Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Kolejna konkurencja dla Fibaro DARIN

Recommended Posts

Guest Paweł Świerczyński
Posted

No i się zaczęło

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />))

Please login or register to see this link.

Posted

Tak nie do końca z tą bezpośrednią konkurencją bo jednak wkoło domu musisz magistralę położyć a Fibaro jest bezprzewodowe.

Posted

Inteligentny Dom na kablu cat5... to nie te czasy i ceny też niezbyt atrakcyjne a ograniczenia spore. Chyba się spóźnili z pomysłem

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Posted

richo, cicho, nie mówcie im...

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

i nie mają LUA ...

.... i forum

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Guest KubaW
  • Topic Author
  • Posted

Może nie potrzebują LUA i forum

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Interesujące że centralka ma wejście i wyjście audio - ciekawe co z tym da się zrobić. Cena ok jak na system magistralny. Zazwyczaj tyle kosztują systemy kablowane w gwiazdę.

Posted

Ale widać że ty potrzebujesz naszego forum żeby podać numer certyfikatu który nikomu nie imponuje. Jeśli KNX jest taki super to może otwórz swoje forum a nie śmiesznie próbujesz namówić klientów Fibaro na przejście na swój system.

Guest Fidziu
  • Topic Author
  • Posted
    .... a nie śmiesznie próbujesz namówić klientów Fibaro na przejście na swój system.

Gdyby to jednego! JakubW wywala maile do masy osob z forum probujac przekrecic ich na KNX - zenada! To ze Fibar wypowiedzial im umowe partnerska bo do klientow fibarowskich wpadal "instalator" z autoryzowanego salonu fibaro i oferowal Lonworxa albo co gorsza jakies nonameowe sterowniki to teraz z po cichaczu dziobią i wyszarpuja klientow m.in przez forum bo obroty spadly do 0%.

Jak myslicie dlaczego kupilem centralke od DIGITALSTUDIO? Bo od tygodnia sa chlopaki dogadani a jeden z nich niezaleznie czy mu dziala czy nie pisze bzdury by balagan robic a drugi nakreca go na knxa na podstawie 0 ilosci instalacji na koncie.

Jak sie wie takie rzeczy to trzeba "raka" w zarodku tepić.

Gdy budzetu na marketing instalator nie posiada to trzeba sie podczepic pod wiekszego i korzystac z efektu skali a wygryzanie i robienie koło popióra pod plaszczykiem dobrej rady jest szczytem hipokryzji!

Tolerowalem to dlugo ale naprawde to co widze ostatnio to juz mega przegiecie!

Kazdy system czy srodowisko ma swoje wady i zalety.

Konkurencja znaczaco wplywa na development niemniej bowinna byc zdrowa i profesjonalna.

My oferujac nasz system nawet pytani staramy sie nie oceniac produktow konkurencji mimo ze znamy ich doskonale bo mamy prawie wszystkie zainstalowane w labie.

Tyle odemnie w tej kwesti.

Niezadowolonych moja wypowiedzia - serdecznie przepraszam i informuje iz sie w tej kwesti nie zmienie.

Guest KubaW
  • Topic Author
  • Posted

Wow, tough audience, ja tu sobie jaja robię, ot mała ironia i oczko do sztywniaka a tutaj od razu na poważnie, już zdejmuje logo, geeez... :/

Fidziu, nie chcę publicznie prać brudów ani kopać się z Tobą na twoim ogródku. Szanuję Cię jako biznesmena i sąsiada z tego samego fyrtla. Pozwolę sobie tylko poruszyć jedną kwestię którą tutaj wyciągnąłeś.

Ogólnie wciąż się nie mogę nadziwić twojej reakcji na to że uruchomiłem drugi salon gdzie klient może porównać i kupić kilkanaście systemów, w tym też Fibaro. Wygląda to jak styl naszego wspólnego znajomego - zamiast korzystać z darmowego feedbacku, beta testingu i stałego monitoringu fajnych funkcjonalności jakie pojawiają się na rynku postanowiłeś się obrazić na jednego z pierwszych którzy dołączyli do twojej sieci. Pamiętasz jak na początku wrzucałem wam tony sugestii i znalezionych bugów? Kto zasugerował formę i napisał wam instrukcję do HC2 która do teraz wisi w niezmienionej formie na docs.fibaro.com? Kto zasugerował jeszcze w 2011 że kontraktony powinny być dostępne w kilku kolorach? Nie uważasz że fajnie by było do tego wrócić? Wbrew pozorom nadal kibicuję Fibaro co zresztą widać w braku krytyki i spokojnym podejściu do tego co jest na forum. Po prostu niektórzy nadal chcą wypasione panele za tysiące eurasów, a niektórzy chcą automatyzować oświetlenie w biurach na DALI. Wciskanie takim klientom na siłę z-wave wskazywałoby na ciężkie upośledzenie zdolności kognitywnych. Zwróć uwagę, że rozmawiasz z inżynierami, informatykami, instalatorami i ludźmi których stać na coś ekstra.

Jakbyś podszedł do tego biznesowo a nie emocjonalnie (vide: rak) to byś zrozumiał, że cała ta sytuacja jest w dłuższej perspektywie korzystna dla wszystkich. Rynek w którym działamy to tzw. 'emerging market' i trzeba na niego chuchać i dmuchać, bo to wciąż śpiew przyszłości jeśli chodzi o Polskę. Prosty przykład:

Na DIGITALSTUDIO zarobiłeś parę klocków, ale ile kosztuje ileś dni ekspozycji potencjalnych klientów na szlam generowany na forum? Na ile wycenić nerwy i oderwanie Pana Wichra od jego normalnej roboty? Na ile wycenić te ileś osób którym DIGITALSTUDIO zacznie ogniście odradzać naszą poznańską markę? Na ile wycenić to że cała burza zmusiła Cię do publicznego zabrania głosu w jego sprawie, co poskutkowało wyskokiem kolejnych niezadowolonych?

Ja zawsze staram się wyczuć klienta i zaproponować mu system najlepszy pod jego możliwości i życzenia. Gdyby Pan DIGITALSTUDIO od początku był obsługiwany przeze mnie, to może niekoniecznie by wziął Fibaro, ale na 90% już by mnie polecił kolejnym klientom. I bardzo możliwe, że ci poleceni klienci akurat by wzięli Fibaro, bo by im odpowiadał piękny interface i nowe kontaktrony, a nie potrzebowaliby akurat Danfossów. No ale Pan DIGITALSTUDIO trafił do "autoryzowanego" salonu i sam mnie w końcu zapytał na priva o jakieś alternatywy po tym jak próbowałem mu pomóc zrozumiec możliwości wersji 1.

Posted

Ty działasz na korzyść firmy, ciekawe.

Może namawiając zadowolonych klientów z systemu Fibaro do zakupu twoich systemów ?.

Mieszasz się do grona moich klientów a dodatkowo próbujesz skompromitować innych instalatorów systemu Fibaro.

Więc bardzo proszę o zaprzestanie takich praktyk.

Guest KubaW
  • Topic Author
  • Posted

Jak będziesz miał troche więcej doświadczenia niż 3 miesiące i beta u siebie w domu to może to skumasz, że każdy klient jest ważny na takim świeżutkim rynku. Klientom zadowolonym z Fibaro stale sprzedaję kolejne moduły i nie mam zamiaru wciskać im czegoś innego. Klientom niezadowolonym mogę zaproponować kilka alternatyw z różnych półek cenowych. Nikogo nie kompromituję - wielu instalatorów kompromituje sie świetnie samemu, powtarzając bezmyslnie plotki o apce "za dwa tygodnie" czy instalująć klientom Danfossy na wersji 1.

Posted

I tu się mylisz ponieważ jestem partnerem Fibaro z ,,czasów Hc1". Może przeczytaj warunki umowy jeśli jeszcze ją masz, ponieważ ciągle łamiesz jej warunki.

ALE JESTEM PRZEKONANY ŻE KTOŚ SIĘ TYM ZAJMIE I WYCIĄGNIE KONSEKWENCJE Z PANA DZIAŁAŃ O CO SERDECZNIE PROSZĘ !!!

I po raz ostatni proszę o nie nękanie moich klientów, próby wciskania swoich central które dodadzą nowych możliwości są żenujące.

Przepraszam ale kończę rozmowę z Tobą ponieważ forum jest od innych spraw.

Co do słów które padły w moim kierunku, zostawię to bez komentarza, ponieważ rozmowa na tym poziomie mi nie odpowiada i nie mam zamiaru w niej uczestniczyć.

Bardzo przepraszam wszystkich.