Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich. To jest móje pierwsze zapytanie odnośnie fibaro. Chciałbym sterować ogrzewaniem gazowym w domu i może w przyszłości cos więcej. Poszukiwalem odpowiedniego sterownika i zaworów grzejnikowych aby system pracował optymalnie. Brałem pod uwagę honeywell evohome, danfoss living, lightwaverf i salus i600-wszystkie z nich są bezprzewodowe. Po długich poszukiwaniach znalazłem fibaro i zainteresowałem się tym systemem. Czy możecie mi pomóc który fibaro byłby dobrym wyborem fibaro lite czy HC2?. Dziękuje za pomoc.

Posted

Witam wszystkich. To jest móje pierwsze zapytanie odnośnie fibaro. Chciałbym sterować ogrzewaniem gazowym w domu i może w przyszłości cos więcej. Poszukiwalem odpowiedniego sterownika i zaworów grzejnikowych aby system pracował optymalnie. Brałem pod uwagę honeywell evohome, danfoss living, lightwaverf i salus i600-wszystkie z nich są bezprzewodowe. Po długich poszukiwaniach znalazłem fibaro i zainteresowałem się tym systemem. Czy możecie mi pomóc który fibaro byłby dobrym wyborem fibaro lite czy HC2?. Dziękuje za pomoc.

Witam!

Proszę utworzyć konto na

Please login or register to see this link.

, a następnie skorzystać z tego linku

Treść porównania jest w języku angielskim.

• Topic Author
  • Posted

Dzięki

• 1 month later...
  • Topic Author
  • Posted

Witam, wybrałem Fibaro HCL i jestem zdruzgotany. Nie wymagalem od systemu wiele-sterowanie piecem gazowym w domu. Kupilem hcl, cztery zawory grzejnikowe danfoss, czujniki temperatury, sensor temperatury danfoss, przekaźniki, detektor ruchu i inny wymagany osprzęt, kable. Wydany ciężko zapracowany grosz i okazało się że to urządzenie jest nic nie warte. Zima nadchodzi a system szwankuje, wiesza się, nie działa. Kobieta dzwoni że w domu gorąco i nie można wyłączyć pieca lub na odwrót-program ogrzewania nie włącza pieca gazowego. Siedzę i tracę czas żeby system chciał działać poprawnie. Danfoss miał być wspierany przez fibaro ale nic z tego, ręczne ustawienie temperatury tylko z internetowego interfejsu-porazka totalna. Blokowe tworzenie scen jest uszczuplone i okrojone. Nie posiada sprawdzania warunków rozszerzonych-nalezy budować dodatkowe sceny. Jeśli ktoś chce kupić ten produkt to szczerze odradzam.

Posted (edited)

Witam,
    Pierwotnie liczyłem się z każdym wydanym groszem więc postawiłem na Domoticz z Raspberry Pi i USB z-wave Aeon Labs'a.System praktycznie bez ograniczeń tylko wymaga sporo czasu od osoby która go posiada.
    Wybierając Fibaro HCL masz gotowe aplikacje zdalne dostępy i proste schematy dla dodanych urządzeń.(np:termostaty danfoss'a w fibaro widoczne są tylko z możliwością nastawy temperatury a w domoticz z czasem i datą.).
    Protokół z-wave czy technologia Internet Of Things nie jest pozbawiona "błędów dzieciństwa" cały czas powstają nowe urządzenia i nowe problemy. Dzięki społeczności użytkowników tych technologii stale jest poprawiana.(sam protokół z-wave został ostatnio

).
    Ja osobiście wybrałem HCL Lite gdyż chciałem poświęcać mniej czasu na konfigurację systemu i ilości urządzeń.Niestety ma troszkę wad użytkowych.
    U mnie więcej wieszał się Domoticz pomimo że oparty był na Linux'e to interfejs leżał a Fibaro działa.
    Aktualnie nie mam problemów z panelem sterowania ogrzewaniem opartym na danfossach.
    Z tego co napisałeś masz kilka urządzeń których producentem nie jest samo Fibaro więc nie wymagaj że wszystkie urządzenia będą ze sobą perfekcyjnie "rozmawiały" w sieci.

Odległości 30 m od siebie urządzeń(w zależności ile jest pokoi pięter i innych przeszkód) i czasy wzbudzenia urządzeń też mają wpływ na działanie twojego systemu.
    Kupiłeś polski system i wspierasz polskich pracowników.Samo Fibaro ma na plecach "oddech" większych graczy którzy wchodzą do gry typu Google,Samsung.
    Pozdrawiam

Edited by askpc
    Posted

Nie wpadł mi wcześniej w oko ten wątek, ale dodaję teraz komentarz od siebie.

Mam HC2. Kupiłem głównie z myślą o sterowaniu ogrzewaniem, ale z czasem system rozrósł się nieco i teraz  steruje również innymi urządzeniami.

W części domu ogrzewanie podłogowe, w części tradycyjne grzejniki. Sterowanie na rozdzielaczach elektrozaworami (i dla pomieszczen z ogrzewaniem podłogowym, i dla grzejników tradycyjnych).

Zrobione proste asocjacje Fibaro łączące czujniki temperatury w pomieszczeniach z odpowiednim elektrozaworem. 

W każdym pomieszczeniu czujniki temperatury oparte na DALLAS-ach i UBS-ach do pomiaru temperatury powietrza (ten jest powiązany z termostatem Fibaro) oraz dodatkowo do pomiaru temperatury podłogi (tam gdzie jest ogrzewanie podłogowe). Na podłogach ogrzewanych płytki - czyli nie muszę się obawiać o zbyt wysoką temperaturę podłogi drewnianej. Pomiar temperatury podłogi dla celów informacyjnych.

Ten system u mnie działa z piecem gazowym.

W planach rozbudowa sterowania ogrzewaniem o algorytm PID - tylko trzeba znależć nieco czasu na wdrożenie.

Wcześniej miałem na jednym z grzejników termostat Danfoss z-wave. Ale zrezygnowałem na rzecz powyżej opisanego rozwiązania. Danfossy mierzą temperaturę przy grzejniku, a ja w pomieszczeniu na wys. ok. 1,5 metra z dala od grzejnika. Mam przejrzystość sterowania.

Danfossy mają wbudowany algorytm sterowania ogrzewaniem. Nie do końca jasny i przez to wydają się nieco żyć własnym życiem (nie mówię, że ten algorytm danfossowy jest zły -  są zwolennnicy Danfossów).

Posted
    On 14.10.2016 at 11:53 PM, Janech said:

Witam, wybrałem Fibaro HCL i jestem zdruzgotany. Nie wymagalem od systemu wiele-sterowanie piecem gazowym w domu. Kupilem hcl, cztery zawory grzejnikowe danfoss, czujniki temperatury, sensor temperatury danfoss, przekaźniki, detektor ruchu i inny wymagany osprzęt, kable. Wydany ciężko zapracowany grosz i okazało się że to urządzenie jest nic nie warte. Zima nadchodzi a system szwankuje, wiesza się, nie działa. Kobieta dzwoni że w domu gorąco i nie można wyłączyć pieca lub na odwrót-program ogrzewania nie włącza pieca gazowego. Siedzę i tracę czas żeby system chciał działać poprawnie. Danfoss miał być wspierany przez fibaro ale nic z tego, ręczne ustawienie temperatury tylko z internetowego interfejsu-porazka totalna. Blokowe tworzenie scen jest uszczuplone i okrojone. Nie posiada sprawdzania warunków rozszerzonych-nalezy budować dodatkowe sceny. Jeśli ktoś chce kupić ten produkt to szczerze odradzam.

Witam,

Dziękujemy za komentarz i opinię. Jest nam przykro, że spotkały Cię takie doświadczenia z naszym systemem. Chcę zapewnić, że cały czas wprowadzamy ulepszenia i rozwijamy system, dlatego chcemy, aby nasi użytkownicy dzielili się spostrzeżeniami na naszym forum.

W przypadku wątpliwości i pytań odnośnie działania systemu zachęcam do przeszukiwania forum za pomocą narzędzia szukania oraz zadawania pytań w odpowiednich kategoriach. Na pewno użytkownicy jak i admini udzielą się w dyskusji, aby pomóc.

Zachęcam również do kontatku z naszym Wsparciem Technicznym na [email protected] lub telefonicznie

Posted
    On 14.10.2016 at 11:53 PM, Janech said:

Proponuję poprosić doświadczonego instalatora systemu Fibaro o poprawne skonfigurowanie Twojego systemu. Myślę, że błędy w konfiguracji są powodem niedomagań. Dobrze skonfigurowany system doskonale radzi sobie ze sterowaniem ogrzewaniem. Danfossy mimo swoich wad spisują się całkiem nieźle.

U mnie pracuje Fibaro przy ogrzewaniu od dwóch lat i spisuje się doskonale. Jeden mały błąd przy konfiguracji "rozkłada" cały system. Ja mam HC2  i procedury napisane w LUA ale jeśli chodzi o HCL to polecam prostą konfigurację opartą o "panel ogrzewania" - pracuje.

• Topic Author
  • Posted

Witam, w końcu jakieś porady. Gdy rozpoczynałem ten post brakowało mi tego-mleko się rozlało, hc2 nie kupię. Trochę kombinowałem w weekend i znalazłem częściowe rozwiązanie. Ponieważ dom jest nowy i mam termostaty przewodowe na parterze i piętrze które sterują strefami ogrzewania. Pierwsza strefa to parter a druga to piętro. Mój pomysł: użyję termostatu przewodowego jako timera i termostatu głownego strefy, termostat aktywuje styk S1 przekaźnika który załączy piec i ustawi danfossy grzejnikowe poprzez scenę na temperaturę wyższą ok 1 st. C niż termostat główny(przewodowy). Tak jak koledzy wspomnieli i ja zauważylem ze algorytm PID danfossa działa sam sobie(zyje własnym życiem) wiec temperatura zamknięcia danfossa musi być wyższa zeby danfossy zamykały się poźniej. Następny tydzień będę miał więcej czasu to powalczę ze scenami aby system dzialał lepiej. Pozdrawiam.

Posted
    On 16.10.2016 at 9:04 PM, Janech said:

Witam, w końcu jakieś porady. Gdy rozpoczynałem ten post brakowało mi tego-mleko się rozlało, hc2 nie kupię. Trochę kombinowałem w weekend i znalazłem częściowe rozwiązanie. Ponieważ dom jest nowy i mam termostaty przewodowe na parterze i piętrze które sterują strefami ogrzewania. Pierwsza strefa to parter a druga to piętro. Mój pomysł: użyję termostatu przewodowego jako timera i termostatu głownego strefy, termostat aktywuje styk S1 przekaźnika który załączy piec i ustawi danfossy grzejnikowe poprzez scenę na temperaturę wyższą ok 1 st. C niż termostat główny(przewodowy). Tak jak koledzy wspomnieli i ja zauważylem ze algorytm PID danfossa działa sam sobie(zyje własnym życiem) wiec temperatura zamknięcia danfossa musi być wyższa zeby danfossy zamykały się poźniej. Następny tydzień będę miał więcej czasu to powalczę ze scenami aby system dzialał lepiej. Pozdrawiam.

Witam,

Zachęcam do założenia odpowiednich tematów w tych forach:

dla tematów odnoszących się do konfiguracji panelu ogrzewania i jego działania

dla tematów związanych z urządzeniami Danfoss