Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Aeon Labs DSB09104


Guest mariusz4567
 Share

Question

Guest mariusz4567

Witam czy ktos uzywa tego urzadzenia, czy jest obslugiwane przez HC2.

Aeon Labs DSB09104-ZWUS Z-Wave Home Energy Monitor

Link to comment
Share on other sites

12 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

U mnie centrala poprawnie wykrywa miernik, na stronie głównej pokazuje poprawne wartości (tak mi się wydaje) i na tym koniec, nic nie zlicza, nie pokazuje wartości w panelu energii.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
Guest mariusz4567
  • Inquirer
  • Szkoda, ze tylko wykrywa to urzadzenie,zakup mija sie z celem jezeli zuzycie energi nie jest zliczane.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    Guest GrZeCh
  • Inquirer
  • Problem jest zgloszony na bugtrackerze:

    Please login or register to see this link.

    wiec zapewne bedzie rozwiazany w kolejnej lub nastepnj wersji oprogramowania z galezi 3.x

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    Guest sztywniak
  • Inquirer
  • Szkoda, ze tylko wykrywa to urzadzenie,zakup mija sie z celem jezeli zuzycie energi nie jest zliczane.

    poczekaj kolego chwilę ponieważ jak Grzech poinformował problem jest zgłoszony do bugzilli.

    Jak jest zgłoszony to programiści się tym zajmą. To urządzenia używa bardzo duża ilość klientów więc pewnie Fibaro je doda z pełną obsługą.

    życzę udanego weekendu

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    Guest _AreK_
  • Inquirer
  • poczekaj kolego chwilę ponieważ jak Grzech poinformował problem jest zgłoszony do bugzilli.

    Jak jest zgłoszony to programiści się tym zajmą. To urządzenia używa bardzo duża ilość klientów więc pewnie Fibaro je doda z pełną obsługą.

    życzę udanego weekendu

    Witam.

    Czy problem z tym urzadzonkiem zostal juz rozwiazany bo zastanawiam sie nad zakupem?

    Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to się podłącza do instalacji elektrycznej?

    Jeżeli chciałbym monitorować ilość energii przychodzącej (panel solarny) i wychodzącej to czy potrzebuje dwa takie urządzenia?

    Pozdro.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    Guest GrZeCh
  • Inquirer
  • Ja bym sobie ten miernik odpuscil. Nie bieze pod uwage bardzo wielu parametrow, ktore wplywaja na prawidlowy pomiar.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Koledzy ja się zastanawiam czy nie użyć standardowego licznika energii np. takiego jak pod linkiem i zliczać za pomocą universal sensora impulsy

    Please login or register to see this image.

    /emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> myślę że takie wskazania będą dokładne.

    Please login or register to see this link.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Witam.

    Mam trochę inny problem z tym urządzeniem, widzę że nie aktualizuje wartości zużycia energii na livie, albo aktualizuje z dużym poślizgiem, w dodatku zniknęło mi gdzieś urządzenie podrzędne dla L1. Załączyłem grzejnik 2kW i wskaźnik energii zaktualizował się dopiero po restarcie centrali, wyłączyłem grzejnik i stan zużycia energii pozostał na dużym poziomie.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Witam.

    Nowe osiągniecie, po wpięciu do stałego zasilania, usunięciu i dodaniu urządzenie, ponownym wczytaniu parametrów i ustawieniu odpytywania 1s, miernik działa poprawnie. pokazuje zużycie na 3 poszczególnych fazach, a także zapisuje dane do systemu, sumaryczne urządzenie nie zgadza się o parę watów.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Ja od samego poczatku mialem podpiety odrazu do zasilania. Wykrywa mi normalnie 3 fazy i pokazuje zuzycie w panelu.

    Za to sumaryczny nie dziala tak jak powinien. Jesli wymusze konfiguracje, to pokaze przez pare sekund tak jak ma byc i tyle…

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    virgojavier, na to nic nie poradzimy, ponieważ odpytujemy pojedynczo każdy element a jak wiadomo wartość skacze więc musiałoby być włączone coś co ma taki sam pobór prądu cały czas wtedy suma by się zgadzała

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...