Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

HC2 - panlel konfiguracyjny

Recommended Posts

Guest Robertos80
Posted

Witam.

Jest to mój pierwszy post więc chiałem się na wstępie przywitać z Wszystkim więc....Witam serdecznie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Jestem tylko nowym użytkownikiem systemu Fibaro i malutkimi kroczkami zapoznaję się z tym rozwiązaniem.

Wracając do tematu - zastanawiam się dlaczego nie ma na stronie dom.fibaro.com panelu konfiguracyjnego ? Było by miło móc zarządzać centralką poprzez www bez przekierowywania portów na ruterze sieci ethernet.

Na stronie Fibaro w "prezentacje techniczne HC1" taki panel jest zaprezentowany w HC2 już nie. Byc może jest to celowe a być może to umknęło komuś.

Posted

KONFIGUROWAnie bezpieczniejsze jest lokalnie, zdalnie wystarczy w pełni funkcjonalne uzywanie.

To jest moje zdanie.

Guest Robertos80
  • Topic Author
  • Posted

Jednak mimo wszystko czuję pewien niedosyt

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Połączenie jest przecież przykryte prezez SSL, chronione hasłem o odpowiednim poziomie dostępu - user/admin.

Jesli mimo wszystko użytkownik nie ma zaufania co do zabezpiezzeń powinien mieć możliwośc docydowania ( w konfiguracji - lokalnie ) o tym czy taki panel ma byc dostępny "zdalnie" czy nie.

Ktoś może powiedzieć, że obecnie przecież zawsze można przekierować porty na ruterze/serwerze w domku i czymś może zakryć. Jednak jeśli domowy ruter nie obsługuje przekierowania na port 80 wiecej niż jednego hosta? Może tutaj w tej systuacji dałoby się umożliwić użytkownikowi zmianę portu 80 na inny w naszych HC2?

Posted

moze i tak

Guest JakubM
  • Topic Author
  • Posted

Z tego co kojarzę to pojawienie się panelu konfiguracyjnego w dom.fibaro.com to tylko kwestia czasu. Musi się wypowiedzieć ktoś z Fibar.

Guest m.denysiewicz
  • Topic Author
  • Posted

Zdalny dostęp do HC2 ma się pojawić na przełomie stycznia i lutego. Takie przynajmniej zapowiedzi słyszałem od ludzi z Fibaro. Ma byc to zgrane ze zdalnym dostępem poprzez aplikacje natywne, których możemy zdalnie używać tylko przy zarejestrowaniu centralki na dom.fibaro.com.

• 2 weeks later...
    Posted

Wiadomo już co z tym dostępem zdalnym ?? Czekam już 5 tygodni ... Nie słowność i Nie terminowość ludzi z Fibaro przekracza wszystko ...

Guest Robertos80
  • Topic Author
  • Posted

No i przełom styczeń/luty już minął i dalej nie ma panelu...

Dla tych którzy chcieliby zarządzać domkiem zdalnie w taki sam sposób jak lokalnie proponuję przykryć połączenie np. przez SSH.

Stawiamy serwer SSH chyba najlepiej na ruterze i robimy sobie tunel szyfrowany z wykorzystaniem tego protokołu. Przekierowujemy port na port obsługiwany przez naszą centralkę czyli www (80) i działa....

Myślę, że na chwilą obecna to najlepsze rozwiązanie.

Tak przy okazji widać, że ekipa z Fibaro zostawiła sobie "otwarte okienko" do naszych centralek HC2 właśnie z otwartym portem SSH.

Pozdrawiam...

Guest Fidziu
  • Topic Author
  • Posted

to okienko jest m.in do tunelu właśnie na dostęp zdalny.

najprostsze, jak komuś się "woda gotuje" ustawić zwyczajny vpn i sprawa rozwiązana w 10min. większość routerów ma to w sobie a jak nie ma to w MM za 80zł można problem rozwiązać i jest full acces i user bierze na siebie odpowiedzialność za połączenie.

Niemniej ze względu na wielki szum z tym związany dostęp zdalny do panelu w HC2 uruchomimy w trybie warunkowym z możliwością dostępu tylko do zakładki "mój dom" opcje pozwalające dokonać jakichkolwiek zmian będą zablokowane do czasu rozwiązania spraw "politycznych".

Guest Anonymous
  • Topic Author
  • Posted

fakt dziala.. a kamery dzialaja bo nie wiem czy u mnie jakis poroblem

Posted

A można jakąś bardziej szczegółową instrukcje jak to ustawić ? co to jest MM ?? i w jaki sposób można problem rozwiązać za 80 zł ?

Z góry dziękuje za pomoc

Guest kstaniek
  • Topic Author
  • Posted

Chyba chodziło o Media Markt

Guest Fidziu
  • Topic Author
  • Posted

Dokladnie chodzilo o MediaMarkt:) i o router z funkcjonalnoscia vpna. Jak problem rozwiazac... Wystarczy takowy zakupic, podlaczyc, ustawic vpn i mamy zdalny dostep i to nie tylko do HC:)

Posted

Mam router niby obsługuje VPN ale nie mam pojęcia jak ustawić na nim VPN jak wchodzę na nie go to w ustawieniach mam

VPN

PPTP Passthrough: Enable

L2TP Passthrough: Enable

IPSec Passthrough: Enable

Ale nie mam pojęcia gdzie mam wpisać jakie kolwiek ustawienia mam tp-linka TL-WR740N

A jak próbowałem w komputerze ustawić VPN to wyskakuje błąd że nie można się połączyć

Guest lunakk
  • Topic Author
  • Posted

Z VPNem na tym sprzęcie bywa ciężko... więcej o tym znajdziesz tu:

Please login or register to see this link.

Polecam zainstalowanie na routerku alternatywnego oprogramowania dd-wrt z:

Uruchomić i skonfigurować OpenVPN

Powinno śmigać.