Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Firmware update always fails


joramk
 Share

Question

Hi! I am trying to update the Roller Shutter 3 from v5.0 to v5.1 with HC2. The update always fails. HC2 is on latest firmware. Any suggestions? Thanks!

 

Quote

Status: fail - device unable to receive data. try again.

Current version: 5.0

Available version: 5.1

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

20 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

It is probably a too long distance between your HC2 and your Roller Shutter.
Place them as close together as you can (~2 m) and try again.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • 7 minutes ago, RH_Dreambox said:

    It is probably a too long distance between your HC2 and your Roller Shutter.
    Place them as close together as you can (~2 m) and try again.

    Thank you for your quick reply but I already tried different Roller Shutter 3 modules in the same room (about 1-2m distance) as the HC2 with no luck.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Check if the fourth diode from the right lights up or flashes intensely: If it does, you probably have problems with one or more devices.
    Then this can interfere with your update. The fourth diode should only flash quickly a little from time to time.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    On 4/20/2019 at 6:48 PM, RH_Dreambox said:

    Check if the fourth diode from the right lights up or flashes intensely: If it does, you probably have problems with one or more devices.
    Then this can interfere with your update. The fourth diode should only flash quickly a little from time to time.

    Have the same problem... Any suggestion how to resolve this issue?

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Same here. Most others work fine. 3 out of 19 show that behavior

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Based on some other posts, it seems the problem Might be with devices that were added in secure mode. Can Fibaro confirm (and, if it applies, fix)? An option could be to remove and add again in non secure mode but some devices are hard to reach and would need quite a bit of work. So fixing the software seems a better way. 

    • Thanks 1
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    With my HC2, I could never update RS3 from Firmware 5.0 to 5.1.

     

    Now I've tried with my HCL and the update has been installed right away.

     

    Both Homecenters are on the latest Beta Firmware 4.542.

     

    Very strange behavior!

     

     

    Edited by Fabir
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Thanks for this post.

     

    In Secure Mode: Update 5.0 --> 5.1 always fails

     

    i exclude and reinclude in unsecured mode and start the update --> OK :) 

     

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    What is the message regarding failure?

     

    I would suggest closing the distance between the HC2 and Roller Shutter. In some cases the distance between both should be like ~~20cm.

    Please, try to perform update again.  

    Also, maybe in the time during the update the device was triggered or used in a scene or anywhere else. Then it also may result in update fail. 

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Hi Fibaro,

    is there any new insight meanwhile?
    I do have the same issue with a couple of RS 3 on HC2 with v4.580.

    With kind regards
    ChVi

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Hi,

     

    I also have the same problem with HC3.

     

    I'm working in secure mode, and tried also with distance of 10cm.

     

    I'll appreciate any suggestion.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    We are working on a fix, if devices are included securely update will fail. 

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Hi, still the same issue:

    "The device was unable to receive the requested firmware data."

     

    HCL 4.6 | Fibaro 223 V5.0. ->5.1 unsecured connected | 1-2m Distance

     

    When do we could expect the Fix to finally Fix the FGR223 Roller calibration?

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Upgrading in secure mode is a problem. Unfortunately, this means removing and then adding it as insecure. As a result, your Device ID will shift. It's solved here in the form of a HomeTable table, but it's a crutch with a big B! I'd rather see the DeviceID bound to a MAC or S / N address. No unofficial modifications (HT).

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...