Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

stan baterii

Recommended Posts

Guest wojtek
Posted

Witam uprzejmie

proszę mi podpowiedzieć bo chyba przez ten padający śnieg przestałem już myśleć gdzie ustawić powiadomienie jakiekolwiek ( np. tez sms ) o niskim stanie baterii w czujkach i dunfossach.

Oczywiście w scenie w zdarzeniach to wiem, chodzi mi o inne opcje takie jak sms lub podobne

z góry dzięki za pomoc

Guest rpedrakowski
  • Topic Author
  • Posted

sie nie da

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> jesli chodzi o hc1

Guest wojtek
  • Topic Author
  • Posted

dzięki za info., czyli tylko zostaje scena gdzie jak bedzie niski poziom baterii w danej czujce to mozemy np. zapalic swiatło w danym pomieszczeniu ?

Guest rpedrakowski
  • Topic Author
  • Posted

tak, co uważam za bezsens bo klient nie skojarzy tego z rozładowująca się bateria ... a raczej z dziwnym zachowaniem systemu.

Guest FibaroKK
  • Topic Author
  • Posted

Mam rozwiązanie na wasz problem

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Mianowicie z pomocą przychodzi LUA !

My w salonie mamy to rozwiązane tak, że jeśli poziom baterii w dowolnym czujniku spadnie poniżej 10% na komputerze uruchamiany jest komunikat głosowy typu : "Poziom baterii w termostacie w holu spadł do 10% procent, sugeruję wymianę baterii"

Głos nagrałem przy użyciu programu IVONA.

Jak to zrobić nie będę się rozpisywał wystarczy połączyć scenę z odtwarzaczem audio na laptopie i gotowe.

Więcej dowiecie się

Please login or register to see this code.

W razie pytań proszę o PW (Prywatną wiadomość)

Guest Krzysztof
  • Topic Author
  • Posted

Można też skorzystać z bibliotek smtp i przy wystąpieniu takiego zdarzenia wysłać maila. Nie robiłem tego jeszcze. Z tego co czytałem to występują problemy jeżeli nie mamy aktywnego serwera smtp, ale jakoś dało się to ominąć wysyłając pocztę za pośrednictwem zewnętrznych serwerów. Nie wczytywałem się w to dokładnie to i nie mogę precyzyjniej odpowiedzieć na chwilę obecną.