Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Mam problem z podłączeniem do Wall Pluga dodatkowych urządzeń, ponieważ zabezpieczenie nie pozwala włożyć wtyczki innego urządzenia. Raz się uda podłączyć a innym razem nie można włożyć wtyczki. Proszę o sugestie innych użytkowników.

Guest sztywniak
Posted

nie trafiłem jeszcze takiej wtyczki a jedyne rozwiązanie które mi przychodzi do głowy to zastosowanie jakiejś przelotki

Posted

Problem typowo mechaniczny, znany mi z wielu podobnych rozwiązań.

Mechanizm zasłania styki i zabezpiecza przed wetknięciem bolca tylko w jedna dziurę. Działa tak że trzeba równocześnie wciskać obydwa bolce aby przesłony się otworzyły. Więcej nie bardzo umiem wytłumaczyć ale wystarczy rozebrać byle gniazdko z takim mechanizmem aby zauważyć słabość rozwiązania.

Załatwiłem się tak kupując (z myślą o bezpieczeństwie dzieci) "gniazda z przesłonami" do całego domu. Po jakimś czasie trzeba było poruszać wtyczką na boki aby ją włożyć a później już nic nie pomagało. Próbowałem smarować wazeliną techniczną itp. cuda ale na wiele się to nie zdało. Pomogło rozwiązanie radykalne ... poświęciłem kilka godzin i "wyrwałem chwasty" tzn. usunąłem z każdego z gniazd te zabezpieczenia.

Wracając do Fibaro też zauważyłem ten problem, na razie pomaga poruszanie wtyczką ale obawiam się że z biegiem czasu i zakurzeniem przesłony mogą się zatrzeć. Niestety w przypadku Wall Pluga nie będzie łatwo "wyrwać chwastów"

Przy okazji, jest jeszcze temat kolegi fobos o podobnym problemie z Wall Plug'ami:

Please login or register to see this link.