Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Włączanie oświetlenia schodów na podstawie czujnika ruchu

Question

Posted

Mam problem ze sceną.

Przy obecnej konfiguracji powoduje ona zawieszanie się centralki HC Lite.

Sprawa przedstawia się następująco:

- mam ma osobnych modułach oświetlenie (kinkiety) przy drzwiach wejściowych wł / wył poprzez czujnik ruchu

- osobno mam oświetlenie schodów, którym steruje centralka sceną

Chciałbym by wł / wył schodów następowało w określonych godzinach od 21 do 23 każdego dnia.

Obecna konfiguracja powoduje zawieszanie się centralki.

Co zrobiłem źle ?

Jak można inaczej zaprogramować tą scenę ?

Please login or register to see this attachment.

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Według mnie najlepiej zrobić zmienną globalną o dwóch wartościach, napisać do nich sceny aby zmienna zmieniała wartość o podanych godzinach. W warunku sceny masz chyba zły warunek bo czujnik ruchu powinien być "naruszony".

• 0
Posted

Mam problem ze sceną.

Przy obecnej konfiguracji powoduje ona zawieszanie się centralki HC Lite.

Sprawa przedstawia się następująco:

- mam ma osobnych modułach oświetlenie (kinkiety) przy drzwiach wejściowych wł / wył poprzez czujnik ruchu

- osobno mam oświetlenie schodów, którym steruje centralka sceną

Chciałbym by wł / wył schodów następowało w określonych godzinach od 21 do 23 każdego dnia.

Obecna konfiguracja powoduje zawieszanie się centralki.

Co zrobiłem źle ?

Jak można inaczej zaprogramować tą scenę ?

Witam,

Problemem może być sprawdzanie co minutę warunku w scenie. Może to mieć widoczny wpływ na działanie centrali.

Dobry pomysł zaproponował @mlodysko.

Proszę wejść do panele > panel zmiennych > Predefiniowane zmienne > i proszę stworzyć następującą zmienną:

Nazwa zmiennej: dziennoc (może być inna, jednak bez polskich i specjalnych znaków)

Wartość: dzien

Wartość: noc

Następnie proszę stworzyć dwie sceny blokowe, które będą określać status zmiennej.

Tworzymy scenę:

1. Timer - zaznaczamy każdy dzień tygodnia i podajemy godzinę kiedy chcemy wprowadzić "noc"klikamy kolejno: sceny > dodaj scenę > Dodaj Scenę opartą o bloki –

2. Zmieniamy żółty blok na "to"

3. Wybieramy ze "Zmiennych" naszą zmienną i ustawiamy ją na "noc" w zielonym bloczku

Następnie tworzymy drugą scenę. Analogicznie, tylko ustawiamy inną godzinę i w zmiennej wybieramy dzień.

Ostatnia scena uruchamia światło. Jako warunek wybieramy naszą zmienną i urządzenia wyzwalające - Motion Sensor. Ustawiamy go na "Naruszony". Jako urządzenie stgerujące światłem (np.: Dimmer).

• 0
Posted

Chce zrobić podoba scenę. Detektor ruchu naruszony  to lampy włącz( tylko w nocy - scena oparta na zmiennej dziennnoc) i lampy wyłącz (po określonym czasie) i zrobiłem tak jak na foto i nie działa. Co zrobiłem źle? Scena odpalana ręcznie działa