Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Panel sterowania temperaturą. Brak możliwości wyłączenia.

Question

Guest vandi
Posted (edited)

Zacznę od tego że mam podłogówkę

Do niedawna sterował nią oryginalny sterownik zainstalowany przy piecu.

Oczywiście grzechem by było mając HCL nie zrobić sobie dobrze i nie zrobić sterowania takiego jak powiwino być od początku:  każdy pokój z oddzielnym czujnikiem temperatury i każda pętla podpięta pod oddzielny siłownik termoelektryczny sterowany swichem.

I mimo że "fachofcy" strasznie namieszali z pompami, udało mi się poustawiać algorytmy w HCL i wszystko działa.

Prawie.

Jednego nie da się zrobić.

Panel ogrzewania w HCL jest swego rodzaju "autopilotem".

I tu jest problem. Nie da się go wyłączyć

W oryginalny sterowniku w momencie kiedy temperatura pieca przekracza 85 stopni "autopilot" w nim, wchodzi w stan awaryjny i otwiera wszystkie zawory i włącza wszystkie pompy, "zrzucając" tym samym, temperaturę "w podłogę".

W HCL zrobić się tego nie da.

Teraz, gdy jest zima, problemu nie ma bo i tak pompy pracują,

ale latem....

Palę ekogroszkiem z reguły.

Ale drewnem również się zdarza.

I tu jest zagrożenie.

Czy firma Fibaro nie mogłaby udostępnić takiej opcji, żeby sceną można by było wyłączyć lub włączyć panel ogrzewania?

Edited by vandi

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Takie rzeczy robi się, ale nie na HCL i nie na oryginalnym panelu z powiązaniami.

Ja robię skrypt, który z panelu ogrzewania pobiera tylko temperaturę zadaną resztą zajmuje się skrypt. Wtedy wszystko można dostosować do swoich potrzeb.

• 0
Guest vandi
  • Inquirer
  • Posted (edited)

No tak. Ale kupiłem HCL.... bo pięknie reklamowany.

I mam teraz sprzedać bo jest niedorobiony? 

Ale mimo że ma masę błędów widać, że programiści cały czas coś robią aby nie miał.

Uważam, że powinna być opcja awaryjnego wyłączania tego panelu. Awarie zdarzają się wszędzie.

edit

Póki co wymyśliłem obejście problemu. W sumie proste

Wystarczy jedno wyjście w swichu i z dwa przekaźniki

Do przekaźników od strony cewki podłączę switcha. Z drugiej strony NC popodłączam każdy siłownik oddzielnie.

W momencie kiedy temperatura w piecu wskoczy powyżej 85 stopni switch przełączy przekaźnik i poda prąd na NO w przekaźniku do którego podepnę juz razem wszystkie siłowniki termoelektryczne.

Edited by vandi