Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Problem z dimmerem FGD211 V1.4

Recommended Posts

Guest kstaniek
Posted

Od pewnego czasu mam kłopot z jednym dimmerem.

Jak z interfejsu webowego wyślę ON do dimmera to lampa się zapala, ale po odświeżeniu strony w przeglądarce stan jest pokazany jako OFF. To samo w drugą stronę.

Jak nacisnę przycisk podłączony do S1 to lampa się zapala, ale znowu w interfejsie stan się nie zmienia.

Mam tez S2 zasocjowany z innym dimmerem i naciśnięcie S2 też go nie wzbudza.

Wygląda na to że dimmer przestaje wysyłać raport o stanie.

Objaw ustępuje po odłączeniu zasilania od kostki i ponownym załączeniu. Niestety wraca po kilku dniach. To nic pilnego, ale prosiłbym o diagnozę.

Problem dotyczy tylko tego jednego egzemplarza. Co gorsza to kostka, którą dostałem za darmo w ramach akcji serwisowej, no a darowanemu koniowi jak wiadomo w zęby się nie zagląda

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Posted

Witam!

Proszę napisać jaka jest odległość urządzenia od centralki - czy może urządzenie routuję przez kolejny moduł? Czy urządzenie ma przypisaną asocjację? Jeśli tak to jaką?

Pozdrawiam!

Guest kstaniek
  • Topic Author
  • Posted

Krystian, urządzenie jest oddalone ok 7m od centralki. Nigdy centralka nie zaraportowała go jako martwe.

Assocjacje są jak poniżej:

Grupa 1:1

Grupa 2:2,5,1

Grupa 3:1

Node ID 2 i 5 to również: FGD211 V1.4 DIMMER

BTW: Co oznacza grupa 3 ?

Posted

W takim razie proszę o odświeżenie asocjacji lub ich usunięcie i ponowne dodanie. Proszę również sprawdzić czy urządzeń raportują po usunięciu wspomnianych asocjacji. Grupa 3 to de facto grupa raportująca TYLKO status urządzenia do centralki.

Guest kstaniek
  • Topic Author
  • Posted

Po usunięciu asocjacji nic się nie zmieniło. Tzn z poziomu interfejsu HC2 mogę włączyc i wyłączyć urządzenie.

Z poziomu przycisku podłączonego S1 mogę włączyć i wyłączyć urządzenie, ale nie zmienia się status w interfejsie HC2 (odświeżenie strony).

Ponownie ustawienie asocjacji niczego nie zmienia. Tzn stan w HC2 się nie odświeża, a przycisk S2 nie zmienia stanu zasocjowanych dimierów..

Wykręciłem łącznik z puszki. Odkręciłem przewód fazowy z kostki. Podłączyłem go ponownie i wszystko zaczęło działać.

Jeżeli teraz chcemy to dalej diagnozować to musimy poczekać, aż się znowu zepsuje. Stało się mi już tak cztery razy.

Guest kstaniek
  • Topic Author
  • Posted

Krystian, czy doszedłeś może do jakiejś konkluzji?