Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

System Fibaro "Jutro"

Recommended Posts

Guest MiutanX
Posted

Witam.

Nie jestem jeszcze użytkownikiem systemu fibaro, choć bacznie obserwuje rozwój sytemu.

Jeden jednak szczegół jest dla mnie bardzo denerwujący:

Mianowicie na stronie oficjalnej fibaro, pod zakładką system jest umieszczona informacja iż System Fibaro "Jutro" zostanie udostępnione w 4 kwartale 2012 roku. Obecnie przechodzi procedurę testową. "(chodzi mi najbardziej o funkcję "Multimedia Fibaro")

Tymczasem mamy już 11 stycznia 2013 roku a oficjalnie o tej funkcji "ani widu ani słychu" a przeglądam posty na forum prawie codziennie oraz stronę oficjalną rzecz jasna.

Jest przecież ktoś kto zarządza stroną i forum a do dziś nie ma informacji o orientacyjnej dacie wdrożenia tychże nowości.

Czy 4 kwartał 2012 roku ma oznaczać: wrzesień, październik, listopad, czy grudzień 2012 a może jest błąd w tekście i to będzie 2013, 2014.

Panowie z Fibaro jeżeli chcecie zyskać więcej klientów z rodowitego kraju, poza UE i obecną ekspansją USA zdało by się częściej aktualizować oficjalną stronę.

PS. dziękuję za zaproszenie na targi CES i Życzenia Świąteczne (aktualizacja co ok 2 tyg.)

Pozdrawiam i bacznie obserwuję dalej, rozważając jaki jest rzetelny, dostępny na przeciętną kieszeń i szanujący klienta.

Proszę o szybkie rozwianie moich wątpliwości.

Guest coyote01
  • Topic Author
  • Posted
    a może jest błąd w tekście i to będzie 2013, 2014

Nie ma błędu. Panowie postawili sobie zbyt wysoko poprzeczkę i nie są w stanie dotrzymać zaplanowanych terminów. Widać to niemal w każdym ich poście na forum, w którym informują, że coś będzie dostępne/poprawione w danym terminie, termin mija, a obiecanej rzeczy nadal nie ma.

Posted

niestety coyote01 ma rację.

Guest MiutanX
  • Topic Author
  • Posted

Szkoda System Fibaro wydawał się dość zorganizowany i orginalny wzgledem innych na polskim rynku... Na argach CES zaprezentowali to co już widzileliśmy pół roku temu przynajmniej na prezentacjach (Wall plug i interfejs zoptymalizowany pod kątem zużycia energi) czy to oznacza że do rzeczywistego działania tej funkcji musimy wszędzie zainstalować Wall plug i pochodne... szkoda bo zapowiadało się ciekawie...

Posted

No coś musisz powkładać żeby liczyło zużycie... a jak według Ciebie powinna działać ta funkcja?

Ciekawe kiedy to cudo trafi do sprzedaży.

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

też jestem ciekaw kiedy będzie można kupić wall plug bo to się przyda do specyficznych urządzeń.

Większość wiem ile zużywa więc jest mi to niepotrzebne.

Swoją drogą chciałbym się dowiedzieć co kolega @MiutanX miał na myśli pisząc o pomiarach energii i rozczarowaniu.

PS: Fibaro nie jest oryginalne ?? Zmasakrowało rynek z-wave na całym świecie. Instalatorzy innych systemów dwoją się i troją w internecie żeby tylko pokazać że Fibaro jest "be".

Wyniki, wygląd i funkcjonalność jednak same się bronią. Jak widze wall plug innych firm w porównaniu do Fibarowskiego to się zastanawiam czy te konkurencyjne nie są czasem z poprzedniej epoki.

Guest MiutanX
  • Topic Author
  • Posted

o wersji oprogramowania która jest ciągle w wersji beta i przechodzi testy a konkretnej o interfejsie wyświetlania zużycia energii.

• 1 month later...
    Posted

Jedno nasuwa się na myśl : Fibaro od słowa Fibber - z angielskiego kłamczuch ... wiele obietnic i na tym się kończy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_mrgreen.gif" alt=":mrgreen:" />

Guest kstaniek
  • Topic Author
  • Posted

Wiele też zostało już zrealizowanych

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

• 2 weeks later...
    Guest MiutanX
  • Topic Author
  • Posted

Fakt Wall Plug już jest i oprogramowanie też. Mam tylko taki mały niesmak... W chwili obecnej wedle interfejsu który pokazuje zużycie energi na urządzeniach w różnych pomieszczeniach trzeba by było zainstalować takiego wall plug-a do każdego gniazdka aby mieć wiarygodne rozeznanie do do każdego pomieszczenia i jego funkcji (wielki plus za taką opcję) jednak gniazdek w mieszkaniu czy domu jest sporo (łagodnie mówiąc). Czy w niedalekiej przyszłości jest w wplanach integracja tej funkcji z innymi modułami. Na chwile obecną jeśli wychodząc że ktoś używał by tej opcji musiał by kupować same wall plug-i albo dublował moduły on/off i nie tylko...

Nawiązując do tematu posta (na innych postach już to wyjaśniano) nadal strona oficjalna jest dezorientująca (mamy już przeszło 90 dni po IV kw. 2012r.) a strona nadal swoje.

Nie żebym się czepiał ale ktoś kto decyduje się na takie "cudo" chciałby rzetelnej informacji na temat.

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

eee to chyba nie jest tak jak piszesz.

Ja u siebie zamierzam pomierzyć zużycie każdego urządzenia i powpisywać to na stałe w konfiguracji. Będę miał wtedy pomiar szacunkowy który nie powinien się róznić za bardzo od rzeczywistego. Z resztą odpowiedzmy sobie na pytanie do czego nam służy taki pomiar.

Chcemy ograniczyć zużycie i zobaczyć co zużywa.

Po pomiarach wall-plug-a podpinam pod lodówkę i pralkę. Może znajdę mu jeszcze jakieś zastosowanie ale na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiem.

• 4 weeks later...
    Posted

Musiałby pierw być dostępny ten cały Wall Plug ... Następna niedotrzymana obietnica ...

Mimo wszystko system fajny i bardzo mi się podoba . Jednak nie można polecić końcowemu klientowi .

A szkoda .

/emoticons/default_icon_eek.gif" alt=":shock:" />