Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Czujnik Ruchu SP103

Question

Posted

Witam

Może ktoś pomóc jak ustawić czujnik ruchu żeby po zapaleniu światła nie gasło ono powiedzmy przez 120 s ?

Teraz gaśnie po 45 s.

Próbuje ustawić pokrętłem na czujniku lecz to nic nie daje cały czas gaśnie po 45 s i dziwne ale w HC2 jak przekręciłem to pokazuje przez 120 s że jest ruch ale światło gaśnie po 45 s.

Zrobiłem scenę żeby zapalała i gasiła światło lecz działa to ale do 45 s po wyżej i tak się wyłącza szybciej.

Po za tym jak ustawie w scenie 120 s światło gaśnie po 45 s centralka się wiesza i dopiero zaczyna działać po upływie tych 120 s nie wiem czemu tak jest ?

I czasami jest tak że światło się wyłącza po 15 s czasami po 30 s nie wiem czemu ale przeważnie jest to 45 s

Recommended Posts

• 0
Guest Robertos80
Posted

Co do wykonywania operacji przez HC2 w czasie trwania sceny to prawda - jest ograniczone.

Centralka zwyczajnie nie reaguje na zmiany.

Spróbujcie ustawić scenę na 5 min. (np. zapal światło na 5 min.) i ją aktywować a w czasie jej trwania coś zmienić w centralce przez interfejs...

• 0
Posted

Temat już poruszałem miesiąc temu i do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło, najlepsze jest to że jak już się nawciska przypuśćmy jakieś oświetlenie przez interfejs to po ukończeniu sceny zadania zostaną wykonane jednym rzutem

• 0
Guest kstaniek
Posted

Wydaje mi się, że to by wymagało jakiejś radykalnej zmiany w sposobie uruchamiania scen.

Teraz jest tak, że jak scenę uruchomi się z poziomu przeglądarki ręcznie to skrypt w PHP przetwarzający request po prostu uruchamia inny skrypt:

advanced_scene_run.php

to powoduje, że cały interfejs zamiera do czasu aż ten skrypt się nie zakończy.

Co innego gdy scena jest zaplanowana w czasie za pomocą timera, albo wywoływana przez zdarzenie. Wtedy uruchamiany jest taki sam skrypt ale przez Crona i spawn'owany jest osobny proces. To powoduje, że sam interfejs nie zamiera

Mogę się mylić bo to wynika jedynie z moich obserwacji samej centralki, gdyż koledzy z Archeo, póki co, skutecznie zakodowali swoje skrypty - o co oczywiście nie mam pretensji.

• 0
Guest vayher
Posted
Wydaje mi się, że to by wymagało jakiejś radykalnej zmiany w sposobie uruchamiania scen.

Teraz jest tak, że jak scenę uruchomi się z poziomu przeglądarki ręcznie to skrypt w PHP przetwarzający request po prostu uruchamia inny skrypt:

advanced_scene_run.php

to powoduje, że cały interfejs zamiera do czasu aż ten skrypt się nie zakończy.

Co innego gdy scena jest zaplanowana w czasie za pomocą timera, albo wywoływana przez zdarzenie. Wtedy uruchamiany jest taki sam skrypt ale przez Crona i spawn'owany jest osobny proces. To powoduje, że sam interfejs nie zamiera

Mogę się mylić bo to wynika jedynie z moich obserwacji samej centralki, gdyż koledzy z Archeo, póki co, skutecznie zakodowali swoje skrypty - o co oczywiście nie mam pretensji.

W większości ma Pan rację - poza tym, że w przypadku triggera nie korzystamy z crona lecz z innych mechanizmów. Cron nie byłby w stanie reagować od razu na zdarzenia.

Problem, o którym jest mowa był rozpatrywany już przy pierwszej wersji centralki ale został błędnie rozwiązany - nazwijmy to literówką, choć znaków było kilka. Wprowadziłem zmiany, problem rozwiąże się przy najbliższej aktualizacji. Interfejs nie będzie już zamierał przy uruchomieniu z przycisku sceny rozciągniętej w czasie.

• 0
Guest kstaniek
Posted

Cieszę się, że zaczynam coraz lepiej rozumieć "jak to działa"

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Wiem, że nie jestem już młody, bo coraz częściej mi się zdarza, że na spotkaniach moimi Klientami jestem najstarszy, ale żeby z tego powodu od razu zwracać się do mnie per 'Pan'.....

Niepotrzebnie wprowadzamy overhead do dyskusji przez zwracanie się do siebie per Pan

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Dostałem dziś nową centralkę i nie mogę sobie poradzić z dodaniem czujnika ruchu rozkręciłem wciskam przycisk który jest pod pokrywą i nic co robię źle ??

• 0
    Guest Anonymous
    Posted

a masz zresetowane wszystko?? moze musisz najpier usunąć a dopiero pozniej dodac

• 0
  • Inquirer
  • Posted

No wlanie nie mam jak usunąć jej bo jej nie mogę dodać czujnik temperatury zresetowałem bo było w instrukcji jak to zrobić a do czujki ruchu nie ma takiej informacji

• 0
    Posted

Żelazna logika mówi: jak nie możesz dodać to najpierw usuń, tak jak Ci dobrze podpowiada jasiecki.

Wejdź w Urządzenia, kliknij "Usuń urządzenie" i przyciśnij szybko 3 krotnie microswitch'a pod pokrywką czujki. Urządzenie zostanie usunięte z systemu, nawet jeśli nigdy w nim wcześniej nie było. Być może było w innym systemie i stąd problem. Później już spokojnie możesz je dodać.

• 0
    Guest Robertos80
    Posted

A jak wogóle się Wam spisuje ten detektor ruchu?

U mnie powiem szczerze, że wręcz beznadziejnie.

Mam kilka scen opartych na detekcji ruchu i niestety czas reakcji takiego czujnika całkowicie go dyskryminuje. Jak już wykryje ruch to powiązany z czujnikiem ściemniacz zapala światło po ok. 2s. To zdecydowanie pomyłka. Zanim on się zapali to ja już zdążę przejść mój"ogromny" korytarz.

Nie ma za dużo modułów w sieci więc ich ilość nie powinna negatytwnie wpływać na ten czas.

Jeśli zrobię bezpośrednią asocjację to czas rekcji się skraca ale to dalej jest z 1s.

No i jeszcze na deser to wchodzenie czujnika w tryb programowania poprzez wciśnięcie przycisku na obudowie...

Jeśli coś chłopaki z tym coś nie zrobią to będę musiał całkowicie zrezygnować z tego systemu.

Liczyłęm, że własnie ten ansz system z-wave rozwinie swoje skrzydła kiedy zamontuję czujniki ruchu....

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Pozdrawiam

• 0
    Guest Robertos80
    Posted

Tak wygląda u mnie scena.

Może coś robię źle?

Please login or register to see this attachment.

• 0
    Guest m.denysiewicz
    Posted

Wydaje się, że wszystko w porządku. Opóźnienie będzie, a przynajmniej mi nie udało się skrócić czasu opóźnienia.

Może po Cebicie coś podpowiedzą, bo teraz raczej są zajęci.

• 0
    Guest Kornel Molęda
    Posted

mi właśnie trochę wariuje:/ dodałem czujnik do nowej hc2 ver 1.018 i nie rozpoznaje mi stanu w jakim jest czyli jak powinien sygnalizować ruch nie robi tego i viceversa jak nie ma to sygnalizuje ruch i nie wiem jak go ugryźć bo w starej hc1 chodził całkiem przyzwoicie?

macie jakieś pomysły??

• 0
    Guest mariusz4567
    Posted

U mnie natomiast jest problem wydaje mi sie ze jakis ogolny jesli chodzi o asocjacje, dodalem czujnik ruchu i przez asocjacje nie wl. nic, natomiast scena dziala.Mam nadal problem z asocjacja np czujnik zalania, czujnik dymu,zasocjowane urzadzenie powinno cyklicznie sie wlaczac na czas ustawiony, ale niestety brak reakcji.Obawiam sie ze czeka mnie przywrocenie ustawien fabrycznych, ale dodawanie na nowo urzadzen to wiadomo masakra.Moze jest jakies prostsze i mniej czasochlonne rozwiazanie.Prosilem o pomoc wsparcie tech. cos probowali doradzac ale to niestety nie dalo rezultatu, a problem jak byl tak jest.

Pozdrawiam

• 0
    Guest mariusz4567
    Posted

Czujnik ruchu nie dziala prawidlowo a wlasciwie jego stan, jego stan w interfejsie mozna zobaczyc dopiero po odswiezeniu strony czyli np jakies lampy maja go zazbroic i zazbrajaja tylko ze stan aktualny widoczny jest po odswiezeniu.

• 0
    Posted

Szanowni Państwo,

Pragnę zaznaczyć, że przede wszystkim ten czujnik ruchu nie jest naszej produkcji, produkuje go Everspring, więc jeżeli wystąpią jakiekolwiek problemy ma na to wpływ zewnętrzny producent. W przypadku everspringa warto zwrócić uwagę na stan naładowania baterii (radzimy zawsze zmieniać seryjne bateryjki), gdyż czujnik może się dziwnie zachowywać. Czasami w przypadku modułów niebateryjnych, jeśli sprawiają problemy warto je usunąć i dodać ponownie. Proszę zwrócić uwagę aby proces dodawania był przeprowadzany zawsze w miejscach docelowych!

• 0
    Posted
    Szanowni Państwo,

Pragnę zaznaczyć, że przede wszystkim ten czujnik ruchu nie jest naszej produkcji, produkuje go Everspring, więc jeżeli wystąpią jakiekolwiek problemy ma na to wpływ zewnętrzny producent.

W takim razie wypadałoby na głównej stronie FIBARO umieścić informację, że nie ponosicie żadnej odpowiedzialności za nieprawidłową współpracę HC2 z urządzeniami innych producentów lub (najlepiej) stworzyć listę modułów za które bierzecie PEŁNĄ odpowiedzialność. Jednocześnie proponuję usunięcie filmów sugerujących, że Fibaro potrafi obsługiwać np. czujkę zalania ST812 (

), bo w ten sposób niepotrzebnie rozbudzacie wyobraźnię i doprowadzacie do podejmowania przez swoich klientów decyzji opartych na niepełnych (a w zasadzie nieprawdziwych) informacjach (w tej chwili jestem posiadaczem zupełnie nieprzydatnych czujek zalania i ciągle czekam na informację, czy Fibaro zamierza zmierzyć się z opisanymi przeze mnie problemami).