Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Kupic, nie kupic?

Recommended Posts

Guest bart
Posted

Bije sie z myslami i postanowilem zaczac temat moze nieco kontrowersyjny - a mianowicie: Kupic HC2, czy nie?

Na system Fibaro trafilem przez przypadek jak szukalem nowych systemow automacji - czytajac materialy na oficjalnej stronie moja reakcja bylo: "Rewelacja! Gdzie moge wyslac pieniadze? Chce miec!". Potem znowu przypadkowo trafilem na forum (notka do adminow - na stronie produktu brak jakiejkolwiek informacji o forum...Panowie - wstydzicie sie, czy co? To jest najwieksze zrodlo pomocy dla uzytkownikow!) i zalegly mi sie watpliwosci... To nie dziala, tamtego nie ma, a jeszcze tamto jest od roku na 99% skonczone i za "2 tygodnie" bedzie dostepne...

No i teraz do oryginalnego pytania - automatyka ma u mnie sterowac zaluzjami, markizami i swiatlami. To na poczatek. W przyszlosci moze jakis czujnik ruchu, moze ogrzewanie... Nic wielkiego, nic skomplikowanego... Programy - rano podnies zaluzje, wieczorem opusc, zapal swiatla jak potrzeba - znowu bardzo proste rzeczy.

Z jednej strony nie przeszkadza mi w tej chwili, ze system nie wspolpracuje z czujka "X", ze nie ma API... Przeszkadza mi natomiast, ze Fibaro nie dotrzymuje terminow, ze Helpdesk kuleje (na maila, ktory wyslalem pare tygodni temu nie dostalem odpowiedzi do dzisiaj), ze nie ma natywnej Appki na iPada (ale przeciez jest na 99% skonczona

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_razz.gif" alt=":-P" /> )...

Jak wyglada caly system z poziomu normalnego uzytkownika? Dziala bez problemow? Trzeba z nim walczyc? Pomozcie w decyzji!

Dzieki i udanego weekendu!

B.

Guest FibaroKK
  • Topic Author
  • Posted

Kup

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> Bardzo fajny sprzęt. A na forum zawsze pisze się o negatywach ale pozytywów jest znacznie więcej. Pozdrawiam

Guest kstaniek
  • Topic Author
  • Posted

bart, jak mawiał pewien mój kolega, konsultant: "O! jestem zdziwiony, że NIE wszystko NIE działa ;-)"

Tak jest i w tym przypadku

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Na forum, każdy z nas dostrzega zupełnie inne zalety i wady tego rozwiązania.

Dla mnie ważna jest otwartość systemu, możliwość integracji z innymi aplikacjami i systemami, bo jestem technologicznym geek'iem. Inni zwracają uwagę na prostotę, przejrzystość i łatwość obsługi. Jeszcze inni chcą, żeby rozwiązanie obsługiwało od razu wszystkie urządzenia dostępne na rynku.

Każdy z nas tutaj na forum uprawia swoją politykę i stara się przeciągnąć Fibaro w stronę swoich pomysłów, bo tego akurat oczekuje w danej chwili. Mamy tu skupionych wokół tego samego produktu różnych ludzi: instalatorów, użytkowników, sprzedawców, poetów i wariatów (jak ja)

To co ja obserwuję osobiście, to to, że produkt jest w fazie silnego rozwoju i jego przyszłość jest ciągle otwarta. Podejrzewam, że na początku nawet jego twórcom nie przyszło do głowy do czego może być użyty. Dzięki mnogości zastosowań, zawsze znajdzie się jakaś brakująca funkcja, która mogła by być dodana, żeby sprostać specyficznym wymaganiom stawianym przez konkretne zastosowanie.

Tak na prawdę odpowiedź na postawione przez ciebie pytanie silnie zależy od tego jakie są twoje oczekiwania, i co chcesz osiągnąć za pomocą HC2 i dołączonych modułów. Możesz zaoszczędzić na rachunkach, możesz poprawić komfort życia w swoim domu, możesz podnieść bezpieczeństwo lub zaimponować znajomym. Przykłady konkretnych zastosowań można mnożyć, na szczęście wolno bo wolno ale Fibaro pozwala nam realizować coraz to śmielsze fantazje i wizje naszego świata domowej automatyki (a może i nawet nie tylko domowej).

I to mi się podoba!. A zastosowanie które opisałeś w swoim poście raczej nie sprawia problemu.

Klaudiusz

Posted

Spokojnie kstaniek, wiemy że ONI trzymają Cię na muszce.

Nie wykonuj gwałtownych ruchów, powoli usiądź w narożnym fotelu,

byle nie blisko okna.

Staraj się nie patrzeć IM w oczy.

Odpowiednie służby już są poinformowane, odsiecz nadchodzi.

Ha! Nie zapomnij o oddechu!

Błagam Cię : WYTRZYMAJ !!!!

Guest kstaniek
  • Topic Author
  • Posted

A tak a propos to gdzie ONI są ?

Posted

Odpowiedz wydaje się prosta Nie kupować wyrzucona poeniedzy w błoto. Pózniej za żadne skarby nie można tego zwrócić do dzis się nie dowiedziałem na jakiej podstawie. Warunki gwarancji dostalem po 2 miesiacach i po wyslaniu z 20 maili. Nie słowność Państwa z Fibaro najpierw dostaje informacje ze mozna oddac centralke po trzech tygodniach chce ją oddać i dostaje informacje że mój czas minoł.Przed zakupem kontak idealny odpowiedzi na każde pytanie wszystko działa. Po za kupie od początku miałem problemy na zadawane pytania brak odpowiedzi albo szczątkowe. Brak aplikacj na ipada w przygotowaniu od roku czasu. Nie terminowość . Tak jak pisałeś brak gdzie kolewiek informacji o tym forum pewnie strach przed klientami. A i jeszcze musisz pamiętać zeby mieć komputer najlepiej osobny z teamviwer u mnie średnio raz na tydzień ktoś z Fibaro musiał się logowac zeby coś naprawić bo centralka sprawiała problemy .Kolega wyżej pisał o bezpieczeństwie nie wydaje mi sie miałem alarm i monitoring podlaczony pod centralke i co centrala się powiesiła a ze jestem za granica nie miał kto jej zresetowac i o to takie bezpieczeństwo . Na szczęście udało mi się sprzedać moja Centralke HC2 kamień z serca.

Posted
    kamień z serca

Jeśli to taki badziew, to jak miałeś sumienie komuś to wcisnąć.

Teraz dopiero będzie Ci leżeć na sercu, że ktoś przez Ciebie będzie mieć problem.

Adres forum kupującemu podałeś?

Dużo z tego co powyżej napisane jest prawdą.

1. System nadal "wali w pieluchy", ale też ma wielki potencjał i jest niesamowicie rozwojowy. Pytanie tylko czemu się to wszystko tak ślamazarzy? Czemu łapie się kilka srok za ogon zamiast skończyć jeden temat nim zacznie się drugi.

2. Na pewno "wsparcie" powinno podzielić los pierwszej partii HC2.

3. Najbardziej kuleje brak opisu rzeczywistej funkcjonalności systemu. Wszystkiego trzeba się samemu domyślać i dochodzić metodą prób i błędów.

4. Obiecane

Please login or register to see this link.

zakończyło się na fazie obietnic. Czyli "Jak partia mówi że da, to ... mówi !"

5. Z pewnością do zastosowań które wymieniłeś system jest gotowy i nie powinien Ci sprawiać problemów, ale

6 Z pewnością na tym etapie nie oddałbym kwestii bezpieczeństwa pod władanie tego systemu. Na to jeszcze przyjdzie nam poczekać.

7. Z całkowitą pewnością zarząd FIBAR GROUP nie czyta forum!

Guest Fidziu
  • Topic Author
  • Posted

jaczet,

Ad2. Juz podzielił. Krystian jest nowym wsparciem techn. W razie czego zapraszam do niego:)

Ad3. Spory manual jest juz prawie zamkniety. Trwaja ostatnie szlify. Na dniach bedzie online. Pojawi sie na docs.fibaro.com w formie prostych dzialow i opisow ze screenami. Wiki przygotowana jest do scen, pluginow i opisowki.

Ad7. Czyta, czyta;)

Guest Fidziu
  • Topic Author
  • Posted

adamz9,

Szanowny Panie Adamie,

Tak sie sklada iz przypadkowo poznalem osobiscie Pana sprawe, i jak sie okazuje mimo wielu prob kontaktu i ofert ze strony salonu sprzedazy w szcecinie, nie chcial Pan ani szkolenia w zakresie obslugi ani nawet pomocy w instalacji.

Kupil Pan HC oraz moduly i podlaczyl Pan wszystko sam. Domniemam ze liczyl Pan iz prostota instalacji i konfiguracji zblizona bedzie do podlaczenia i ustawienia telewizora, tak sie jedan nie stalo.

Czytalem trzy raporty z bezposrednich interwencji w Pana HC za posrednictwes sesji zdalnych realizowanych przez inzynierow z R&D. Po ktorych Pan stwierdzil ostatnio ze namieszali Panu w systemie i interwencje nie pomogly.

Zaznaczam iz kazda z interwensji spowodowana byla Pana niewiedza i rozwiazywala problem. Za zadna z nich nie ponosil Pan jakichkolwiek kosztow mimo iz godzina takiej pracy to koszt ok 90€.

Pana HC zostalo wymienione w ramach akcji serwisowej.

Ponowne problemy zwiazane byly scisle z brakiem dostepnosci (z Pana strony) do dostepu zdalnego.

W obiekcie w ktorym zlokalizowane bylo Pana HC wielokrotnie nastepowalo rozlaczenie tego urzadzenia z centralnym serwerem. HC oczywiscie nawiazuje takie polaczenie automatycznie po chwili niemniej troche to trwa. Ponad to dane z przekierowanego ruchy wielokrotnie byly buforowane ze wzgledu na opoznienia w transmismi.

Pana HC miala problemy komunikacyjne ze wzgledu na jakosc polaczenia z internetem nie znaczy to jednak ze zawiesila sie i nie wykonywala zaprojektowanych scen.

Ponad to urzadzenie kilkanascie razy dzienne bylo restartowane (dane z ostatniej wizyty w Pana HC) co swiadczyc moze o zanikach napiecia lub innymi zjawiskami powodujacymi chwilowa utrate zasilania.

Domniemam iz nie posiada Pan wystarczajacej wiedzy techniczej na temat konfiguracji sprzetu, lecz tak jak pisalem pomoc oferowana byla Panu wielokrotnie. A ze nie chcial Pan pokryc kosztow montazu (w cenie zawate jest bezplatne szkolenie) czy chocby szkolenia to juz Panie szanowny tylko Pana decyzjia. Powinien Pan sie liczyc z jej konsekwencjami.

Warunki gwarancji otrzyma Pan w kazdym salonie w polsce. Prosze nie pisac bajek ze prosil sie Pan o nie 2 miesiace.

Apropos jednego z Pana zgloszen (wgnieciony klawisz recovery). Po numerze Pana HC przejzalem dokladnie zapis z kamer i Widzialem i to w doskonalej rozdzielczosci moment kompletacji oraz Pakowania tego egzemplaza na produkcji. Material jest zgrany jako dowod w ewentualnej sprawie. Urzadzenie w 100% sprawne znalazlo sie w opakowaniu i zostalo fabrycznie zafoliowane!

Guest Fidziu
  • Topic Author
  • Posted

kstaniek,

Koncza BIG update.

Ps

Odpisze Ci na maile jakos w polowie/koniec tygodnia.

Guest Fidziu
  • Topic Author
  • Posted

bart,

Z oczywistych wzgledow bede pewnie nieobiektywny.

Pamietaj jednak ze na forum porusza sie raczej problematyczne kwestie.

Ile uzytkowinkow tyle opini. Jako producent staramy sie zadowolic jak najwieksza ich ilosc niemniej nie da sie wszystkiego zrobic naraz.

HC2 przygotowane jest do rozbudowy. Srednio co 2tygodnie pojawia sie sie jakies udoskonalenie i dodatkowa funkcjonalnosc systemu.

To czego potrzebujesz to sprawy elementarne i nie ma w nich nic wyszukanego. Wszystko jak chcesz tak bedzie dzialac po wyjeciu z pudelka, podlaczeniu i skonfigurowaniu.

Z funkcjami typu API jeszcze chwilke trzeba poczekac (mamy to wlasciwie gotowe i niebawem udostepnimy do testow).

Porownaj system do innych, przelicz, zastanow sie co potrafia pozostale i podejmij decyzjie.

Ja nie bede sie wypowiadal na temat konkurencji bo nie wypada. Powiem tylko ze wiekszosc z nich, nas delikatnie mowiac nie lubi;)

Guest bart
  • Topic Author
  • Posted

Fidziu,

oczywiscie rozumiem, ze jestes lekko nieobiektywny

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" /> To, ze w zalozeniu sprzet jest lepszy od oferowanego przez konkurencje nie podlega dyskusji - inaczej w ogole nie rozwazalbym zakupu. Jedynie nie chce znalesc sie w tej samej sytuacji co adamz9 - ze wzgledow geograficznych musze system instalowac sam (na szczescie mam pojecie co robie), nie moge od tak po prostu przejsc sie do salonu czy na szkolenie i bede polegal na pomocy helpdesku i forum (bo dokumentacja jaka jest, to wszyscy wiemy...). Jesli helpdesk kuleje, to mam problem

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" /> Oczywiscie mam nadzieje, ze jest jak piszesz i poprawiacie wsparcie.

No nic, do instalacji jeszcze jakies 2 miesiace, wiec poczekam i zobacze jak sie sprawa bedzie rozwijac.

Dzieki wszystkim, ktorzy przedstawili swoje opinie

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" />

• 3 weeks later...
    Guest mariusz4567
  • Topic Author
  • Posted

Koncza BIG update.

Witam kiedy mozna sie spodziewac BIG update i co nowego.

Pozdrawiam