Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

Mam problem z sterowaniem ogrzewaniem.

W domu dwupiętrowym utworzyłem dwie strefy góra grzejniki i dół podłogówka.

W piecu zamontowany jest relay switch, na pompie do podłogówki również zamontowany jest relay switch.

Góra sterowana jest  za pomocą Heat Controller + czujnik temperatury. Strefa góry załącza i wyłącza tylko piec, takie powiązanie zostało stworzone.

Dół sterowany jest za pomocą Motion Sensor. Strefa dołu załącza piec i pompę podłogówki, takie powiązanie zostało stworzone.

Problem polega za tym, że gdy w momencie nagrzanie się górnej strefy, dolna jest jeszcze nie dogrzana i powinna pracować. Jednak piec wyłącza się pracuje w cyklu 1 minutowym, załączając się i wyłączając. Kiedy usunę powiązanie w górnej strefie, dolna pracuje prawidłowo. 

Nie mogę znaleźć parametru, który pozwoli normalnie pracować dolnej strefie, choć górna chce już wyłączyć piec.

Edited by MaciejQ
Posted

Nie da rady tak zrobić przez powiązania.

Piec trzeba zrobić w osobnym skrypcie. Na podstawie stref będzie sterowanie piecem.

• Topic Author
  • Posted

Powiązania działają jak usunę powiązanie górnej strefy, wtedy dół działa normalnie.

Widocznie potrzebna jest zmiana jakiegoś parametru.

Chyba, że się mylę...

Proszę o wskazówki co do skryptu.

Posted

Przecież juz napisałem, że nie da rady.

Jak dane urządzenie jest w 2 powiązaniach to się wykluczają.

Jak jedno powiązanie chce włączone to właczy. A drugie po minucie wyłączy itd.

Piecem steruj przez scenę. Jak pompa gorna i dolna wylaczone to wylacz piec. Jak jakakolwiek pompa sie wlaczy to wlacz piec.

• Topic Author
  • Posted

Problem polega na tym, że piec ma wbudowaną pompę. Jak włączam piec to jego pompa automatycznie działa pompując na górę.

Usunąłem jedno powiązanie, dodałem scenę dla pompy dolnej, ale i tak piec się wyłącza, tym razem po 30 sek.

• Topic Author
  • Posted (edited)

Problem rozwiązany, Double Relay Switch miał wolne jedno wejście. Dodałem jako kolejny włącznik pieca (Piec DÓŁ i Piec GÓRA). Takimi powiązaniami ominąłem konflikt. Temat zamykam.

Edited by MaciejQ
    • 2 months later...
    Posted

Witaj

a jak to podlaczyles w fibaro ?

Ja mam taki problem iż mam kilka grzejników i stref. W powiązaniach mam włączanie pieca poprzez Fibaro Smart.

I problem mam taki - w powiązaniach można tylko używać urządzeń fizycznych.  

Reasumując jak spadnie temperatura to poprzez powiązania włącza sie piec i później wyłącza. Ale jak chce włączyć piec na chwile ręcznie to zostaje wyłączony przez powiązania ...

Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać ?