Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Witam,

Od dłuższego czasu przymierzałem się do instalacji Fibaro w swoim domu i uległem z nadzieją,że ułatwi mi to "życie"

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Problem pojawił się podczas podłączania Roller Shutter. Rolety bez problemu działają poprzez przełącznik, więc pomyślałem że również nie będzie problemu z działaniem poprzez Fibaro. Jednak problem jest - brak przeowodu 'zerowego' - tak mi powiedział elektryk, który próbował to podłaczyć.

Czy jest na to jakiś "patent", tak aby nie było konieczności prucia i puszczania jednej żyły przewodu z najbliższego gniazdka ?

Posted

Niestety nie da się, wszystkie moduły Fibaro poza Dimmerem potrzebują zasilanie.

Czyli w każdej puszce musisz mieć L+N (faza+neutralny) ew. inne źródło zasilania.

• Topic Author
  • Posted

Dzięki za odpowiedź. Jaki przekrój przewodu będzie odpowiedni,żeby puścić 'zerowy' ? Wystarczy 0.5 czy może 0.25 starczy ?

Sterowane będą rolety wewnętrzne.

• Topic Author
  • Posted

Problem jest taki,że pomieszczenie jest świeżo po remoncie i chciałbym zrobić jak najmniejszą bruzdę.

Posted

Plaskim srubokretem maly rowek

I nie do gniazdka. Tylko w strone gdzie jest roleta zasilana

1,5 lub 2,5 niebieski kolor

Ale najlepiej by bylo nowy przewod

Posted
    Dzięki za odpowiedź. Jaki przekrój przewodu będzie odpowiedni,żeby puścić 'zerowy' ? Wystarczy 0.5 czy może 0.25 starczy ?

Sterowane będą rolety wewnętrzne.

Zależy od długości kabla, i innych czynników, policz se czy będzie odpowiedni:

Please login or register to see this link.

Jednak bez względu na wynik najlepiej dołóż taki sam, jak te już ułożone.

• Topic Author
  • Posted
    Plaskim srubokretem maly rowek

I nie do gniazdka. Tylko w strone gdzie jest roleta zasilana

1,5 lub 2,5 niebieski kolor

Ale najlepiej by bylo nowy przewod

A czemu nie można do gniazdka ? Będzie jakiś problem ? Pytam bo od przełącznika do gniazdka mam jakieś 40cm a do miejsca zasilania rolet ponad 1.5m :/

Posted

1. Wbrew sztuce

2. Problemy z różnicowoprądowym

3. Napiecie roznicowe w razie awari moze wyniesc 400V

Posted
    1. Wbrew sztuce

2. Problemy z różnicowoprądowym

3. Napiecie roznicowe w razie awari moze wyniesc 400V

Potwierdzam,

w jednej z firm w której kiedyś pracowałem były dwie odrębne linie zasilania - jedna tzw. "komputerowa" a druga tzw. "biurowa" na czajniki, farelki itp. biurowe akcesoria.

Atrakcją był natomiast fakt, że pomiędzy wystającymi na zewnątrz bolcami uziemienia gniazdek obu sieci, które były od siebie nie więcej niż 20cm pojawiło się napięcie ok 250V.