Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

wersja kostek - brak informacji na pudełku i jak reklamować

Recommended Posts

Posted

Jakiś czas temu zakupiłem moduły (dimmery, on-offy, sterowniki rolet). Byłem przekonany, że są to najnowsze (dostępne w momencie zakupu) wersje tych modułów. Część z nich mam jeszcze nie rozpakowane, natomiast kilka z nich postanowiłem przetestować i okazuje się, że zostały mi sprzedane "stare" wersje. W jaki sposób (bez naruszania opakowania) można sprawdzić, jaka jest wersja modułów? Proszę również o informację dotyczącą procedury reklamacyjnej w przypadku stwierdzenia, że sprzedany moduł jest przestarzały (np. został sprzedany moduł w wersji 1.2, podczas gdy na rynku były już dostępne moduły w wersji 1.4).

• 2 weeks later...
  • Topic Author
  • Posted

Odświeżam wątek, gdyż w dalszym ciągu oczekuję na odpowiedź.

Posted

Kontakt z supportem poprzez maila, a nie na forum w takiej sprawie.

Posted

Bobik,

W jaki sposób (bez naruszania opakowania) można sprawdzić, jaka jest wersja modułów?

Obawiam się, że nie ma takiej możliwości - można to dopiero sprawdzić po podłączeniu do systemu.

Mogę jedynie podpowiedzieć, że najstarsze moduły były zalewane żywicą - w twardej obudowie, dopiero nowsze od 1.4 były w plastikowych obudowach.

Proszę również o informację dotyczącą procedury reklamacyjnej w przypadku stwierdzenia, że sprzedany moduł jest przestarzały (np. został sprzedany moduł w wersji 1.2, podczas gdy na rynku były już dostępne moduły w wersji 1.4).

Centrala firmy nie przewiduje reklamacji z tego tytułu - należy to indywidualnie ustalić ze sprzedawcą, poza tym starszy moduł niekoniecznie jest "przestarzały", po prostu wyszły nowe z innymi rozwiązaniami technicznymi. W tej chwili będą już moduły w wersji 1.7, lecz to nie znaczy, że 1.6 są gorsze.

Guest bart
    Posted

Czy istnieje gdzies lista zmian w kazdej wersji? Czy wszystkie moduly obsluguja wszystkie funkcje systemu?

• Topic Author
  • Posted
    Kontakt z supportem poprzez maila, a nie na forum w takiej sprawie.

Dlaczego nie na forum? Rozumiem, że temat może wydawać się drażliwy (zwłaszcza dla dystrybutorów), ale jeśli dochodzi do takich sytuacji (nie twierdzę, że sprzedawca działał z premedytacją), to dobrze byłoby pochylić się nad problemem.

Bobik,
    W jaki sposób (bez naruszania opakowania) można sprawdzić, jaka jest wersja modułów?

Obawiam się, że nie ma takiej możliwości - można to dopiero sprawdzić po podłączeniu do systemu.

Szkoda. Umieszczenie stosownej informacji na opakowaniu byłoby ukłonem w stronę potencjalnego nabywcy, który wiedziałby co dokładnie kupuje i za co płaci.

starszy moduł niekoniecznie jest "przestarzały", po prostu wyszły nowe z innymi rozwiązaniami technicznymi.

Używając sformułowania "przestarzały" miałem na myśli dokładnie to, o czym napisałeś powyżej. Sęk w tym, że "inne rozwiązania techniczne" przekładają się m.in. na "większe możliwości konfiguracji" - nie muszę chyba wyjaśniać, jak istotny jest to czynnik w przypadku produktu będącą częścią systemu kojarzonego z "inteligencją"

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Postaw się w sytuacji nabywcy: płacisz za kota w worku i nie wiesz, czy będzie to zwykły dachowiec, czy może Angora...

Posted

Proponowałem na maila, bo sprawa w ten sposób jest szybko rozwiązywana. Na forum niestety czasami trzeba poczekać z odpowiedzią.

• 2 weeks later...
    Guest rafoto
    Posted

Witam, czy ktoś może mi powiedzieć czy stare kontrolery rolet oraz ściemniaczy (np. sprzed roku-półtora) będą współpracować z HC2 i jeśli tak czy będą w pełni funkcjonalne? Jaka jest różnica w praktyce między nowymi a starymi wersjami ściemniaczy i kontrolerów rolet?

Z góry dzięki za informacje.

• 3 weeks later...
    Posted

Szanowny rafoto,

Oczywiście stare kontrolery będą pracować z nowszymi wersjami rolet itd.

Nowe wersje różnią się głównie doborem elementów elektronicznych, dodatkowymi zabezpieczeniami, zmodyfikowanym software'm.

Guest piterjas
    Posted

Myślę, że największym ukłonem w stronę kupującego była by możliwość wgrywania nowego softu, nawet jeżeli wymagało by to demontażu i podłączenia do kompa i na własną odpowiedzialność.

Ale dawało by możliwość stwierdzenia nawet na jednym egzemplarzu czy coś fajnego doszło i czy warto robić update wszystkich kostek, a tak jak np. za rok zostanie wprowadzona możliwość wyzwalania scen z przycisku S2 dimmera to trzeba będzie wymieniać dimmery na nowe no bo stare są mało funkcjonalne.

• Topic Author
  • Posted
    Myślę, że największym ukłonem w stronę kupującego była by możliwość wgrywania nowego softu.

To nie jest kwestia oprogramowania kostek, ale zastosowanych rozwiązań sprzętowych.

Bardzo dobrze, że powstają nowe wersje kostek o większych możliwościach konfiguracyjnych, szkoda tylko, że firma nie prowadzi przejrzystej i w gruncie rzeczy uczciwej polityki polegającej np. na udzielaniu rzetelnej informacji o tym, jaką kostkę kupujemy. Nie trudno wyobrazić sobie sytuację, gdy w momencie pojawienia się nowej wersji, starsze wersje nadal są sprzedawane ale po niższych cenach - to byłoby podejście fair play wobec nabywców.