Welcome to Smart Home Forum by FIBARO
Dear Guest,
as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.
As a member you can:
- Start new topics and reply to others
- Follow topics and users to get email updates
- Get your own profile page and make new friends
- Send personal messages
- ... and learn a lot about our system!
Regards,
Smart Home Forum by FIBARO Team
Question
miras 0
a dokładnie urządzenia wirtualnego. Rzecz na tyle dziwna że nawet nie wiem jak to prosto opisać ale się postaram maksymalnie klarownie:
problem pojawił się gdy kilka miesięcy temu zrobiłem upgrade softu z ver 3X na na 4X
- mam prosty skrypt (urządzenie wirtualne) do czasowej zmiany temperatury w pomiesczeniu.
Przycikami TEM+ 0,1 i TEMP- 0,1 zminiem ustawienia temperatury z rozdzielczością 0,1 C. Dokładnie sprowadza się to do zmiany warości zmiennej zmiennej. Oto fragment odpowiadający za tą zmianę "temp - 0,1":
======================================
--[[
%% properties
%% globals
--]]
local wart_temp = fibaro:getGlobalValue("utr_kuchnia")
-- ustaw nowa wartosc
local wart_temp = (wart_temp - 0.1)
--wstaw local jako wart. globalnej i wyswietl w etyk.
fibaro:setGlobal("utr_kuchnia", wart_temp)
fibaro:call(73, "setProperty", "ui.Label13.value", fibaro:getGlobalValue("utr_kuchnia"));
=======================================
Podgądając samą zminną jej watrość zminia się poprawnie natomiast w polu "Label13" wyświetlane są tylko liczby całkowite (brak miejsc po przecinku. Dla testu stworzyłem i dodałem kolejną etykietę:
======================================
...
--wstaw local jako wart. globalnej i wyswietl w etyk.
fibaro:setGlobal("utr_kuchnia", wart_temp)
fibaro:call(73, "setProperty", "ui.Label11.value", fibaro:getGlobalValue("utr_kuchnia"));
fibaro:call(73, "setProperty", "ui.Label13.value", fibaro:getGlobalValue("utr_kuchnia"));
=====================================
I tu ciekawostka. kolejne wcisnięcia przycisku "-0.1" dają takie oto kolejne wyniki wyświetlane w "Label11":
17.300000000000001
17.199999999999999
17.100000000000001
17
Czary ?
Dodam jeszcze że identyczne skrypty (dodatkowe przyciski w tym samym urządzeniu wir.) mam dla innych pomieszczeń i tam wartości wyświetlane są porawnie.
7 answers to this question
Recommended Posts