Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Aeon Labs HEM G2


TurboWannaBe

Question

Aeon Labs G2 Home Energy Meter 2nd edition.

 

The Correct kWh usage is 173,48

 

The reading on my HC2 front page is way off, shows 516 kWh more than double the actual usage.

 

Please login or register to see this attachment.

 

 

But when I look in the Energy panel the numbers match up with the power company power meter.

 

 

Please login or register to see this attachment.

 

Why is this, any ideas?

 

Link to comment
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

I am not exactly sure what your question is, but I try to do my best with explanation.

 

First picture - the highlight value is total energy consumption of all phases probably since you include the device into Fibaro Home Center 2.  This value can be reset in Advanced Tab of Aeon Labs HEM G2 in Fibaro system.

Second picture - the highlight value is total energy consumption during the last month.

 

So after you will reset the energy consumption measurements in advanced tab, you should see 0 value where you just see 516,96 kWh.

 

Hope you understand what I was trying to explain.

 

But if I am wrong, please let me know.

 

Edited by SmarterHOME
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • Hi,

     

    The HEM was reset on 2. januar and everything was 0, now 12 days later it shows 516,96 on the front page of HC2 but the actual correct usage is 173,48 wich also is shown in the Energy Panel.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    thinking out loud... sometimes Aeot like to change internal parameters for devices. And sometime  values type for example was 1 byte after update double byte = word

    so, first what I can recommend - check last doc from aeot site and update firmware ... last is big pain ... u can’t update device without aeot hardware devices for example USB stick 

     

    IMHO

    Link to comment
    Share on other sites

    • 1

    516 kWh is what you use since you add HEM in the sistem. That value will always increase. Every first day of month the inside values will be reset, but that value not, like you probably saw in febrary.

     

    After I update device with USB stick, that @10der talk about, Aeon told me this: 

    “It is definitely possible for the phases to be out of sync with the total reports. If you want to keep them all in sync with eachother, i would suggest these settings to have all sensors report at the same time:

     

    Parameter 101 [4d] = 4144911 //report all sensors

    Parameter 111 [4d] = 600 //report all sensors every 10 minutes (set in seconds).”

     

    I made that chages but parameter 111 I put 120 seconds, and now I'm happy with HEM.

     

    Bye

    Alex

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

    ×
    ×
    • Create New...