Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Heat Controller - problem na zaworze RA-N


hajski
 Share

Question

witam,

 

nie jestem w stanie zainstalować heat controllera na zaworze RA-N. Po nalożeniu dołączonego adaptera i zakręceniu na nim głowicy calość nadal rusza się na zaworze w dośc lużny sposób, blokując się tylko na pierścieniu nastawy wstępnej. Kalibracja nie udaje się, tak jakby HC nie był w stanie odpowiednio dopasować się do zaworu.

 

Dodam że przed instalacja HC zdjąłem z tego zaworu Danfossa, którego adapter pasował idealnie, z tymże był wykonany w kompletnie odmienny sposób - posiadał śrubę blokująca go na zaworze, do którego później była dokręcana głowica. Tu było zero problemów z instalacją.

 

Czy ktoś miał już podobny problem? Supporcie, jakieś rady? :(

Link to comment
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Cześć @hajski!

 

Czy jesteś pewny, że masz zabór RA-N. Jeśli tak, to proszę upewnij się i spróbuj użyć trochę większej siły tak aby ten adapter tak "wskoczył", powinien być taki odgłos takiego kliknięcia jakby.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • Pewien na 100%.... mówisz o wciśnięciu go dalej na zawór, tak? Spróbuję dziś wieczorem i dam znać!

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • Po serio mocnym wciśnięciu przejściówka wskoczyła i już śmiga. Dzięki 

    Please login or register to see this link.

     !

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    12 hours ago, hajski said:

    Po serio mocnym wciśnięciu przejściówka wskoczyła i już śmiga. Dzięki 

    Please login or register to see this link.

     !

    Tak się domyśliłem, gdyż rozumiem obawy przed uszkodzeniem adaptera tak z marszu ; )

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Podłącze się pod ten temat gdyż mam podobny problem. @hajski - jesteś może wysłać zdjęcie swojego zaworu przed montażem głowicy Fibaro. Gapię się na to kolejną godzinę, próbuję założyć, ale objaw dokładnie taki sam jak u Ciebie. Chyba, że mój zawór to nie RA-N (choć znalazłem identyczny na stronach Danfossa oznaczony jako RA-N. Mój w załączniku.

     

    Dzięki!

     

    Please login or register to see this attachment.

    Please login or register to see this attachment.

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...