Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Witam

Szukam na formum rzetelnego opisu i porownania centralek HCL i HC2 i nic nie moge znalezc.

Głownie chodzi o informacje jakie sa róznice, ograniczenia, plusy i minusy jednej i drugiej.

Gdzie i kiedy stosowac poszczegolne modele.

Bede wdzieczny za informacje.

Posted

HCL nie obsługuje:

- programowania w LUA

- komend głosowych Lili

- funkcji scene activation (pracujemy nad dostępnością)

- integracji z Satelem

- obsługa VoIP

- HCL może działać tylko jako slave w połączeniu centralek

HCL nalezy stosować w niewielkich instalacjach, które mają spełniać jedynie podstawowe funkcje, lub jako centralka slave w połączeniu z HC2 by rozszerzyć zasięg z-wave.

Posted

Kupiłem centralkę HCL ze względu na cenę i aby zapoznać się z możliwościami systemu fibaro.

Fajne, małe zgrabne urządzenie. Na początku wydaje się, że wystarczy do małego domu, ale prawda jest taka, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, a bez kodowania LUA nic nie zrobisz poza naprawdę najprostszymi rzeczami. Nawet zapalanie i gaszenie światła zależne od czujki ruchu, na bloczkach można ustawić tylko, dzięki trikowi ze zmianą konfiguracji samej czujki, co eliminuje ją przy innych scenach, gdzie potrzebowałbyś inny czas braku ruchu.

W chwili obecnej HCL u mnie:

- gasi światło w pokojach przy braku ruchu przez 15min

- kontroluje temperaturę na grzejnikach danfosami w zależności od pory dnia, w każdym pokoju osobno

- zapala światło po zmroku gdy wchodze do domu, a nikogo jeszcze w nim nie ma

- kontroluje spryskiwacze w ogrodzie

- mogę z telefonu sprawdzić temperaturę w każdym z pokoi, sprawdzić czy ktoś jest w domu i w ktorym pokoju

- mogę kontrolować pobór prądu przez sprzęt audio-video.

- wysyła komunikaty głosowe o alarmach do głośnika sonos

- ...mam drogi budzik przypominający przez sonosa o czasie wyjścia do pracy / dziecka do przedszkola

Czego nie mogę zrobić z HCL a mógłbym z HC2

- nie mogę podłączyć żarówek philips HUE

- ( podobno można) nie mogę podłączyć sterownika podczerwieni itach do sterowania klimatyzacją, sprzętem audio-video, odkurzaczem roomba

- nie mogę zrobić całej masy bardziej lub mniej skomplikowanych rzeczy do których potrzebny jest kod LUA

Podejrzewam że z technicznego punktu widzenia, nie ma najmniejszego problem z obsługą LUA przez HCL, skoro VERA go obsługuje, ale spece z fibaro zablokowali tę funkcję pewnie z powodów marketingowych.

Przy koszcie całego systemu fibaro, modułów i urządzeń dodatkowych, w sumie różnica w cenie centralek ok 1000zł nie jest aż tak duża, jak wydawało mi się na początku. Choć miło by było, gdyby HCL mógł obsługiwać to co HC2 poza Lilly i np. do max 50 podpiętych urządzeń

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" />

Guest sztywniak
Posted

Dogadaj się ze sprzedawcą i wymień na HC2. Warto.

Posted

Próbowałem po miesiącu zabawy z HCL, ale sprzedawca nie chciał wymienić. Bedę musiał kupić HC2 ale czekam na oficjalną aktualizację 4.xx.

Guest sztywniak
Posted

to jakiś dziwny ten sprzedawca

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Posted

sztywniak, Dokładnie tak jak mówisz

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Guest sztywniak
Posted

klient który chce HC2 zamiast HCL ma większe wymagania, dokupi też więcej modułów. Takiego klienta trzeba pielęgnować.

Ja proponuje koledze żeby zadzwonił do innych oddziałów Fibaro gdzie zostanie normalnie obsłużony. Jakby był problem to zapraszam na priv.

Posted

smk23us, da się zintegrować urządzenia Global Cache z centralką HCL, wystarczy wysyłać ciągi znaków.

Posted

No to będę musiał zakupić Global Cache, bo wstrzymywałem się do czasy wymiany centralki.

Dziś udało mi się też połączyć HCL z sonosem dzięki skryptowi panów z fibaro.co.uk

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> i wysyłanie komunikatów głosowych / alarmów.

tutaj szczegóły jak to zrobiłem krok po kroku:

Please login or register to see this link.