Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Zasięg.

Question

Posted

Dzień dobry!

Jaki zasięg ma was HC lite? U mnie HC > RGBW to jakieś 6 metrów w linii prostej bez ścian... stanę na drodze to już komunikacja zerwana i urządzenie martwe, trochę zawiodłem się tym.

Czy dokupienie teraz kilku relay switch do gniazdek pozwoli zwiększyć zasięg?

Pozdrawiam

Please login or register to see this attachment.

12 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

jest jedna podstawowy zasada z-wave: brak zasiegu = rozbuduj mesh, czyli dodaj nowe uzadzenia. Jasne, ulozyc inaczej anteny, w przypadku rgbw zmienic zasilacz na taki co nie zasyfia calego pasma czestotliwosci, mylec 3D (czasami droga przez sufit i z powrotem jest lepsza niz przez gruba sciane czy przez przeszkody takie jak telewizor), itp tez pomaga.

• 0
Posted

Zacząłbym od wymiany anteny. Na oryginalnej miałem zasięg w pokoju + urządzenia w sąsiednich zaraz przy ścianach. Teraz mam zasięg na całe mieszkanie, gdzie najdalsze urządzenie jest 10 metrów dalej (pomiędzy są 2 ściany, meble w kuchni i jedna komoda).

• 0
Posted

Ale na jaką antenę wymienić?

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Podpinam się do pytania - jaką antenę wybrać? 

• 0
    Posted

Ja do swojego HC2 mam podpieta antene podobna do tej :

Please login or register to see this link.

Nie będzie różnicy czy używamy takiej anteny do HC2 czy HCL.

Generalnie anteny na pasmo GSM będą działały.

Uwaga 1:  żeby pasowało do Fibaro antena musi mieć złącze SMA.

Uwaga 2: Nie jestem w żaden sposób związany z ogłoszeniodawcą Allegro cytowanym powyżej. Mój post ma charakter informacyjny i nie promuje w żaden sposób ogłoszenia w

Allegro.

• 0
    Posted

Ale na jaką antenę wymienić?

Podpinam się do pytania - jaką antenę wybrać? 

Wysłałem wam wiadomość na priv.

• 0
    Posted

:-D można prosić o namiar na tą antenę?

• 0
    Guest vandi
    Posted (edited)

sugeruję wklepać w wyszukiwarkę allegro hasło "antena gsm sma" i posortować wg ceny od najniższej.

Kupiłem najtańszą wkręcaną bezpośrednio w centralkę i komunikaty "brak komunikacji" znikły na dobre.

Edited by vandi
    • 0
    Posted

Jak chcecie dobrą antenę to polecam Antena ATK-1/830-960MHz.

• 0
    Posted

antena wazkopasmowa na 868MHz - to tak, natomiast szerokopasmowa gsm 830-960MHz to przedewszystkim wzmacniacz zaklocen. Tani kabel przy 868MHz i 10m dlugosci kabla, to przynajmnie 5dB utraty sygnalu. Wazne jest uzywac krotki i dobry kabel + pasujaca waskopasmowa antena, a nie jakis "kawalek byledruta"

• 0
    Posted (edited)

Witam,

Jestem nowy tutaj także siema wszystkim i do rzeczy... :)

Ja także miałem spore problemy z zasięgiem mojego HCL ale po małej modyfikacji problem znikł na dobre. Montowałem u siebie sterowniki rolet i już po pierwszym dniu pojawiły się problemy z zasięgiem. Pierwsze "testowane" urządzenia (sterownik rolet i Motion Eye) były zamontowane w odłegłości 5 m od centralki (na drodze ścianki 12 i 24 cm) i dodanie ich przebiegło bezproblemowo ale po jednym dniu pracy system się zawiesił, a po restarcie nie było możliwości dalszej obsługi sterownika (brak komunikacji). Usunięcie ich z systemu oraz reset jak i reset centralki do ustawień fabrycznych i ponowna próba zaprogramowania nie przyniosła oczekiwanego skutku... centralka nie była w stanie znaleźć sterownika rolet, a tylko czujnik ruchu z bliskiej odległości. Po tym incydencie centralka została ponownie zresetowana do fabrycznych ustawień, a następnie testowana przez dwa tyg. na biurku z dodanym na nowo sterownikiem rolet oraz Motion Eye w bliskiej odległości. O dziwo wszystko bezproblemowo i bez zwiech systemu. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że moja centralka miała problem także z najbliższym sterownikiem rolet znajdującym się w pomieszczeniu powyżej, max w odległości 2-2,5 m o.O. Niestety po ponownym montażu w docelowym miejscu, a także dodaniu nowych sterwoników rolet były one widoczne tylko na parę sekund, a następnie gubione ponownie po każdym jednym wymuszeniu ponownej komunikacji.

I pokrótce prezentue moje rozwiązanie bez większego opisu :)

1. Adapter gniazdo RP SMA - wtyk SMA (męski) kątowy.

2. Duża antena od routera.

Jak narazie wszystko działa bezproblemowo i każdy jeden nowo dodany moduł działa stabilnie ;D

Nie rozumiem w tym wszystkim tylko jendej rzeczy, a mianowicie dlaczego użytkownik kupujący urządzenie, które z opisu powinno mieć fabrycznie 30m zasięgu jest zmuszony walczyć samodzielnie z problemem i nie zostanie on rozwiązany przez dostarczenie urządzenia z porządną anteną, a nie z tym małym śmiesznym "kikutem".

Pozdrawiam serdecznie, Lukas

Edited by MrMcRush
    Usunięcie linka do Allegro ;)