Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Witam,

Panowie/Panie czy ktos jednoznacznie moze powiedziec czy dziala mu i jak to zrealizował - sterowanie wyjsciami w satelu ?

NP:

Do wyjscia 5,6,7 w satelu mam podpiete elektrozawory od zraszaczy i chcialbym zrobic scene zeby codziennie o 5:00 rano na 30 min wysterowac te wyjscia.

Dzwonilem nawet do supportu - ale tam mi powiedziano, ze teoretycznie dziala ale jednak w wersji 3.5XX nie dziala

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />.

Pozdrawiam:

Leszek

Posted

lesiu76, zacznij od tego, że pomyliłeś wejścia z wyjściami, a dalej już dojdziesz sam.......

• Topic Author
  • Posted

@globart - nie wiem o czym mowisz. Nic nie pomylilem mowie o wyjsciach a nie o wejsciach.

NP expander CA-64 O-R (wyjscia)

Wyjscie (w satelu) chcialbym sterowac z poziomu fibaro.

Pozdrawiam:

Leszek

Posted

Postaram się jaśniej: napisałeś, że masz elektrozawory podpięte do wyjścia, więc jednak pomyliłeś. Nie można czegoś podłączyć do wyjścia. Przy takim założeniu nie ma prawa działać

• Topic Author
  • Posted

Nie chciałbym wchodzić w jakieś zawiłe wyjaśnienia, ale niby jak by to mialo ruszyc podlaczone do wejscia centrali zamiast do wyjscia

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> ? Przeciez np. Sygnalizator akustyczny chyba podlaczyl bys do wyjscia a nie do wejscia.

Tak czy siak chodzi mi to jak mozna zmienic stan wyjscia(w tym konkretnym przypadku wyjscia przekaznikowego) na satelowskiej centrali z poziomu HC2 ?

Pan z serwisu powiedzial mi ze teoretycznie powinno to dzialac ale je jest jakis bug w sofcie i bedzie poprawiony w ver. 4.XXX (beta).

Jednakrze na forum widzialem posty ze ludzie steruja wyjsciami satela z posiomu HC2 - tylko nie wiem jak - mi jakos to nie wychodzi.

Pozdrawiam:

Leszek

Posted

lesiu76, może masz ten sam problem co ja ze sterowaniem wyjść Satela, poczytaj:

Please login or register to see this link.

Posted

Raczej faktycznie chodzi o wyjścia, ja na expanderze IORS steruje np. światłem i elektrozaczepem w drzwiach wejściowych, a nawet puszczam impuls do bramy garażowej. IORS to takie fajne urządzenie, że steruje niby urządzeniami 230V, ale jak się przystawi 12, 24 V to też fajnie działa.

Napewno do zestawienia trzeba mieć ETHM-1, oraz wyjścia ustawić w trybie bistabilnym, albo monostabilnym, inne tryby nie działają.

Opis zestawienia był już na forum dyskutowany, a ja sam miałem problemy z zestawieniem, ale jak raz się uda, to późniejsze rekonfiguracje też przetwarzają się poprawnie, ale trzeba zrestartować centralę HC2 po rekonfiguracji.

Posted
    Witam,

Panowie/Panie czy ktos jednoznacznie moze powiedziec czy dziala mu i jak to zrealizował - sterowanie wyjsciami w satelu ?

NP:

Do wyjscia 5,6,7 w satelu mam podpiete elektrozawory od zraszaczy i chcialbym zrobic scene zeby codziennie o 5:00 rano na 30 min wysterowac te wyjscia.

Dzwonilem nawet do supportu - ale tam mi powiedziano, ze teoretycznie dziala ale jednak w wersji 3.5XX nie dziala

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />.

Pozdrawiam:

Leszek

Witaj

Wszystko działa. Trzeba tylko odpowiednio oprogramować.

Rozumiem, że z Satelem dałeś radę, tak więc:

1. Dodaj Satela do HC 2

2. Znajdż w HC 2 wyjście Satela które steruje 1-szym zraszeczem

3.Oprogramuj to wyjście (dodaj do pokoju itp)

4. W zakładce -czym steruje urządzenie - wybierz ZRASZACZEM

5. Dalej kolejne......

6. Resztę załatw w panelu sterowania zraszaczami.

Testowałem i wszystko działa, tylko teraz nie ma pogody do zraszania

/emoticons/default_icon_biggrin.gif" alt=":-D" />

Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-05-16, 22:42 ]

niby urządzeniami 230V, ale jak się przystawi 12, 24 V to też fajnie działa.

Witaj

Są to wyjścia przekaźnikowe tak więc nie ma znaczenia -oczywiście do wartości wskazanych przez producenta, jakie napięcie tam podasz. Po prostu przekaźnik jest w stanie załączenia lub wyłączenia.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-05-16, 23:08 ]

globart,

Chyba mieszasz trochę lesiu76 w głowie , moim zdaniem ma On rację. Zawory są elementami wykonawczymi (czyżbym się mylił ?) Tak więc w jakim celu mają być podłączone do wejść Satela. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem.

Posted

Koledzy, sami mieszacie. Fizycznie wpinasz do wejścia, po czym w Dloax programujesz wyjście i wskazujesz którym ma sterować wejściem i w jaki sposób. Po tej operacji działa w Satelu. Dopiero wtedy integruje się z HC2 i tworzy scenę, która tym wyjściem będzie zarządzać. Wiem, że trochę się na początku niepotrzebnie droczyłem, ale chciałem, żeby Kolega lesiu76, trochę sam "powalczył" i zrozumiał jak to działa. Podstawą jest fakt, że nie HC2 nie potrafi sterować WEJŚCIAMI, tylko WYJŚCIAMI

altel, przeczytaj dokładnie co napisał lesiu76, - napisał, że podpiął do wyjścia, a ja napisałem to co Ty w ostatnim poście - powinno być do wejścia, więc z czym ma rację?

Posted

globart,

Z całym szacunkiem dla Ciebie. Uważam, że miałeś dobrą intencję aby zmusić kolegę lesiu76 do podjęcia wyzwania do "walki", lecz jak sam zauważyłeś nieodpowiednie pokierowanie może tylko zaszkodzić.

Ale rozpatrując Satela, wejścia służą do podłączenia czujników z których centrala zbiera informację o ich stanie lub odchyłce od parametrów. W konsekwencji analizuje to i podejmuje odpowiednie działania.

Wyjścia służą do wysterowania elementów wykonawczych, lub do przekazania informacji do innego urządzenia. Moim zdaniem elektrozawór jest jak najbardziej urządzeniem wykonawczym, to on ma po odebraniu odpowiedniej komendy otworzyć lub zamknąć wypływ/dopływ wody. Jak już pisałem nie wiem po co wpinać elektrozawór do wejścia centrali Satela (chyba, że jest w nim zaimplementowany czujnik stanu). Więc jak napisałem powyżej właśnie z tym kolega ma rację i podpięcie zaworów do Satela wykonał moim skromnym zdaniem prawidłowo. Jednocześnie sądze, że nie ma co toczyć dalej rozmowy w oczywistej sprawie ( chyba, że znajdzie się ktoś kto będzie czuł się na tyle silny aby uzupełnić/zmienić moją wiedzę w zakresie we/wy central alarmowych, chętnie skorzystam ).Bo jak to mawiają: "Do śmierci człowiek rozumu się uczy, a na starość głupim umiera"

Pozdrawiam.

Posted

altel, po Twoim poście wnioskuję, że Twoje rozważania są czysto teoretyczne i nie sprawdziłeś czy faktycznie tak działa jak opisujesz, albo nie masz Satela zintegrowanego z HC2. Rzeczywiście w teorii tak powinno być jak piszesz, ale SATLEL via HC2 to inna bajka. Podałem rozwiązanie w poprzednim poście - tak będzie działać, choć może jest inny sposób z którego nie zdaję sobie sprawy, więc jestem otwarty na sugestie

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Posted

globart

Jak już napisałem ta dyskusja staje się dla mnie bezprzedmiotowa. Niech zainteresowane osoby sprawdzą sobie i porównają. Taki jest cel tego forum. Ja dziękuję za rozmowę, jednocześnie jeśli będzie potrzeba służę pomocą.

Pozdrawiam

Posted

Nie wiem jak ma globart, ale ja steruje wyjściami satela bezpośrednio, a nie za pośrednictwem, wyjścia, zależnego od wejścia, co do tematu, to popieram altel-a. Pozdrawiam.

• Topic Author
  • Posted

zenden a mogl bys sie podzielic jak to dokladnie robisz ? Wlasnie chce sterowac wyjsciami satela nie biarac pod uwage zadnych wejsc. NP. o jezeli czujnik fibaro teperatury wykryje cos tam to zmien stan wyjscia 5(w satelu) na wysoki.

Jaka versje softu masz na HC2 ?

moze tu mam problem.

Lesiu76

Posted

tak, jak pisałem mam wyjścia w satelu skonfigurowane jako monostabilne lub bistabilne, ale raczej monostabilne (włącz, 30 sek.). Np kontaktron wykrywa otwarcie drzwi, a światło w kotłowni zapala się na 30 sekund. Jest to realizowane za pomocą sceny. Druga scena: po wykryciu ruchu: przed budynkiem jest zapalane oświetlenie przed wejściem i na podjeździe.

Załączam screeny: duża litera S oznacza SATEL_a.

fibaro_2.jpg

24 oznacza wyście: monostabilne.

soft 3.590

soft CA-64 to chyba v.11