Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

problem z czujnikiem otwarcia Drzwi / Okien

Recommended Posts

Posted

Czy jest jakiś haczyk przy dodawaniu urządzenia j.w. ?

Nie mogą go dodać do centrali. Czujnik jest "żywy" tzn. reaguje przy zbliżaniu się do niego i przy oddalaniu magnesu dwukrotnym mignięciem diodki, przy próbie dodania do centrali i trzykrotnym naciśnięciu przycisku TMP od spodu (przy zamkniętej obudowie) również widać, że przez chwilę szybko miga dioda wewnątrz, ale do centrali się nie dodaje. Resetowanie sensora też nic nie dało. Nie jest to kwestia odległości bo podchodzę z sensorem do samej centralki. Bateria ma napięcie prawidłowe. Czy jest jeszcze coś co mogę sprawdzić, czy sensor jest po prostu uszkodzony?

Proszę o sugestie...

pozdr Mariusz

Posted
Czy jest jakiś haczyk przy dodawaniu urządzenia j.w. ?

Nie mogą go dodać do centrali. Czujnik jest "żywy" tzn. reaguje przy zbliżaniu się do niego i przy oddalaniu magnesu dwukrotnym mignięciem diodki, przy próbie dodania do centrali i trzykrotnym naciśnięciu przycisku TMP od spodu (przy zamkniętej obudowie) również widać, że przez chwilę szybko miga dioda wewnątrz, ale do centrali się nie dodaje. Resetowanie sensora też nic nie dało. Nie jest to kwestia odległości bo podchodzę z sensorem do samej centralki. Bateria ma napięcie prawidłowe. Czy jest jeszcze coś co mogę sprawdzić, czy sensor jest po prostu uszkodzony?

Proszę o sugestie...

pozdr Mariusz

Wydaje mi się ,że musisz kliknąć zarówno TMP od spodu jak również ten w środku 3razy (przy otwartej obudowie). Może to pomoże.

• Topic Author
  • Posted

Próbowałem nic to nie daje. Jak obudowa jest otwarta klikanie na którykolwiek TMP nic nie daje, czujnik nie reaguje. Zresztą instrukcja mówi, iż obudowa musi być zamknięta. Zatem nie tu jest problem.

Posted

Próbowałeś usuwać i dodawać?

• Topic Author
  • Posted
    Próbowałeś usuwać i dodawać?
    [21] Zakończono usuwanie urządzeń

[21] Centrala weszła w tryb uczenia

i dalej nic nie znajduje... zresztą próbowałem już wcześniej z tym samym rezultatem

Guest Robert K
    Posted

otwórz ,przytrzymaj TMP i wtedy z góry kliknii parę razy na czarny przycisk(od góry) cały czas trzymaj TMP. Jak z jednum czujnikiem tak sobie poradziłem.

Ew. jeszcze przedtem zresetuj czujnik ( w instrukcji jest jak )

Posted
    otwórz ,przytrzymaj TMP i wtedy z góry kliknii parę razy na czarny przycisk(od góry) cały czas trzymaj TMP. Jak z jednum czujnikiem tak sobie poradziłem.

Potwierdzam. Też miałem taki "przypadek"

• Topic Author
  • Posted

pomogło

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_exclaim.gif" alt=":!:" /> dzięki za pomoc

Wcześniej resetowanie czujnika nic nie dawało. Zrobiłem jak napisałeś, z tym, że po kliknięciu 3 razy jak w instrukcji nie było reakcji, dopiero jak zacząłem klikać ze 20 razy to zaskoczył.

Guest kstaniek
    Posted

Ja zauważyłem, że czasami najpierw trzeba fabrycznie nowy czujnik usunąć. Tzn przestawić centralkę w usuwanie i trzykrotnie szybko nacisnąć zewnętrzny TMP przy zamkniętej obudowie. Potem dodajemy tak samo z tym, że centralka w tryb dodawania nowego urządzenia oczywiście.