Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Question

Posted

Mam problem z ustawieniem Fibaro. Jestem początkujący.

Posiadam HCL: beta 4.061

Chcę aby lampa podłączona do Wall Plug włączała się w reakcji na ruch z Fibaro Motion Sensor i gasła po 3 minutach o ile nie zostanie ponownie w tym czasie wykryty ruch.

Chciałem aby ta scena zależała jeszcze od natężenia światła, ale puki co i bez tego nie działa.

Scena MAGIC włącza lampkę ale jej nie gasi.

Scenę blokową ustawiłem tak:

I lampa włącza się przy włączeniu sceny, ale dopiero po kilkudziesięciu minutach od zarejestrowania ruchu,

nigdy nie gaśnie (czujnik ruchu chowam w pudełku).

Dostaję też komunikat - przekroczony limit instancji... (ustawiony na 1). 

Ja chciałbym żeby to działało 24h/7 dni w tygodniu.

Please login or register to see this attachment.

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Błąd:

Fibaro Motion Sensor  --- naruszony

to

Wall Plug--- Włącz

i

Wall Plug---- Wyłącz---120

• 0
Posted

Lepiej będzie zrobić za pomocą asocjacji, będzie działało bez problemu nawet jak centrala się zawiesi.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

to

Wall Plug--- Włącz

i

Wall Plug---- Wyłącz---30

Teraz się włącza (sensor ruchu robi jeden taki błysk płynnego włączenia się i wyłączenia)
     wyłącza po 30 sek mimo że w miedzy czasie motion sensor ciągle miga że widzi ruch (miga szybko na zielono co kilka sekund)
     Muszę po wyłączeniu odczekać jakieś 30 sek bez ruchu i wtedy zrobić ruch aby motion sensor znowu płynnie włączył się i wyłączył.
     Ja chciałbym aby lampa świeciła się puki taki ruch jest wykonywany. Gasła dopiero gdy nie ma ruchu przez 120 sek. (srócciłem czas do 30 sek. zeby łatwiej było mi testować).

• 0
    Posted

to

Wall Plug--- Włącz

i

Wall Plug---- Wyłącz---30

Teraz się włącza (sensor ruchu robi jeden taki błysk płynnego włączenia się i wyłączenia)

wyłącza po 30 sek mimo że w miedzy czasie motion sensor ciągle miga że widzi ruch (miga szybko na zielono co kilka sekund)

Muszę po wyłączeniu odczekać jakieś 30 sek bez ruchu i wtedy zrobić ruch aby motion sensor znowu płynnie włączył się i wyłączył.

Ja chciałbym aby lampa świeciła się puki taki ruch jest wykonywany. Gasła dopiero gdy nie ma ruchu przez 120 sek. (srócciłem czas do 30 sek. zeby łatwiej było mi testować).

Kolega Ci wyżej powiedział,że masz to zrobić za pomocą asocjacji. Będzie to najlepsze rozwiązanie, niezależne od wszelkich scen.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Zrobiłem jedną secnę, która włącza lampę, i drugą która ją wyłącza gdy czujnik ruchu przechodzi w tan SAFE.

Asocjacje poćwiczę w drugiej kolejności bo tu chciałbym dodać więcej czynników od których uzależniam włączenie/wyłączenie.

Dzięki

• 0
    Posted

Mam podobny "testcase", tyle, że ja chcę w ten sposób włączać, na ruch, po zmierzchu, lampę przed domem (blisko lampy mam zainstalowanego multisensora Aeon, więc chcę go wykorzystać). Problem w tym, że przez asocjację nie jestem w stanie, na HC Lite przynajmniej, skonfigurować, aby urządzenie docelowe (włącznik lampy) brał pod uwagę i jasność i stan czujnika ruchu...

Jakieś sugestie jak "ogarnąć" timer w tym przypadku w scenie, aby nie gasiło światła jeżeli w ciągu czasu włączenia nadal jest ruch na zewnątrz?

Pozdrawiam

• 0
    Posted

Czy jest możliwość zrobienia na centrali HCL sceny która po naruszeniu czujki ruchu załączy światło na 10 min i każde naruszenie czujki ruchu będzie przedłużać świecenie światła o kolejne 10 min i po ustalonym czasie jeżeli nie będzie ruchu światło zgaśnie. 

• 0
    Posted

Witam

Ktoś rozwiązał problem  bo też jestem zaiteresowany.

Pozdrawiam

• 0
    Posted

Wyglada na to ze to problem z ulomnascia Fibaro. Spedzilem wiele godzin probujac to rozwiazac ale mi sie nie udalo. Wyglada na prosta scene, niestaty nie dziala jak powinno.

Probowalem tez ze zmienna (czas), ktora jest zwiekszana po kazdym wykryciu ruchu, ale to generuje przekroczenie ilosci instancji.

Samo wlaczenie to nie problem. ten pojawia sie dopiero jak kazdy kolejny ruch przelozyc na dodatkowy czas pozostaly do wylaczenia swiatla.W moim przypadku to VD HUE.

Tomek

• 0
    Posted

Cześć,

@TomekM1, problem z tematu można rozwiązać na dwa sposoby, albo zmieniając parametr 6 (jeśli się używa Asocjacji):

albo rozbijając to na dwie sceny w HCL.

• 0
    Posted

Ok, mam rozbite na dwie sceny:

Pierwsza ON

Wlacz po wykryciu ruchu.

Druga OFF

Sensor nienaruszony przez 15 s to wylacz po 120 s.

Ale zanim zadziala OFF pierwsza przekracza ilosc instacji.

Asocjacji dla VD nie moge ustawic.

Tomek

• 0
    Posted
    Dnia 26.09.2017 o 09:00, I.Srodka napisał:

Cześć,

@TomekM1, problem z tematu można rozwiązać na dwa sposoby, albo zmieniając parametr 6 (jeśli się używa Asocjacji):

albo rozbijając to na dwie sceny w HCL.

Witam

Rozbiłem na dwie sceny ale teraz mam problem bo wciąż mi wyskakuje ze przekroczono ilośc instancji .

Więc co mam zrobić , proszę o inną propozycję

• 0
    Posted

Aby nie przekraczało ilości instancji zrób tak:

Fibaro Motion Sensor  --- naruszony  i Wall Plug---- Wyłączony

to

Wall Plug--- Włącz

• 0
    Posted

Dzień dobry,

Napotkałem problem po podziale na dwie sceny - cały czas otrzymuję komunikat o przekroczeniu limitu instancji.

Czy mógłbym prosić o alternatywną propozycję rozwiązania tej kwestii?

Z wyrazami szacunku,
    wklejam teraz zalacznik:

Please login or register to see this link.

• 0
    Posted

zdaję sobie sprawę,że moja porada jest w innym kierunku, ale jest na prawdę poparta doświadczeniem:

kup HC3L, ceny są na tyle małe,że nie ma co się zastanawiać:

Please login or register to see this link.

każda godzina obcowania z HCL jest godziną zmarnowaną i szkoda  życia. Ta centrala była przestarzała już 10 lat temu...