Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Zerowanie centralki HC2 - czy możliwe, a jeśli tak, to jak?

Recommended Posts

Posted

Czy można "wyzerować" HC2, przy czym chodzi mi o całkowity reset - tak, aby np. od nowa były przypisywane numery kolejnym scenom lub przyłączanym urządzeniom (tzn. począwszy od 1...)?

Guest Anonymous
Posted

konfiguracja ---> przywróc ustawienia fabryczne ale ja bym dla pewnosci najpierw wszystkie urzadzenia usunał

Guest Anonymous
Posted

ale z tego co widze to jak zrobisz od 1 i pozniej i tak wykasujesz jakas scene (kiedys w przyszłosci) to i tak zostawi puste miejsce dla kolejnej sceny nadajac jej nowy wyzszy nr

gra warta swieczki??

• Topic Author
  • Posted
    ale z tego co widze to jak zrobisz od 1 i pozniej i tak wykasujesz jakas scene (kiedys w przyszłosci) to i tak zostawi puste miejsce dla kolejnej sceny nadajac jej nowy wyzszy nr

gra warta swieczki??

Bardziej chodzi mi o urządzenia: bawiąc się i próbując różne możliwości namnożyłem ich dość dużo

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_redface.gif" alt=":oops:" /> Zanim przystąpię do docelowej konfiguracji, chciałbym przynajmniej z tym zrobić porządek.

Wydaje mi się, że przywrócenie do ustawień fabrycznych było już przeze mnie testowane i nie dało oczekiwanego rezultatu.

Guest Anonymous
    Posted

sprawdz zatem reset sieci z-wawe - powinien wywalic wszystkie urzadzenia...

Guest m.denysiewicz
    Posted

Nie tak dawno próbowałem to zrobić i okazało się, że chłopaki z Archeo trochę się pospieszyli z ikonami i resety nie działały. Wtedy przywróciłem ustawienie fabryczne z pena recovery (trzeba uruchomić tryb recovery i od razu się "wpada" na właściwą ikonę), ale z informacji o zmianach w 021 wynika, że ta funkcjonalność jest już działająca.

I właśnie reset sieci Z-Wave powinien "wyczyścić" HC2.

Posted

Ja raz robiłem reset z wave ale numerów wcześniej badanych nie kasuje. Może trzeba najpierw usunąć wszystkie backupy bo np mając jakiś i chcąc go przywrócić centrala nie może mieć zajetego nr Id. Mam ten sam problem, bawilem sie i mam już id 71 i jeśli ten licznik bije do 230 bo wiecej sie nie da dodać to mogę mieć klopot

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" /> chyba ze liczy sie faktyczną ilośc dodanych urządzeń a nie nr Id. Recovery kiedyś robiłem i tez nie kasje nr id

• Topic Author
  • Posted
    Może trzeba najpierw usunąć wszystkie backupy bo np mając jakiś i chcąc go przywrócić

Jeśli dobrze pamiętam, to robiłem wszystkie resety (te które są w panelu konfiguracyjnym), resetowałem centralkę poprzez naciśnięcie przycisku power, a także metodą wyłącz z sieci - poczekaj i włącz ponownie (chociaż gdyby akurat ten sposób zadziałał, byłoby to niepokojące, gdyż przerwa w dopływie prądu nie powinna kasować danych).

Nie miałem zrobionych backupów, więc to nie one są przyczyną.

Guest Anonymous
    Posted

o ile pamietam do w BD nie kasuje sie rekordow tylko zawsze sa nadpisywane

• 2 weeks later...
  • Topic Author
  • Posted

Swój cel osiągnąłem korzystając z trybu Recovery. Efekt:

- automatycznie zostały usunięte wszystkie sceny,

- automatycznie zostały usunięte wszystkie pomieszczenia,

- urządzenia, które nie zostały przeze mnie usunięte przed wejściem w tryb recovery, zostały automatycznie wyszukane i HC2 nadał im kolejne numery (rozpoczynając od 002 - prawdopodobnie w czasie testów jakieś urządzenie zostało przeze mnie fizycznie odłączone, ale nadal jest sparowane z HC2 i czeka na wzbudzenie); wymagają one jednak ponownej konfiguracji (nazwa, ikona itp.)

- nowym urządzeniom przypisywane są kolejne numery