Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Question

Posted

Witajcie Fibarowcy, dziś po instalacji modułów moje pierwsze starcie z programowaniem.

Zainstalowałem singiel switcha do kontroli grzania ciepłej wody użytkowej a że posiadam dwie taryfy chciałem ustawić urządzenie na włączone pomiędzy godziną 22:02 - 05:55 następnie wyłączone, ponowne włączenie 13:01 - 14: 55 

W jaki sposób podejść do programowania czasowego czy trzeba ustawić sceny czy może jakieś ustawienia zaawansowane danego switcha ?

..choć w to wątpię bo przejrzałem całe zaawansowane menu urządzenia po 60ty parametr  i nie widzę takiej takiej możliwości jak określenie czasu według zegara, proszę Was o wskazówki - MiKe

5 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted (edited)

Zrobisz to łątwo używając scen blokowych.

Please login or register to see this link.

Przykład:

Please login or register to see this image.

/monthly_2019_08/image.png.f6a29fabfec2f1dba7b1d01debe5970c.png" />

image.png.6a82e981aa122fe71ae94950ba44d13e.png

Edited by gucio1234
  • 0
Posted

Możesz też użyć dodatkowych scen do zarządzania harmonogramem:

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Poszło tylko czy będzie działać zobaczę po 24h na zużyciu energii..

Please login or register to see this attachment.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Bardzo dziękuje z te cenne screeny Gucio :-)

Jeszcze mam pytanie co do wyświetlania scen w menu mianowicie w dolnej części jest prostokątna ramka w której wyświetla się lub nie informacja niebieską trzcionką > Uruchomione instancje: 1 -co to właściwie oznacza ?

W menu sceny jest ta pozycja domyślnie ustawiona na wartość 2 i nie wiem czego dotyczy tu 2 a wyświetla się 1 ??

• 0
    Posted

HC nie ma mechanizmu harmonogramu zadań, który uruchamiałby sceny o konkretnej godzinie. Ta scena, którą utworzyłeś jest uruchomiona cały czas. Scena usypia się na 1 min. po czym sprawdza czy już nadszedł odpowiedni moment, potem znowu usypia się na 1 min. i tak w kółko.

Kiedyś miałem problem z takimi scenami blokowymi, ponieważ czasami nie uruchamiały się o zadanej godzinie z prostego powodu. Scena usypia się na 1 min. Czasami trwa to troszkę dłużej, np. 61 s. i wtedy scena "przegapia" moment zaplanowanego uruchomienia zadania. Najprościej poprawić to przez przekonwertowanie sceny blokowej na lua i tam zmienić czas usypiania np. zamiast 60 s. można wpisać 50 s. Albo można zastosować gotowe sceny, które zaproponowałem w 3-cim poście tego wątku.

Uruchomione instancje - oznacza liczbę uruchomionej instancji tej sceny. Jeżeli wyzwalaczem uruchomienia sceny jest jakieś zdarzenie, np. otwarcie drzwi, to często zdarza się, że scena jest uruchomiona kilkukrotnie przez różne zdarzenia. Źle napisana scena może spowodować, że tych instancji będzie zbyt dużo i HC spowolni swoje działanie lub całkiem się zawiesi.

Max. liczba instancji - aby zabezpieczyć się przed zapchaniem systemu ustawia się tu limit uruchomionych instancji danej sceny. Jeżeli limit zostanie przekroczony, to w panelu pojawi się notyfikacja.

• Thanks 1