Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Mierniki pradu Z-wave?

Recommended Posts

Guest GrZeCh
Posted

Witam serdecznie,

czy orientuje sie ktos z Was jak wyglada z oprogramowaniem (a takze samymi urzadzeniami) do mierzenia zuzycia pradu dzialajacym na Z-Wave?

Znalazlem cos takiego:

Please login or register to see this link.

8 miernikow w cenie 300 eur + wysylka, komunikujacych sie ze soba za pomoca ZigBee. Majac centralke uzywajaca Z-Wave zastanawiam sie czy nie ma podobnych rozwiazan korzystajacych z tego protokolu do monitorowania uzycia pradu (poki co nie wspomne o ich wsparciu w samym HC2).

To jak monitoruja mozna podejrzec na stronie (z ciekawosci zachecam do zobaczenia rowniez glownej strony

):

Plugwise.asp

Pozdrawiam

EDIT: Pominmy mierniki Aeon Labs poniewaz ich cena nawet nie jest bliska rozwiazaniu Plugwise.

EDIT2: Fajnie by bylo rowniez wiedziec czy jesli korzystaloby sie z innego rozwiazania niz miernik poboru pradu Z-wave to czy Fibaro przewiduje mozliwosc integracji takiego systemu poprzez odpowiednio udostepnione API. W sumie to by byl odpowiednik wirtualnego urzadzenia tyle, ze wystepujacego w sekcji zwiazanej z pomiarem pradu (chociaz poki co to nawet takiej sekcji jeszcze nie ma wiec mozna moje pytania traktowac jako sugestia do wziecia pod uwage). Wydaje mi sie, ze taka sekcja nawet bez wsparcia dla zadnych urzadzen Z-wave ale umozliwiajaca dostep przez API ma sens istnienia.

Guest kstaniek
  • Topic Author
  • Posted

A ja bym dużo dał za listwę zasilającą sterowaną przez Z-wave z pomiarem zużycia prądu dla każdego gniazdka z osobna.

• 2 weeks later...
    Guest GrZeCh
  • Topic Author
  • Posted

Do dev teamu Fibaro: w razie potrzeby mogę służyć pomocą w testowaniu łączonych rozwiązań pomiaru prądu (otrzymałem dzisiaj mierniki firmy Plugwise).

Pozdrawiam

Guest GrZeCh
  • Topic Author
  • Posted

Maly update: mierniki Plugwise mozna rowniez obslugiwac z poziomu systemu Ubuntu przy uzyciu odpowiednich skryptow:

np. uruchomienie

plugwise_util -m ADRESMACMIERNIKA -p

zwracane jest power usage: 197.44W

co daje juz prosta droge do monitorowania pradu za pomoca API jesli HC2 by wspieralo takie rozwiazanie. Jesli nikogo temat nie interesuje to prosze dac znac poniewaz nie chce zasmiecac forum niepotrzebnymi nikomu informacjami (jednak z drugiej strony bym byl wielce uradowany gdyby centralka HC2 wspierala z poziomu API takie monitorowanie).

Posted

GrZeCh'u, jak to nie interesuje? Nawiajaj dalej. Niesamowicie jestem ciekaw czy uda Ci się to podłączyć do HC2. Nawet jeśli nie to i tak daj znać jak to się sprawuje, wygląda zachęcająco. Zwłaszcza te ujemne wartości przy solarpanelu

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Sam się zastanawiałem jak monitorować zużycie prądu przez

Ma wyjście impulsowe, 1000 imp/kWh, ale nigdzie nie opisane jakie te impulsy. No i czym to zliczać tak żeby do HC2 przekazać? Może ktoś ma jakiś pomysł?

Guest GrZeCh
  • Topic Author
  • Posted

Impulsy mozna mierzyc za pomoca odpowiednio zaprogramowanej plytki Arduino/Netduino/itp. (warto zapoznac sie ze strona

), a nastepnie przekazywac za pomoca eth do centralki (nie wiem jak jest z Arduino ale Netduino Plus ma odrazu wyjscie Eth na plytce). Na dana chwile nie ma mozliwosci jakiegokolwiek podlaczenia czegokolwiek innego niz Z-Wave do centralki HC2 wiec mozemy przyjac, ze pileczka jest po stronie druzyny z Fibaro.

EDIT: W przypadku pomiaru pradu za pomoca miernikow Plugwise potrzebny jest komputer/server posredni (np. wspomniane Ubuntu), ktory bedzie odpytywal mierniki i przekazywal pomiar do centralki i zapewne dlatego to rozwiazanie nie bedzie zbytnio popularne poza waskim gronem osob zainteresowanych tematem dlatego mam pewne obawy czy w ogole taka funkcjonalnosc zostanie do centralki dodana (z drugiej strony nie jest to cos wymagajacego - ot proste odwolanie do API gdzie w parametrze przekazywanym jest id urzadzenia powiazany z jakas nazwa, czas pomiaru i wartosc w [W]).