Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

sterowanie wyjściami Pimpka + ALARM

Question

Guest g6pl
Posted

Witam

Jak sterować wyjściami pimpka? Chcę go podłączyć do systemu alarmowego, żeby sterując z aplikacji na telefon lub z panelu administracyjnego załączało się OUT1 lub OUT2 w pimkpu.

WIem że wejścia sterują wyjściami, ale sterowanie samymi wyjściami nie moge znaleść

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

W pimpku ZAWSZE to co na wejściu jest podawane na wyjście. Nie masz mozliwości sterowania tym.

Chodzi o transparentność i bezpieczeństwo dla systemów alarmowych.

Do "ręcznego" sterowania stanem wyjscia użyj kostek switch

• 0
Guest g6pl
  • Inquirer
  • Posted

To dopiero porażka!!

Do centrali alarmowej (do skrzynki) mam wprowadzać specjalnie wysokie napięcie tylko po to aby wysterować switcha... Miałem nadzieje że pimpuś który zasilany jest 9-30V nada się do tego..

Ciekawe kiedy fibaro zrobi jakiś moduł wejść/wyjść więcej niż 2 IN i 2 OUT, przecież to aż się prosi samo żeby tak było. Zaznaczałem tą kwestie już ponad rok temu i nic w tym kierunku....

• 0
    Posted
    Ciekawe kiedy fibaro zrobi jakiś moduł wejść/wyjść więcej niż 2 IN i 2 OUT, przecież to aż się prosi samo żeby tak było. Zaznaczałem tą kwestie już ponad rok temu i nic w tym kierunku....

Po co? Zawsze można sprzedać więcej modułów podwójnych...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Poniekąd rozumiem twoje zdenerwowanie, ale chyba specjalnie na poczynania Fibaro w tej kwestii wpływu nie mamy.

Dlaczego specjalnie chcesz doprowadzać 230V do skrzynki z alarmem? A w skrzynce nie masz przypadkiem zasilacza buforowego 230V/12V ?

• 0
    Posted
    Dlaczego specjalnie chcesz doprowadzać 230V do skrzynki z alarmem? A w skrzynce nie masz przypadkiem zasilacza buforowego 230V/12V ?

Racja. Switche mają przekaźniki, czyli galwanicznie odseparowane jest OUT od zasilania kostki 230V

• 0
    Posted

Nie mam teraz instrukcji pod ręką, ale o ile pamiętam, to jest możliwość przełączania innym napięciem niż zasilające moduł, więc powinna być separacja. To są chyba zwykłe styki przekaźników zwarte jednym końcem.

• 0
    Guest g6pl
  • Inquirer
  • Posted

Witam. Oczywiście jest separacja galwaniczna, oczywiście w skrzynce jest 230V, ale teraz trzeba się wpiąć przewodami, przewody 230v na wierzchu tylko w ochronie podstawowej, ogólnie kłopot z tym...a tym bardziej jeśli chcesz wywoływać zdarzenia z fibaro gdy nie ma prądu to moduł ma 230V a nie 12 V i z zasilacza buforowego sobie nie pociągnie...

Oczywiście centralka fibaro HC2 pod UPS'em, ale żeby UPS specjalnie dawać do modułów fibaro w skrzynce alarmowej....przerost formy nad treścią.....

Moim zdaniem wystarczyłoby zmodyfikować PIMPUSIA (jego firmware) i wszelkie problemy odpadają , a i kasa zaoszczędzona!!