Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

witam,

Nie udało mi się znaleźć w innych tematach informacji nt. problemów z termostatem danfoss, które mnie dotknęły.

Czy ktoś z Was posiadający termostaty danfoss po ich zamontowaniu i skonfigurowaniu z centralką spotkał się z powtarzającym w sposób nieregularny stukaniem.

Pozdrawiam

Maciej

[ Dodano: 2013-08-22, 16:41 ]

Albo jestem jedyny który ma z tym problem albo jedyny który ma danfossy

Czy nikt nie miał z nimi problemów - jeżeli chodzi o pracę i hałas?

Guest damian
Posted

Mam ten problem, czasami. Pojawia się na głowicach, które nie są dokładnie dokręcone, sprawia wrażenie jak by zawór wpadał w swego rodzaju rezonans...

Pomaga minimalne obrócenie głowicy.

• Topic Author
  • Posted

Dzięki za odp. Dokładnie taki objaw mi się pojawia.

Miałem wymienione głowice na nowe, ale problem nie zniknął. Po ostatnim spotkaniu (którymś już z rzędu w tym temacie, po pół roku od instalacji) z Fibaro "podobno" problem nie tkwi w głowicach, tylko w zaworach w kaloryferze, co dla mnie jest przerzuceniem i odepchnięciem problemu, tym bardziej że zawory były konsultowane z instalatorami. Jutro mam ostateczne spotkanie w tej sprawie. Napiszę co ciekawego zostało ustalone.

Posted

Sprawdź czy woda w kaloryferach płynie w dobrym kierunku - słyszałem kiedyś instalację, gdzie hydraulik puścił wodę odwrotnie - objaw był dokładnie taki jak opisujesz - zawory stukały. Po przelutowaniu rurek "na krzyż" problem się rozwiązał. Możesz jeszcze założyć podejścia krzyżowe, ale to w wypadku gdy jeden - dwa kaloryfery są źle podłączone - bo są stosunkowo drogie - jeśli wszystkie to prościej jest zamienić rurki w kotłowni. Sprawdź w danych technicznych kaloryferów, które masz, z której strony jest zasilanie, złap za rurkę i tam powinieneś mieć cieplejszą wodę.

Guest damian
    Posted

maciej505, czy coś wiesz, coś się wyjaśniło?

Dzisiaj w nocy było chłodno, ogrzewanie włączyło się i głowyice zaczęły hałasować - po północy demontowałem trzy danfossy i zakładałem ręczne stare głowice bo nie dało się spać... Pomocy!

• Topic Author
  • Posted

Niestety, nic się jeszcze nie wyjaśniło. Miałem w zeszłym tygodniu naradę z Fibaro i instalatorem który robił mi całą instalację grzewczą. Dziś mam mieć zamontowane głowice "ręczne" by sprawdzić czy po zainstalowaniu występuje ten sam problem "rezonansu/stukania" - jeżeli tak - problem nie tkwi w danfossach tylko prawdopodobnie w zaworach przy kaloryferze. Napiszę co ustaliłem po testach.

Tym nie mniej rekomenduje zgłosić problem do Fibaro jeżeli miałeś przez nich instalowany system.

Guest damian
    Posted

System fibaro instalowałem sam, instalacja centralnego jest sprawna bo na głowicach ręcznych nie ma żadnych dźwięków.

Głowice danfossa hałasują tak, jakby z dużą częstotliwością zamykały i odmykały zawór, więc stawiam z wielką dozą prawdopodobieństwa właśnie na nie.

Posted

Problem nie leży w samym Fibaro tylko w głowicach Danfossa,nie mniej jednak system zakładał instalator Fibaro to jest on odpowiedzialny za gwarancję i ich prawidłowe działanie.

Zawsze były jakieś problemy z tymi Danfossa z z-wave (zasięg,odpytywanie,martwe urządzenia) i widać,że firma Danfoss nie przyłożyła się za bardzo do ich produkcji-takie jest przynajmniej moje zdanie...

• 1 month later...
  • Topic Author
  • Posted

Jako zaczynający ten post, przepraszam za długą odpowiedź z mojej strony.

W moim przypadku "marcusp" miał rację. Głośne działanie - stuki- były spowodowane błędną instalacją układu grzewczego. Wejście i wyjście wody do kaloryferów był odwrotny od właściwego. Po przeinstalowaniu "rurek" problem zniknął. Przez ostatnie 2 tygodnie nie ma żadnych hałasów.

Nie była to więc wina systemu fibaro, szkoda tylko że instalatorzy fibaro doszli do tego po 6 miesiącach.