Welcome to Smart Home Forum by FIBARO
Dear Guest,
as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.
As a member you can:
- Start new topics and reply to others
- Follow topics and users to get email updates
- Get your own profile page and make new friends
- Send personal messages
- ... and learn a lot about our system!
Regards,
Smart Home Forum by FIBARO Team
Question
JeyWild 2
Cześć
Tytułem wstępu, moja przygoda z Fibaro jest bardzo krótka. Zacząłem od zakupu HC Lite miesiąc temu, testowo jedynie do sterowania rolet. Na tyle złapałem zajawkę, że w ciągu miesiąca przybyło ponad 20 dodatkowych elementów, a samo HC Lite z racji stosunkowo słabego procka i małej ilości RAMu, zaczęło denerwować swoimi opóźnieniami w działaniu. Zapadła więc decyzja o wymianie na mocniejszą jednostkę sterującą, a skoro pojawiło się HC3 akurat, to wybór padł właśnie na nie (w sumie w ciemno).
HC3 mam od soboty, pierwsze wrażenie, to bardzo ładne wykonanie. Centralka jest też elegancko zapakowana, ważna rzecz praktyczna dla mnie, która pierwsza rzuciła mi się w oczy, to bardziej dyskretne diody sygnalizujące status działania. HC Lite pod tym względem był totalnie za jasny. Natomiast w HC3 można dodatkowo przyciemnić jeszcze diody przy konfigurowaniu.
Niestety z informacje jakie znalazłem w sobotę nie ma opcji na prostą migrację z HCL na HC3, po prostu przenosząc całość na nową centralkę. Przenoszenie więc było dość mozolne, mając podpięte dwie centralki jednoczenie usuwałem kolejne elementy i dodawałem do HC3.
Co do aplikacji na telefon trzeba korzystać z tej nowszej, przy HCL jednak wolałem korzystać z tej starego typu (mając obie). Samo menu dostępne na komputerze, też jest jak dla mnie mniej przejrzyste niż to w HCL. W porównaniu do HCL, brakuje mi np zakładki z informacją o zużyciu prądu, z wykresami co się dzieje w domu w poszczególnych godzinach, podobnie z temperaturą. Wykresy te przydają się próbując dobrze rozpisać sobie schemat pracy ogrzewania.
Sposób tworzenia scen blokowych też jest całkiem inny i trzeba się przyzwyczaić. Nastawiałem się na większe możliwości z opcją pisania skryptów LUA, jednak nieco zmieniła się interpretacja języka dla HC3, więc trzeba będzie zaczekać, aż pojawią się jakieś podpowiedzi. Do tej pory nie miałem styczności z LUA więc będzie to dla mnie nowość.
Sama szybkość działania jest zdecydowanie na plus, aczkolwiek porównywać trzeba by do HC2, czy w tym przypadku byłoby to odczuwalne? To nie wiem. Ogólnie pewnie trzeba będzie chwilę zaczekać, aż HC3 w pełni zostanie wdrożone, na razie mam wrażenie, że wymaga jeszcze dopieszczenia.
Top Posters For This Question
17
10
6
6
Popular Days
Feb 15
8
Mar 5
5
Feb 16
4
Feb 20
4
Top Posters For This Question
Lekter 17 posts
JeyWild 10 posts
XTeK 6 posts
Leszek_F_New 6 posts
Popular Days
Feb 15 2020
8 posts
Mar 5 2020
5 posts
Feb 16 2020
4 posts
Feb 20 2020
4 posts
Popular Posts
wojciechS
Wielkie odkrycie, HC2 ma z 7 - 8 lat. Jeśli HC3 miałoby pracować tak samo lub wolniej to dramat. Dla mnie to jest bardzo kiepska sytuacja. Jestem po zakupie centrali ponad tydzień. Moja w
JeyWild
Cześć Tytułem wstępu, moja przygoda z Fibaro jest bardzo krótka. Zacząłem od zakupu HC Lite miesiąc temu, testowo jedynie do sterowania rolet. Na tyle złapałem zajawkę, że w ciągu miesiąca
motyk123
Używam centralki od tygodnia i mogę odpisać kilka moich spostrzeżeń. Ciężko to nawet nazwać wersją beta. To taka wczesna wersja alpha tej centralki. Setki bugów i problemów z działaniem.
Posted Images
78 answers to this question
Recommended Posts