Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Fibaro Motion Sensor - to kiedy poznamy szczegoly? :)

Question

Guest GrZeCh
Posted

Witam,

najnowsza aktualizacja wprowadza obsluge Fibaro Motion Sensora .. kiedy poznamy jakies szczegoly?

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Pozdrawiam

Recommended Posts

• 0
Posted

A.Socha Wielka szkoda. Moim zdaniem to potężny błąd. Większość instalacji, które znam ma po kilka- kilkanaście takich czujek, a niemal każdy remontując dom planuje i tak klasyczną instalację pod czujki ruchu (czyli jest zasilanie). Maintenance tylu urządzeń bateryjnych to będzie masakra, a automatyka domowa powinna po prostu działać...

No nic... Trzeba wrócić do paskudnych czujek Satela

/emoticons/default_icon_sad.gif" alt=":-(" />

• 0
Posted

Grzegorz, nie wykluczamy że nie pojawi się kolejny produkt zasilany tym razem prądowo

• 0
Posted

A.Socha, super, tylko, że niestety przy tej tajemniczości nie można planować instalacji. Nie wiedząc czy "nie wykluczamy" oznacza "będzie za miesiąc" czy "zapomnij w tym roku" Wasi klienci nie wiedzą czy warto czekać czy nie.

Przy ogrzewaniu już w tej chwili jestem na etapie zamawiania Micasaverde Vera, bo znudziło mi się czekanie aż Fibaro zrobi podstawową funkcjonalność, którą handlowiec mnie nabrał sprzedając HC2 ("Tak panie Grzegorzu, oczywiście, że obsługujemy podłogówkę i mamy inteligentne sterowanie ogrzewaniem").

Przy alarmie też dopóki nie zobaczę produktu, już nie uwierzę. Tak więc wracam do koncepcji instalacji Satela, a Fibaro zostanie do sterowania światłami albo pójdzie na Allegro jak przyjdzie Micasaverde bo po co mi dwie centralki

• 0
Guest sztywniak
  • Inquirer
  • Posted

Grzegorz: wstrzymaj się z instalacją czujek do Satela. Czujkę Satela i czujkę Fibaro dzieli przepaść technologiczna i funkcjonalna. Podejmij decyzję jak już będzie w sprzedaży.

Od dłuższego czasu jestem betatesterem urządzeń Fibaro, staram się zawsze na każdym etapie powstawania produktów testować urządzenia i przekazywać informację do Fibaro by produkty były jak najlepsze. Widzę ile trwa wydanie produktu od koncepcji poprzez prototypy aż do wersji finalnej. Fibaro naprawdę wkłada bardzo duży wysiłek żeby moduły były full wypas. Niestety na to potrzeba czasu.

W moim domu jest zainstalowane ponad 40 czujek podpiętych do Satela i powoli zastępuje je Fibarowskimi. Ja też nie mogę się doczekać kiedy wyjdzie Motion sensor w wersji finalnej żeby się pozbyć obecnych czujników i to mimo konieczności wymiany baterii.

Wolę mieć czujnik który mogę bardzo dokładnie regulować w różnych "wymiarach" , dostarczający mi dużo więcej informacji niż tylko wykrywanie jakiegokolwiek ruchu w podczerwieni.

Nie mogę wdawać się w szczegóły ale uwierz mi że czujniki Satela i Fibaro dzieli przepaść.

PS: Widziałeś z pewnością reklamówki Motion sensora, wyobrażasz sobie jak tam wprowadzić przewód ?

• 0
    Posted
    A.Socha Wielka szkoda. Moim zdaniem to potężny błąd. Większość instalacji, które znam ma po kilka- kilkanaście takich czujek, a niemal każdy remontując dom planuje i tak klasyczną instalację pod czujki ruchu (czyli jest zasilanie). Maintenance tylu urządzeń bateryjnych to będzie masakra, a automatyka domowa powinna po prostu działać...

No nic... Trzeba wrócić do paskudnych czujek Satela

Kup ładną bosch blue line

• 0
    Posted

Jacekkg, Dzięki za rekomendację. Rzeczywiście wygląda o klasę lepiej!

sztywniak, za max 2 miesiące wprowadzam się do nowego domu i nie mogę zostawić go bez ochrony. A przez to, że Fibaro nie publikuje nawet szczątkowej roadmapy nie wiem ile ten stan by trwał. Stoję więc przed bardzo prostymi dylematami typu: Jaką architekturę alarmu przyjąć, żeby nie wymieniać go za chwilę? Ile modułów rozszerzeń kupić do Satela? Bo Satela i tak muszę kupić, żeby mieć panele przy wejściach i obsłużyć 12 kontaktronów w oknach + 3 na drzwiach w sensowny sposób (przecież nie będę instalował 8 pimpków i rzeźbił integrację z alarmem jeżeli czujki ruchu będą "klasyczne").

Nie zrozum mnie źle. Docieniam wysiłki Fibaro. Tyle, że one dziś zadowalają totalnych gadżeciarzy takich jak Ty a zupełnie zostawiają na lodzie ludzi, którzy:

- po prostu potrzebują przewidywalną platformę automatyki domowej,

- nie chcą co roku biegać z wiaderkiem baterii w imię ładnego oczka,

- nie będą w kółko wymieniać elementów elektryki, bo WOW mogę przełączyć prawie niewidoczną czujkę ruchu na ładne oczko z kupą elektroniki, która na koniec dnia zrobi to samo, czyli załączy alarm jak ktoś wlezie do pomieszczenia,

- nie chcą bawić się w ciągłe "wybudzanie modułów",

- którzy zakładają, że jak "inteligentny dom" obsługuje jakąś funkcję, np. ogrzewanie, to nie odbiega od "staroświeckiego domu" z podstawowymi regulacjami temperatury.

W tej chwili patrząc na to chłodnym okiem inwestora Fibaro zafundowało mi niezły pasztet:

- kompletnie nieaktualna dokumentacja centrali dostępna na stronach, przez co nie wiem czy coś działa czy nie do momentu gdy wyłożę pieniądze na moduły i się przekonam (zazwyczaj, że nie działa - tak było w przypadku ogrzewania, również mojego scenariusza awaryjnego opartego na urządzeniach wirtualnych - nie da się ich wpiąć jako wykonawcze w powiązaniach),

- brak jakiejkolwiek roadmapy rozwojowej (nawet szczątkowej), przez co nie wiem w którą stronę pójść z rozwiązaniami,

- niedoinformowany lub wprost kitujący klientów przedstawiciel handlowy w moim mieście,

- brak obsługi fundamentalnej funkcjonalności (będę uciążliwie wracał do tego ogrzewania) i ciągłe destabilizowanie systemu kolejnymi "innowacjami" zanim zapewni się podstawy.

Dlatego właśnie kupię czujki ruchu podpięte do Satela, bo nie mam już siły czekać, dopytywać i analizować zagadki z Fibaro. Dlatego właśnie zamawiam Micasę, bo mam dosyć czekania aż będę mógł normalnie sterować ogrzewaniem podłogowym nie pisząc skryptów próbujących ominąć architekturę Fibaro i martwiąc się czy zaraz 20 tysięcy włożone w drewniane podłogi nie pójdzie z dymem, bo HC2 mi ją przegrzeje. Stracę integrację alarmu z Fibaro, ale to może nawet dobrze, bo będzie bezpieczniej a poza zapalaniem lamp na 2-3 czujkach do niczego innego nie była mi potrzebna (do tego dołożę 2 pimpki do Satela i z głowy).

Chcę używać domu, nie ciągle administrować nim i traktować go jako wielkie centrum R&D. W momencie gdy skończy się wykańczanie wnętrz, powinno skończyć się R&D i zacząć mieszkanie... Czy oczekuję tak wiele?

• 0
    Posted

Alarm zakladac lepiej jak najwczesniej.

Niedawno znajomemu wrabali sie do domu na jakis tydzien przed wprowadzeniem, wyniesli wszystko, lacznie z deska wc , wlacznikami ...

• 0
    Guest sztywniak
  • Inquirer
  • Posted

Nie zrozum mnie źle. Docieniam wysiłki Fibaro. Tyle, że one dziś zadowalają totalnych gadżeciarzy takich jak Ty a zupełnie zostawiają na lodzie ludzi, którzy:

ja Cię bardzo dobrze rozumiem bo byłem dokładnie w takiej samej sytuacji i tak samo wściekły rok temu

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

- po prostu potrzebują przewidywalną platformę automatyki domowej,

czyli coś prostego , bez wodotrysków bo każda bardziej rozbudowana z możliwością modyfikacji, dopisywania skryptów taka nie jest. Ważne jest jak szybko producent usuwa błędy.

- nie chcą co roku biegać z wiaderkiem baterii w imię ładnego oczka,

- nie będą w kółko wymieniać elementów elektryki, bo WOW mogę przełączyć prawie niewidoczną czujkę ruchu na ładne oczko z kupą elektroniki, która na koniec dnia zrobi to samo, czyli załączy alarm jak ktoś wlezie do pomieszczenia,

jeżeli tylko do tego chcesz użyć multisensora, to faktycznie nie ma sensu na niego czekać.

- nie chcą bawić się w ciągłe "wybudzanie modułów",

jak się martwią to trzeba znaleźć przyczynę a nie wybudzać

- którzy zakładają, że jak "inteligentny dom" obsługuje jakąś funkcję, np. ogrzewanie, to nie odbiega od "staroświeckiego domu" z podstawowymi regulacjami temperatury.

przejrzyj oferty innych producentów, zdziwisz się, bo wszyscy piszą że sterują ogrzewaniem i zaoszczędzisz XX% ale nieliczni potrafią sterować podłogówką.

Ostatnio na muratorze pojawiła się informacja, że w 80% inteligentnych domów nie ma możliwości ustawiania przez klienta, tygodniowego harmonogramu ogrzewania.

Jest to logiczne dla kogoś, kto chce założyć automatykę, której nie będzie dotykał a jak zechce coś zmienić to dzwoni po instalatora.

Rozumiem to i wierze że faktycznie duża grupa użytkowników tego oczekuje.

Ja jestem jednak w tych pozostałych 20% grzebaczy.

W tej chwili patrząc na to chłodnym okiem inwestora Fibaro zafundowało mi niezły pasztet:

- kompletnie nieaktualna dokumentacja centrali dostępna na stronach, przez co nie wiem czy coś działa czy nie do momentu gdy wyłożę pieniądze na moduły i się przekonam (zazwyczaj, że nie działa - tak było w przypadku ogrzewania, również mojego scenariusza awaryjnego opartego na urządzeniach wirtualnych - nie da się ich wpiąć jako wykonawcze w powiązaniach),

- brak jakiejkolwiek roadmapy rozwojowej (nawet szczątkowej), przez co nie wiem w którą stronę pójść z rozwiązaniami,

- niedoinformowany lub wprost kitujący klientów przedstawiciel handlowy w moim mieście,

- brak obsługi fundamentalnej funkcjonalności (będę uciążliwie wracał do tego ogrzewania) i ciągłe destabilizowanie systemu kolejnymi "innowacjami" zanim zapewni się podstawy.

Grzesiek nie chcę Cię zasmucać ale naprawdę jest bardzo mało systemów ID które potrafią sterować podłogówką.

Dlatego właśnie kupię czujki ruchu podpięte do Satela, bo nie mam już siły czekać, dopytywać i analizować zagadki z Fibaro. Dlatego właśnie zamawiam Micasę, bo mam dosyć czekania aż będę mógł normalnie sterować ogrzewaniem podłogowym nie pisząc skryptów próbujących ominąć architekturę Fibaro i martwiąc się czy zaraz 20 tysięcy włożone w

drewniane podłogi nie pójdzie z dymem, bo HC2 mi ją przegrzeje. Stracę integrację alarmu z Fibaro, ale to może nawet dobrze, bo będzie bezpieczniej a poza zapalaniem lamp na 2-3 czujkach do niczego innego nie była mi potrzebna (do tego dołożę 2 pimpki do Satela i z głowy).

jeżeli Twoja instalacja pozwala na przegrzanie podłogi to każdy system ID może to zrobić.

Każdy z ID opiera się na elektronice która może się uszkodzić i puścić zbyt wysoką temp na podłogę. Masz jakiś błąd w założeniach jeżeli chodzi o ogrzewanie, skonsultuj to z kimś.

Zanim wyrzucisz pieniądze na Vere to poczytaj trochę i popytaj na Ich forum. Szczególnie sprawdź jaki jest kontakt z autorami i jak szybko reagują na błędy.

Gdyby było tak pięknie to dawno bym kupił Vere i na tym forum nie byłoby tylu ludzi którzy przeszli z Very na HC2.

O innych systemach nie poczytasz w internecie bo albo są niszowe albo producent boi się założyć forum żeby go nie zjedli

Chcę używać domu, nie ciągle administrować nim i traktować go jako wielkie centrum R&D. W momencie gdy skończy się wykańczanie wnętrz, powinno skończyć się R&D i zacząć mieszkanie... Czy oczekuję tak wiele?

hehe dokładnie też tak myślałem rok temu a wyszło jak wyszło, już mnie to nie denerwuje że z założeń nici

To co ma działać, to w tej chwili u mnie działa, a reszta wodotrysków to fajna zabawa.

Do podłogówki kup sobie porządny sterownik i koniecznie poproś żeby hydraulik przejrzał Ci instalacje pod kątem zabezpieczenia przez zbyt wysoką temperaturą bo sterownik też może się uszkodzić.

• 0
    Posted

Jesli chodzi o przegrzanie podłogi to na zasilaniu zakłada sie termostat bezpieczeństwa,

Dla wodnego zakladany na zasilanie pompy np taki

Please login or register to see this link.

Termostat montujemy na rurce zasilajacej wode do instalacji

• 0
    Posted

sztywniak, Dzięki za kolejny raz kiedy dodajesz otuchy! Gdyby nie Twoje ostatnie wiadomości na Priv jakiś miesiąc temu, to dawno bym już HC2 wywalił

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" />

Co do czujek ruchu właśnie zdecydowałem, że zostaję przy Satelu. Daje mi to dużo prostszą architekturę systemu alarmowego, spokojniejszy sen, prostszą integrację z ochroną i brak konieczności wymiany jakichkolwiek baterii. Czujki pewnie kupię za radą Jacka w Bosch'u.

Na ewentualne czujki Fibaro będę więc czekał z zupełnym luzem, bo mam na nie pomysł jedynie w ogrodzie (detekcja ruchu celem zapalenia światła gdy idę z garażu), bo tam przyda się odjechana regulacja itp.

Jacekkg, Dzięki za radę z termostatem, pomęczę hydraulika. Nie zakładaliśmy u mnie za dużo dodatkowych zabezpieczeń, bo mam bardzo prostą instalację w całości niskotemperaturową (sama podłogówka na wszystkich piętrach + 2 grzejniki niskotemperaturowe na poddaszu + 3 niskotemperaturowe dodatkowe grzejniki w łazienkach). Tak więc nie ma żadnych mieszaczy, podwójnych obwodów do różnych temperatur itp. Póki co mam na kotle (DeDietrich) zaprogramowane ograniczenie na max temperaturę wody w obiegu grzewczym (50 stopni), co zapobiega rozwaleniu instalacji przez przypadkowe przekręcenie regulatora na kotle.

Dostałem też na priv fajny patent od Pablos321, który zasugerował aby użyć trybu wakacyjnego w połączeniu z kawałkiem kodu w LUA (scena wykrywająca przegrzanie i włączająca w danym pomieszczeniu tryb wakacyjny). Bardzo fajny pomysł - nawet zacząłem już pisać kod, co idzie mi nieco powoli z powodu bardzo lichej dokumentacji API Fibaro, ale idzie

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" />

Póki co przyjąłem następujący scenariusz do podłogi: Fibaro steruje powietrzem, a czujki w podłodze są sprawdzane sceną co kilka minut i wysyłają powiadomienie gdy tylko jest za gorąco. W ten sposób mam z hydraulikiem info jeśli w jakichkolwiek warunkach podłoga się przegrzewa i możemy całość doregulowywać.

• 0
    Posted

No to Koledzy doczekaliśmy się !

Info na pierwszej stronie Fibaro

/emoticons/default_icon_mrgreen.gif" alt=":mrgreen:" />

Please login or register to see this link.

• 0
    Posted

A jest może gdzieś manual? Da się to oczko na sztywny prąd zasilić?

• 0
    Posted
    A jest może gdzieś manual? Da się to oczko na sztywny prąd zasilić?

Dać to się zawsze da, tylko czasem trzeba trochę bardziej pokombinować

/emoticons/default_icon_razz.gif" alt=":-P" />

• 0
    Guest kstaniek
  • Inquirer
  • Posted

Pytanie tylko po co?

Jak podaje manual czujka działa 2 lata z domyślnymi ustawieniami.

Wystarczy mały UPS do HC2 i routera np z kartą GSM i czujka będzie dalej raportować naruszenie mimo zaniku zasilania.

• 0
    Guest sztywniak
  • Inquirer
  • Posted

też nie wiem po co

czujnik naprawdę jest energooszczędny.

Przez 2 miesiące codziennie był naruszany powyżej 30 razy w trybie lampki + raportowanie temperatury i poziomu światła co 1 minutę. To jest największe możliwe obciążenie tego czujnika.

Wczoraj sprawdzałem batterylevel i pokazuje 85%.

Rozumiem że można się o to martwić jeśli będzie zamontowany przy wejściu do marketu z raportowaniem każdego wchodzącego co sekundę ale nie w zwykłym domu

Dodatkowo w przypadku czujnika Fibaro nie mamy do czynienia z problemem "uśpienia" jak to ma wiele innych czujników AEON, Satel bateryjny.

W AEON-ie w trybie bateryjnym ponowny odczyt następuje dopiero po 10 sekundach i mimo że podłączymy go na kablu to nic się pod tym względem nie zmienia.

Fibarowski mimo że pracuje na baterii to pozwala na skrócenie tego czasu czyli może wykrywać nawet co 0.5 sekundy.

Moim zdaniem większym problemem jest to że nie można podłączyć tego czujnika po kablu tak jak smoke sensora do innych systemów.

• 0
    Posted

Ale wersja v2 podobno ma miec gniazdo mini USB

• 0
    Posted

Sztywniak: napisałeś

jak się martwią to trzeba znaleźć przyczynę a nie wybudzać

a jakie mogą być przyczyny martwienia się urządzeń ?