Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie

Wczoraj w południe chcąc zamknąć roletę użyłem jak zawsze ipada, ku mojemu zdziwieniu nie mogłem uzyskać połączenia z centralą patrzę na przedni panel centrali a tam świeci się dioda recovery, logując się za pomocą komputera do panelu administracyjnego wyświetla się strona recovery pomyślałem że to jakiś błąd zresetowałem centralkę poprzez wyłączenie i włączenie ale dalej to samo stwierdzając fakt że nic nie da się z tym zrobić przystąpiłem do przywrócenia systemu. I tu następny problem w 2 etapie (przywracanie danych na partycji) przy 60% centrala odmawia posłuszeństwa i wywala błąd screen poniżej:

Please login or register to see this link.

Proszę o poradę czy odwoźić centralkę do salony czy jest jakaś szansa aby ją reaktywować w domu

Guest Fidziu
Posted

Centrala nie moze zlokalizowac dysku systemowego. Dlatego startuje w recovery a nastepnie nie jest wstanie odbudowac systemu.

Byc moze wypadł ze złacza. Mieliśmy juz taki przypadek gdy komus spadła centralka.

Opcja nr1. Rozkrecic i sprawdzic czy nie wylecial flash systemowy - w srodku jest na kontrolerze specjalne zlacze usb. (centrala MUSI byc wylaczona - kontroler jest pod napieciem) (uwaga na zlacze anteny z-wave, jest oni bardzo delikatne i latwo je uszkodzic).

Opcja nr2. Wyslac do serwisu. Oficjalnie gwarancja nie obejmuje uszkodzen mechanicznych ale by byl Pan zadowolony pomozemy bezplatnie:)

• Topic Author
  • Posted

Dziękuję za odpowiedź. Myślę że obsunięcie się dysku systemowego w tym przypadku jest nie możliwe ponieważ centralka znajduje się w miejscu ciężko dostępnym i nie miało na uszkodzenie wpływu żadne zewnętrzne działanie. Do tego dziś udało się przywrócić recovery ale nie na długo pracowała właściwie niecałą godzinę i z powrotem tryb recovery. Wychodzi na to że niestety bez serwisu się nie odbędzie chyba że są jeszcze jakieś sugestie. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Guest Fidziu
    Posted

Moze jakies przepiecie bylo, albo cos - trudno wyczuc na odleglosc. Ewidentnie jest problem z dystkiem systemowym. Dzwiny przypadek.

Wymienimy caly kontroler i bedzie ok. Zwlaszcza ze sa juz nowsze wersje:)