Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Ceny w Polsce i za granica

Recommended Posts

Guest GrZeCh
Posted

Witam serdecznie,

czy moze mi ktos wytlumaczyc czemu kupujac elementy systemu Fibaro na ebay bez laski mamy cene okolo 208 zl za relaye (WYSYLKA DARMOWA Z UK), a w Polsce ceny sa okolo 50-100 zl wieksze?

ebay:

Please login or register to see this link.

Polska:

(na szybko nie znalazlem czy to ceny brutto czy netto)

(netto)

Pozdrawiam

Guest wojtek
  • Topic Author
  • Posted

Jestem teraz ciekaw kto z fibar i jak skomentuje ten post...

Guest kstaniek
  • Topic Author
  • Posted

Niech szlag trafi tę globalizację

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Czyżby konkurencja była większa w GB?

Posted

Ja kupuje tylko z zagranicy mam to szczęście że mieszkam w Anglii . Do tego czujki ruchu , temperatury itp też można kupić średnio o 50 zł taniej. Też nie wiem jak to jest że jest taniej

Posted

a w USA jest jeszcze taniej. i europejczycy mowia ze to amerykanie sa glupim narodem... ale oni by sobie nie dali wcisnac litra benzyny za 6zl

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_laugh.png" alt=":lol:" />

Guest Fidziu
  • Topic Author
  • Posted

Co tu komentować. W samej GB sprzedaje się ponad 30 razy więcej modułów fibaro niż w Polsce. Zwykły sklepik internetowy potrafi tam generować obroty kilkanaście razy większe niż show-room w dużym mieście w Polsce a zatrudnia pewnie jednego pracownika. Zarabiają mało na jednej sztuce ale nadbijają wolumenem i zaniżają cenę.

Minus taki że w przypadku reklamacji kupując tam polski dystrybutor może odesłać klienta do sprzedawcy moduły posiadają przecież unikalne numery.

Urządzenia robią furorę w całej europie. Ilość zgłoszeń od dystrybutorów po Cebicie przygniotła handlówkę tak że do teraz nie wrócili jeszcze na właściwe tory;) A produkcja co chwila rozszerza kadrę.

Guest kstaniek
  • Topic Author
  • Posted

Maciek, z tego co piszesz wynika, że nabijamy kabzę naszym dystrybutorom, zamiast Fibaro, które mogło by przeznaczyć te pieniądze na zatrudnienie moderatora do forum, release managera do softu, kontrolera jakości, testerów, itp.

Jeżeli sprzedawca w GB ma np. 2% marże i sprzedaje 30 razy więcej to i tak ma więcej zysku niż nasz sprzedawca z 33% marża, który sprzedaje 30 razy mniej.

Każdy może sobie to policzyć....

A z drugiej strony, dlaczego mielibyście robić problemy, jeżeli ktoś w ramach gwarancji będzie chciał wymienić moduł zakupiony w GB?