Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Nie mogę ustawić daty i czasu

Question

Posted

Witajcie,

nie mogę ustawić poprawnej daty ani czasu. Próbowałem przez ręczne i przez serwer NTP ale po każdym wymaganym restarcie przez centralę wartości wracają na 01.01.2011 i godzinę 01.00.

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

czy znalazłeś sposób ja mam to samo

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Tak, rozebrałem centralę i usunąłem baterię (poszła do utylizacji). Potem po uruchomieniu ustawiłem serwer czasu z windows'a i po restarcie wszytko wróciło do normy z datą i godziną.

• 0
    Posted
    W dniu 25.10.2018 o 17:01, crayo napisał:

Tak, rozebrałem centralę i usunąłem baterię (poszła do utylizacji). Potem po uruchomieniu ustawiłem serwer czasu z windows'a i po restarcie wszytko wróciło do normy z datą i godziną.

Tak ale to nie jest sposób. Wyłączą prąd i masz znowu skasowaną datę i godzinę. Ja sprawdziłem baterię była wyczerpana. Kupiłem nową wsadziłem, ale dalej nie można ustawić daty i godziny. Po ustawieniu i zapisaniu ustawienia wracają do stanu początkowego.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Nie będziesz miał problemu z datą i godziną jak będziesz miał ustawiony serwer czasu i czas pobierany z internetu. U mnie działa - zdarzyło się że nie było prądu i po podaniu zasilania centrala poprawnie dokonała synchronizacji.

• 0
    Posted
    9 minut temu, crayo napisał:

Nie będziesz miał problemu z datą i godziną jak będziesz miał ustawiony serwer czasu i czas pobierany z internetu. U mnie działa - zdarzyło się że nie było prądu i po podaniu zasilania centrala poprawnie dokonała synchronizacji.

O to chodzi że nie pobiera danych z serwera. Napisz jaki masz serwer

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Standardowy windowsowy: time.windows.com

• 0
  • Inquirer
  • Posted (edited)

Sprawdzę w poniedziałek ustawienia na centrali i wkleję tu obrazek - teraz nie mam jak się dostać do centrali.

Istotne jest to żeby w centrali NIE BYŁO baterii i ustawienia czasu były pobierane automatycznie z internetu.

Edited by crayo
    • 0
    Posted

Ok, jeszcze wyciągnę baterie i zobaczę. Tylko po to jest bateria żeby trzymała dane...

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Bateria nie podtrzymuje pamięci - służy tylko do zasilania wewnętrznego zegara centrali.

• 0
    Posted

Problem rozwiązuje wymiana rezonatora kwarcowego na płycie głównej: Rezonator kwarcowy 32.768MHz ±20ppm 2-Pin SMD 1.8 (Dia.) x 6mm.

Wcześniej możecie spróbować wymienić baterię - jak to powiedział serwis: w 60% pomaga a jak nie to wymiana w/w rezonatora.

Ja wymieniłem i wszystko ładnie działa.

Please login or register to see this attachment.