Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Skalowalna sieć Wi-Fi

Recommended Posts

Guest sztywniak
Posted

może komuś się przyda :

Please login or register to see this link.

skalowalna sieć WLAN. Zintegrowane 3 Access pointy sufitowe zarządzane z jednego miejsca.

Guest damian
  • Topic Author
  • Posted

A co on potrafi niezwykłego?

Ja używam WRT54G2 z oprogramowaniem DD-WRT. 10x taniej za sztukę.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Estetyka kolego

Guest KubaW
  • Topic Author
  • Posted

Z ciekawych estetycznych rozwiązań - Busch Jaeger w nowościach 2013 wprowadził gniazdko RJ-45 z wbudowanym AP.

Z innych ciekawych rzeczy:

- gniazdko 230V z wbudowanym portem USB:

- dock do telefonów/tabletów z wbudowanym kabelkiem USB:

Please login or register to see this link.

Posted

Z tego co widzę, to jest cena za zestaw trzech (3) AP oraz "kontrolera" z ciekawymi funkcjami. Nie przeczę, że sprzęcie wspierającym DD-WRT (które znam, używam i chwalę sobie) można osiągnąć podobny efekt, co nie zmienia tego, iż ten zestaw/produkt jest interesujący.

Guest PJ
  • Topic Author
  • Posted

A czy takie rozwiązanie różni się czymś istotnym od zwykłych AP ustawionych w tryb repeater? Czy podłączenie się do któregoś "talerza" z kolei wpływa na prędkość transmisji danych (w porównaniu do podłączenia się do pierwszego z nich)?

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

jak nie znajdę nic lepszego (estetyka , możliwości) to zamawiam to rozwiązanie i opiszę.

Guest Robertos80
  • Topic Author
  • Posted

Repeater jak wiadomo znacząco ogranicza przepustowość.

Takie rozwiązanie nie powinno tego robić . Zapewne Ap`eki pracują w trybie WDS, który jest dość wybredny przy różnych urządzeniach (producentach). W tym przypadku takie zjawisko jednak nie będzie występowało.

Guest PJ
  • Topic Author
  • Posted
    Repeater jak wiadomo znacząco ogranicza przepustowość.

Takie rozwiązanie nie powinno tego robić . Zapewne Ap`eki pracują w trybie WDS, który jest dość wybredny przy różnych urządzeniach (producentach). W tym przypadku takie zjawisko jednak nie będzie występowało.

Właśnie też z tego co mi wiadomo repeater wprowadza duże ograniczenia w szybkości przesyłu, dlatego się zapytałem czy z tym byłoby tak samo - jeśli ograniczeń przepustowości by nie było, to byłoby wybornie;)

Posted
    ...Repeater jak wiadomo znacząco ogranicza przepustowość.

Takie rozwiązanie nie powinno tego robić .

hmm... a co to jakaś cudowna technologia...? soft ma dość ciekawy, ale podlega tym samym ograniczeniom fizyki jaki i inne AP_eki

Zapewne Ap`eki pracują w trybie WDS, który jest dość wybredny przy różnych urządzeniach (producentach). W tym przypadku takie zjawisko jednak nie będzie występowało.

tu się zgadzam jak WDS to najlepiej na takim samym sprzęcie

Ogólnie moje subiektywne odczucia są takie:

Sprzęt jest ładny i dość praktyczny, np. jak na apku jest internet to świeci na zielono, jak nie to alarmuje optycznie innym kolorem jego brak, działa przyzwoicie. Ponad rok temu zainstalowałem 6 sztuk w obiekcie szkoły, do dziś bryka bez problemu. Konfiguracja jest dziwna (co nie znaczy, że trudna) - wymaga zainstalowania softu, który znajduje nadajnik i przekierowuje na www celem konfiguracji (na zwykłym Ap wchodzimy na adres IP i konfigurujemy). Mało zachęcająca jest cena. Ale cóż ładne zabawki kosztują...

pozdr Mariusz

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

dzięki @deptula za opinie

Posted

Ja znam te urządzenia od strony negatywnej. Posiadają funkcje ALG (Aplication Layer Gateway), która ingeruje w pakiety danych. Funkcja przeszkadza w działaniu voip poprzez podmianę adresu IP i strumień głosu RTP jest kierowany nie tam gdzie trzeba. Różne wersje FW raz posiadają raz nie opcje wyłączenia, ale jeśli nie mają to ALG jest aktywne.