Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Witam

Potrzebuję pomocy. Szukam rozwiązania jak zrobić aby zabezpieczyć się przed przypadkowym uruchomieniem konkretnego urządzenia. W tym przypadku chodzi o uzbrojenie/rozbrojenie alarmu w domu. Alarm można uzbroić impulsem. Chciałbym użyć do tego modułu RGBW oraz przekaźnika podpiętego do wyjścia i centrali alarmu.

Dziękuje za pomoc.

Posted

Jeżeli dobrze rozumiem, obrałeś już drogę uzbrajania alarmu przekaźnikiem połączonym z rgbw i chcesz zabezpieczyć się przed tym, aby rgbw przez przypadek sam nie załączył/rozłączył alarmu? Nie bardzo rozumiem jak rgbw sam miałby to zrobić - najpierw musisz go wysterować, aby coś załączył/rozłączył.

A tak poza konkursem - rgbw do takich zadań to chyba najmniej  odpowiednie urządzenie - raz, że jest niestabilne (wielu użytkowników zgłasza problemy z tym modułem, sam je miałem np. po zaniku zasilania - wariuje), poza tym lepiej użyć switcha, np. podwójnego i wówczas wysterujesz coś jeszcze przy okazji a rgbw użyj do tego, co robi najlepiej.

Poza tym jeżeli skonfigurujesz system alarmowy (o ile masz Satel Integra) z Fibaro, będziesz mógł to zrobić bez jakichkolwiek dodatkowych urządzeń.

Tak czy inaczej rozwiń proszę, co dokładnie masz na myśli mówiąc o "przypadkowym uruchomieniu".

• Topic Author
  • Posted

Pisalem o RGBW poniewaz zostalo mi jedno wyjscie wolne (pozostalymi trzema steruje bramami garazowymi). Moge uzyc switcha jezeli bedzie tylko taka mozliwosc. O przypadkowe wlaczenie to chodzi abym wlaczenie/wylaczenie musial potwierdzic pinem. Alarm jest satel lecz nie integra.

Guest damian
    Posted

Ja bym w ogóle odpuścił sterowanie urządzeniami wykonawczymi tak aby uzbrajały/rozbrajały alarm, po tym jak już kilkukrotnie miałem dyskotekę w domu, samoczynnie włączające się pojedyńcze światła i raz zalany ogród.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Posted

Ja bym w ogóle odpuścił sterowanie urządzeniami wykonawczymi tak aby uzbrajały/rozbrajały alarm, po tym jak już kilkukrotnie miałem dyskotekę w domu, samoczynnie włączające się pojedyńcze światła i raz zalany ogród.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Dokładnie tak.

Pisalem o RGBW poniewaz zostalo mi jedno wyjscie wolne (pozostalymi trzema steruje bramami garazowymi). Moge uzyc switcha jezeli bedzie tylko taka mozliwosc. O przypadkowe wlaczenie to chodzi abym wlaczenie/wylaczenie musial potwierdzic pinem. Alarm jest satel lecz nie integra.

Warto mieć w domu przynajmniej jeden stabilnie działający system a Fibaro jeszcze długo nim nie będzie. Zaczniesz przez Fibaro sterować Satelem, to nie będziesz miał ani jednego.

Kup lepiej moduł do sterowania i powiadamiania przez sms, np. GPRS-T4 i będziesz miał więcej frajdy i więcej funkcjonalności.

Guest damian
    Posted

Niestety, ale w dalszym ciągu można założyć jednoznacznie, że Fibaro jest tylko zabawką a nie w pełni bezpiecznym i poważnym systemem.

Potrafi sporo, daje radość i ułatwia życie, ale bezpieczeństwa (domu, swojego, mojej rodziny, czy nawet psa) to ja mu nie powierzę.

• Topic Author
  • Posted

Dzięki za pomoc. Pewno zastosuje fibaro tylko do otczytu stanu alarmu. Czy jest uzbrojony/rozbrojony.