Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Witam!

Proszę o radę w sprawie problemu, który może, choć nie musi wynikać z działania centrali, ale do rzeczy: mam kilka modułów wł/wył oświetlenie na parterze. Do jednego z nich przyporządkowane są ledy podłogowe, które nie mają fizycznego włącznika. Pozostałe zaś mają włączniki fizyczne. Teoretycznie zatem nie ma związku (przynajmniej ja tak to rozumiem), między ledami, a pozostałymi modułami z punktu widzenia HC2 (nie są względem siebie nadrzędne, czy podrzędne, a całkiem osobne).

Problem polega na tym, że przy naciśnięciu niektórych z fizycznych włączników na krótką chwilę "migają" pojedynczym rozbłyskiem rzeczone ledy. Żeby dodać sprawie smaczku - nie za każdym razem...

Bardzo proszę o radę - gdzie w ogóle zacząć poszukiwania przyczyny tego stanu rzeczy.

Z góry pięknie dziękuję, pozdrawiam

Vect0r.

Obecnie HC2 v. 5.558 (problem występował również przy poprzednich wersjach).

Posted

witaj!

Podaj konkrety:

- jakie moduły sterują ledami np RGBW, czy na dimmerach czy może ON/OFF 'y,

- jakie moduły włączasz i wyłączasz i takie zjawisko powstaje

- czy wszystko zasilane jest na jednej fazie ? (czy w lokalu w ogóle sa 3 fazy tzw. siła)

Czy jak centralka jest wyłączona to zjawisko występuje ?

• Topic Author
  • Posted

A zatem:

- wszystkim sterują moduły FGS221 Switch 2x1,5kW, przy czym jak właśnie zauważyłem ten w WC ma dopisek "EU" - nie wiem co to oznacza i czy jest istotne

- miganie ledów następuje przy włączaniu światła w WC, oraz salonie. Jak wspomniałem ledy są przyporządkowane również do pomieszczenia salon, lecz każdym z wspomnianych świateł steruje inny moduł

- co do fazy nie jestem pewien. Są trzy i wielce prawdopodobne, że są na jednej

Jakieś sugestie?

Dziękuję z góry, pozdrawiam

Vect0r.

Posted

vect0r,

Co to są konkretnie za LEDy? Czy to taśmy ledowe, czy LEDy na 230V (żarówki), czy może LEDy w oprawach halogenowych zasilanych z trasformatora?

• Topic Author
  • Posted

Please login or register to see this link.

LED SLIM LIGHT, ciepłe białe (Kod: 550672)

Kolor: aluminium anodyzowane

Materiał: aluminium/żywica syntetyczna

Napięcie: 12 V

Maksymalny pobór/obciążenie: 0,5 W

Klasa ochrony: IP 67

Posted

Czyżby zwieranie i rozwieranie przekaźnika powodowało "wyjście" szpilki do sieci ?

Układ filtru w kostce powinien to wytłumić, siec też powinna taki impuls wytłumić choć nie zawsze tak jest.

Proszę wepnij równolegle żarówkę 230V (może by halogen) przed transformatorem (lub zasilaczem) do tych ledów. Powinna przejąc szpilkę jeśli to faktycznie to.

• Topic Author
  • Posted

No i tu, gdzie kończą się moje kompetencje, pojawia się problem... Chyba muszę poczekać na elektryka. Niestety nie wiem jak to zrobić - mało tego... Nie wiem nawet, który zasilacz za nie odpowiada. Boję się tylko, żeby tych ledów diabli nie wzięli od tej dyskoteki.

Pozdrawiam

Vect0r.

• 4 weeks later...
    Posted

miganie LED (sterowanie impulsowe) to ich naturalne środowisko pracy

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> pod warunkiem nie przekraczania prądu i napięcią

• Topic Author
  • Posted

Mam to rozumieć jako pocieszenie, że nie wykończy ich to szybciej niż sobie tego życzę?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" />

• 2 weeks later...
    Posted

i jak elektryk nie miał czasu czy problem rozwiązany ?

• Topic Author
  • Posted

Póki co czekam. Elektryk powiedział, że poszuka odpowiedniego filtra...