Welcome to Smart Home Forum by FIBARO
Dear Guest,
as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.
As a member you can:
- Start new topics and reply to others
- Follow topics and users to get email updates
- Get your own profile page and make new friends
- Send personal messages
- ... and learn a lot about our system!
Regards,
Smart Home Forum by FIBARO Team
Question
skam84 6
Witam,
potrzebna pomoc walczę z tym pół dnia i już mam dosyć
W każdym włączniku mam L1, L2, L3
L1 - to live, na nim zawsze jest prąd
L2, L3 - nimi w zależności od położenia przełączników prąd idzie po L2 lub L3 do żarówki.
Testowałem różne opcje,i mam wrażenie ze mając te 3 kable w puszcze włączników nie da rady tego podłaczyć
Schemat mniej więcej wygląda tak
żółty, i zielony - to L2 i L3
czerwony - L1 (faza)
Włączniki bistabilne
Please login or register to see this image.
Jak wpiąć Dimmer 2 bo zaraz wywalę ten moduł przez okno
A tak to wygląda we właczniku
Porozbierałem wlaczniki, odkręciłem żródła swiatła (sa 2) nie ma to znaczenia. Ogólnie pytanie inne teraz, znalazlem + (live) dochodzacy do lampy, na nim jest prad w zaleznosci od polozenia wlaczników. W lampie nie mam nigdzie stałego +(live) wiec to cholerstwo musi być jeszcze gdzies połaczone...
Tylko jak znalesc gdzie to sie schowało jak na scianie nie ma zadnej puszki, we wlacznikach po 3 kable.
W zerandolu jest tak jak na zdjeciu ponizej:
A gdzieś powinna być zaszyta jeszcze kostka która to wszystko łaczy jak na schemacie ponizej (chyba)

Edited by skam84Link to comment
2 answers to this question
Recommended Posts