Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Witam, zamontowalem nad jednymi drzwiami jakis miesiac temu kontaktron i dzisiaj dostaje komunikat o niskim stanie baterii! Srednio mi sie widzi wymieniac co miesiac baterie, zważywszy na fak, iz mam kilka takich kontaktronow. Co moze byc tego przyczyna i gdzie mozna kupic w rozsadnych pieniadzach baterie, gdyz ceny nie naleza do najnizszych?

Posted

Jeśli do kontaktrona jest podłączony czujnik temperatury Dallas, drzwi są często otwierane, kontaktron jest wystawiony na działanie niskich temperatur może mieć to przełożenie na wieczność baterii. Warto wówczas ograniczyć czas w jakim raportowana jest temperatura, warto wyłączyć sygnalizację diodą LED (które spod obudowy i tak nie widać). Mimo wszystko miesiąc to zdecydowanie zbyt krótko,albo kontaktron źle raportuje stan baterii albo sama bateria była wadliwa.

Co mogę jeszcze doradzić,otwórz drzwi,otwórz pokrywę kontaktronu i wyjmij baterię. Poczekaj 1-2 minuty (drzwi cały czas otwarte!!!) i zainstaluj baterię. Następnie wybudź ręcznie urządzenie (3x szybko wciśnij tamper w środku kontaktronu) centralka powinna pokazać logi komunikacji z urządzeniem i zobaczysz czy zaktualizował się stan baterii. Jeśli nadal będzie na czerwono,to znaczy,że bateria jest na wyczerpaniu.

Mimo wszystko kup kolejną,ale tej nie wymieniaj. Pamiętam,że u mnie po pierwszym zaraportowaniu przez kontaktron słabej baterii ten działał jeszcze bezproblemowo przez kolejne dwa miesiące i dopiero wówczas byłem zmuszony wymienić baterię.

Daj znać czy sposób podany powyżej pomógł w jakiś sposób

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Posted

Mam zamontowanych kilka FGK101 Door/Window Sensor w których po wejściu w Zaawansowane są wypisane wszystkie parametry jakie je ustawiać, ostatnio zakupiłem nowe urządzenie FGK101 i podłączyłem do sieci ale w tym urządzeniu po wejściu w Zaawansowane nie ma opisu poszczególnych parametrów tylko są ustawienia tak jak na załączonym screen. Jak to zmienić.

Please login or register to see this attachment.

Posted

wiesiekr, Usunąć i dodać jeszcze raz urządzenie do centralki;)

Posted

We właściwościach zaawansowanych masz do kliknięcia ptaszka przy "Używaj szablonu dla parametrów"

Posted
We właściwościach zaawansowanych masz do kliknięcia ptaszka przy "Używaj szablonu dla parametrów"

Dzięki pomógł ptaszek, przeoczyłem go.

• Topic Author
  • Posted
    Jeśli do kontaktrona jest podłączony czujnik temperatury Dallas, drzwi są często otwierane, kontaktron jest wystawiony na działanie niskich temperatur może mieć to przełożenie na wieczność baterii. Warto wówczas ograniczyć czas w jakim raportowana jest temperatura, warto wyłączyć sygnalizację diodą LED (które spod obudowy i tak nie widać). Mimo wszystko miesiąc to zdecydowanie zbyt krótko,albo kontaktron źle raportuje stan baterii albo sama bateria była wadliwa.

Co mogę jeszcze doradzić,otwórz drzwi,otwórz pokrywę kontaktronu i wyjmij baterię. Poczekaj 1-2 minuty (drzwi cały czas otwarte!!!) i zainstaluj baterię. Następnie wybudź ręcznie urządzenie (3x szybko wciśnij tamper w środku kontaktronu) centralka powinna pokazać logi komunikacji z urządzeniem i zobaczysz czy zaktualizował się stan baterii. Jeśli nadal będzie na czerwono,to znaczy,że bateria jest na wyczerpaniu.

Mimo wszystko kup kolejną,ale tej nie wymieniaj. Pamiętam,że u mnie po pierwszym zaraportowaniu przez kontaktron słabej baterii ten działał jeszcze bezproblemowo przez kolejne dwa miesiące i dopiero wówczas byłem zmuszony wymienić baterię.

Daj znać czy sposób podany powyżej pomógł w jakiś sposób

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Witam, test z wyjęciem baterii przy otwartych drzwiach nie pomógł, chyba zostaje tylko wymiana, szkoda, ze tak szybko, bo te bateryjki nie należą do najtańszych

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Czy ktos zna tani sklep z tymi bateryjkami?

Posted

Na Allegro widziałem po 16 zł za sztukę

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" />

Posted

arky,

Jest tak jak piszą poprzednicy - przede wszystkim spradź interwał budzenia urządzenia. Jeżeli czujnik jest już skonfigurowany i nie zamierzasz się nim często "bawić" ustaw dłuższy interwał. W tym czasie czujnik będzie uśpiony i nie przyjmie konfiguracji nowych parametrów i asocjacji. Dodatkowo możesz ograniczyć raporty temperatury. W razie pytań jesteśmy do dyspozycji.