłuc!

a dokładność do 1 stopnia to była za króla Ćwieczka.

Ja miałem 10lat temu termostat z dokładnością +-0,5 stopnia - zmiany temperatury w tym zakresie były odczuwalne, zmieniłem więc go na +-0,1C i dopiero teraz jest OK.

Panowie - znajdźcie lepsze rozwiązanie bo to jest "słabe".