Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Czujnik temp. i wilgotnosci

Recommended Posts

Guest mariusz4567
Posted

Czy czujnik temp. i wilgotnosci pokazuje w interfejsie HC2 rzeczywista temp. i wilgotnosc w pomieszczeniu.

Guest lunakk
  • Topic Author
  • Posted

A co innego mógł by ów czujnik pokazywać?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_curve.gif" alt=":-/" />

Guest mariusz4567
  • Topic Author
  • Posted

Chodzi o to ze danfossy pokazuja temp. zadana czyli nie wiem ile w danym momecie jest stopni w pomieszczeniu i czy glowice sa zamkniete.Jezeli czujnik temperatury i wilgotnosci przekazuje temp do centralki i mozna ja odczytac w interfeijsie Hc 2 to wszystko ok.Czyli bede mial podglad ile w pomieszczeniu mam stopni.

Posted

ja sie zastanawiam czy interwal budzenia ustawiany w HC2 to czas co jaki centrala odpytuje czujnik o parametry czy czas co jaki centrala sprawdza połączenie między czujnikiem a centralą ale bez sprawdzania danych?

Mam interwal ustawiony na 120 s ale zdarza sie ze w HC2 jest np temp o stopien wyzsza lub nizsza niz pokazuje czujnik. Myslalem ze co 120 s bedzie sprawdzanie wartosci i przesylanie ich do centralki a to chyba inaczej dziala, w czujniku chyba mozna ustawic tylko alarmy niskiej i wysokiej temp/wilgotnosci?

Guest lunakk
  • Topic Author
  • Posted
    Czyli bede mial podglad ile w pomieszczeniu mam stopni.
    Działa to dokładnie tak jak napisałeś

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />
    Guest JakubM
  • Topic Author
  • Posted
    ja sie zastanawiam czy interwal budzenia ustawiany w HC2 to czas co jaki centrala odpytuje czujnik o parametry czy czas co jaki centrala sprawdza połączenie między czujnikiem a centralą ale bez sprawdzania danych?

Mam interwal ustawiony na 120 s ale zdarza sie ze w HC2 jest np temp o stopien wyzsza lub nizsza niz pokazuje czujnik. Myslalem ze co 120 s bedzie sprawdzanie wartosci i przesylanie ich do centralki a to chyba inaczej dziala, w czujniku chyba mozna ustawic tylko alarmy niskiej i wysokiej temp/wilgotnosci?

Powinien wtedy wysyłać co 120s ramkę z informacją o temperaturze i wilgotności do centralki.

Istnieje możliwość ręcznego ustawienia pewnego parametru. Mówi on o tym, że czujnik wyśle bramkę po zmianie temperatury o 1 stopień w każdą stronę lub przy zmianie

wilgotności o 5% w każdą stronę. W zakładce zaawansowane czujnika dodaje się numer konfiguracji oraz pożądaną wartość. Nie pamiętam który to numer, ale powinno być to opisane w instrukcji urządzenia.